Aktuální vydání magazínu Forbes

nwsltr1702sajt
chlebicek

9 potravin, které velice pravděpodobně jíte tak, jak se jíst nemají

Pošli to dál

Vyvážený zdravý jídelníček je podstatnou součástí zdravého životního stylu. Je ale k ničemu, když si i ty nejlepší potraviny připravíte tak, že je o všechny jejich blahodárné účinky připravíte. A to se stává poměrně často.

Web msn.com se proto rozhodl zjistit, v čem chybujeme nejčastěji, a sestavil seznam největších jídelních prohřešků, na které bychom si měli dát pozor. Můžete začít třeba už dneska při večeři.

1. Lněné semínko

Tato drobná semínka jsou velmi bohatá na vlákninu, obsahují omega 3-s mastné kyseliny a lignany, které pomáhají blokovat rakovinotvorné buňky. Naše tělo ale lněná semínka neumí zpracovat vcelku, takže zapomeňte na to, že byste si je sypali na chleba nebo přidávali do salátu. Místo toho si je raději rozmixujte do smoothie nebo jogurtu. Což je i zpracování, který kvituje většina dietologů.

2. Černý čaj

Pití černého čaje je oblíbenou ranní rutinou. Možná si ale rozmyslete, jestli ho příště chcete dochutit mlékem. To sice podle studie neovlivňuje antioxidační účinky čaje, přesto dokáže snížit jeho pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Proteiny obsažené v mléku se mohou vázat na tzv. katechiny, což vytvoří sloučeninu, kterou naše tělo hůř zpracovává.

3. Brokolice

Víme, že je jednoduché přejíst se syrovou nebo spařenou brokolicí, respektive si ji v téhle úpravě rychle zošklivit. Přesto se zkuste vyvarovat toho, abyste ji vařili nebo smažili. Čínští vědci v roce 2009 zjistili, že nejlepším způsobem, jak neztratit z brokolice všechen vitamin C, chlorofyl, antikarcinogeny nebo antioxidanty, je právě jíst ji syrovou nebo upravenou v páře.

4. Jahody

Není nad to se v létě zakousnout do šťavnaté jahody, která navíc dodá tělu vlákninu, antioxidanty, nebo dokonce vitamin C. Abyste ale v jahodách tyto látky zachovali, nekrájejte je. Tím se totiž mohou porušit buňky a sníží se účinnost těchto tělu prospěšných látek. Přesto je lepší sníst předem nakrájené ovoce než ho nejíst vůbec. A také je lepší jíst ovoce zmražené než mimosezonní, které zpravidla nestihne ani dozrát.

5. Česnek

Tady platí přesný opak toho, co u jahod. Alicin, látka, kterou česnek obsahuje, se krájením nevytrácí, ale své účinky naopak zvyšuje. Dietologové proto doporučují česnek před dalším zpracováním nakrájet a nechat ho 10 minut uležet.

6. Celozrnné výrobky a fazole

Suché fazole a nezpracovaná obilná zrna jsou bohaté na fytáty s antioxidačními účinky. Jejich molekuly ale mohou vytvářet sloučeniny s vitaminy a minerály, které naše tělo neumí tak dobře využít. Aby se mohly tyto fytáty uvolnit, je třeba nezpracovaná zrna, například kroupy nebo čirok, přes noc ponořit do vody. Namočení vašemu tělu navíc usnadňuje získat ze zrn železo a zinek. Rozemletá zrna ale nenamáčejte.

7. Jogurt

Zakalená tekutina, kterou většinou najdeme navrchu bílého jogurtu a již pravděpodobně vylijeme do dřezu, jsou syrovátka, která je bohatá ha proteiny, vitamin B12, vápník a fosfor. Vylít ji je tedy velká škoda. Místo toho jogurt zamíchejte. Probiotické účinky jogurtu se mohou vytratit i jeho tepelnou úpravou. Naštěstí proteiny, vápník a vitamin D jsou zachovány.

8. Rajčata

Čerstvá a zralá rajčata dodávají salátům a sendvičům barvu i chuť. Aby ale tělo lépe zpracovalo lykopen, který je antikarcinogenem a podporuje funkci srdce, je lepší rajčata uvařit. Vědci z Cornellovy univerzity zjistili, že antioxidační účinek této oblíbené zeleniny se zvyšuje až při 90 stupních.

9. Grilované maso

Letní grilování je skvělé. Ne ale spálené nebo ohořelé maso, které vzniká například při rychlém zpracování na vysokém nebo přímém ohni. Takovým kouskům se vyhněte, neboť takové maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

 

Čtěte také