Desítky let vědci a podnikatelé fantazírovali nad tím, jak pavoučí vlákno, které vyniká pevností a zároveň jemností, vytvořit v laboratoři. První úspěchy jsou tu – konečně se objevují firmy, kterým se takové vlákno podařilo syntetizovat. A AMSilk, německý startup založený v roce 2008, je jednou z nich.

V AMSilk dokázali akademický výzkum pěstování proteinů pavoučího vlákna na bakterii E. coli posunout do fáze komerčního využití. Své umělé pavoučí hedvábí nabízejí jako náhražku tradičních hedvábných aditiv v kosmetice nebo jako potah prsních implantátů.

Když Forbes navštívil centrálu společnosti v Planeggu na předměstí Mnichova, spoluzakladatel AMSilku a šéf jeho vědeckého oddělení Lin Römer se pochlubil produkty, kde jejich patent už našel uplatnění. Hedvábné spreje, prodyšné laky na nehty nebo třeba limitovaná edice pásku k hodinkám, který společnost nedávno vyvinula ve spolupráci s luxusním hodinářským brandem Omega. „Naší dlouhodobou vizí je vyrábět celou řadu věcí pro každodenní užití,“ hlásá Römer.

Umělé pavoučí hedvábí bylo velmi dlouho svatým grálem materiálové inovace.

Na rozdíl od bource morušového, pro nějž se vžil název hedvábník, nelze pavouky chovat ve vyšších počtech, protože jsou velmi teritoriální a požírají se navzájem. Zastánci laboratorní výroby pavoučího hedvábí proto doufají, že objevili alternativu k hedvábí produkovanému bourci, jež si ale vyžaduje smrt tisíců kukel tohoto brouka.

Laboratorně produkované hedvábí, které je zároveň biologicky rozložitelné, by podle nich mohlo nahradit dnes hojně rozšířené materiály typu polyesteru, k jejichž výrobě jsou nutné petrochemické látky, a které tudíž škodí životnímu prostředí. „Všichni asi víme, že použít surovou ropu pro výrobu polyesteru a ten pak hodit do oceánu, kde přetrvá tisíce let, asi není ta nejlepší cesta,“ připomíná Römer.

Jens Klein z AMSilku

AMSilk prodává uměle vyrobené hedvábí ve formě gelu a prášku kosmetickým společnostem, které je používají ke zvýšení lesku svých produktů. Kromě toho už společnost od investorů získala víc než 30 milionů dolarů a díky tomu si může dovolit i riskantnější projekty. Loni například podepsala smlouvu o spolupráci s Airbusem. Společně teď vyvíjejí vysoce odolný materiál pro letadla využívající právě umělé pavoučí vlákno.

„Průmysl je nadšený z jakéhokoli nového materiálu,“ říká k úspěchům AMSilku jeho CEO Jens Klein. „A umělé pavoučí hedvábí bylo velmi dlouho svatým grálem materiálové inovace.“