Aktuální vydání magazínu Forbes

Čas jako ten nejpřísnější šéf. Jak s ním vyjít?

Pošli to dál

Jak důležitý je čas pro mladou sportovkyni, zavedeného podnikatele, michelinského kuchaře či manažerku firmy, která s měřidly času obchoduje? Při jejich profesích jsou rozdíly zásadní, jedno ale mají společné: pro každého z nich je čas vzácným a ČASto nedostatkovým zbožím.

„Kdy odpovědi potřebujete?“ ptá se golfistka Klára Spilková. „Udělám to v letadle, tam budu mít chvilku,“ kývne majitel oděvního brandu Ladislav Blažek, zatímco šéfkuchař Roman Paulus se uprostřed rozhovoru omluví: „Moment strpení, prosím. Čekám hosty, musím pro ně něco v rychlosti zařídit.“ A ani žena, jejíž profese je s kontrolou času spojená nejvíc, na tom není lépe. „Čas zastavit neumím, ten chybí každému stejně,“ říká Lenka Bechyňová, výkonná ředitelka společnosti Hodinářství Bechyně.

Takže jak přísným šéfem je čas v životě úspěšných Čechů?

Klára Spilková, profesionální golfistka

Spilkova

Čas v našem sportu klíčovou roli nehraje a já se ho v poslední době snažím kontrolovat stále méně a méně. Jediné důležité je přijít před startem hry o deset minut dříve a na samotnou ránu pak mám určitý limit, do kterého se musím vejít. Přesto mi čas plyne rychle, olympiáda v Tokiu se koná za tři roky, a i když se to nezdá, utečou rychle. Ale jen tak rychle, jak si to sama naplánuju. Protože jak sama říkám: Teď mám čas na to, na co ho mám mít, a co nestíhám, teď dělat nemám a můžu s tím začít později. Pro mě je teď totiž to nejpodstatnější dostat se na vrchol v golfu a to trvá tak dlouho, než na to budu vnitřně připravená. Hlavní je vydržet a nevzdat se. Což ostatně platí obecně u čehokoliv, co děláte.


Ladislav Blažek, podnikatel

blazek_005

Kdy dojde na předání firmy? Až budu mít hotovo! Zatím je totiž moje práce v módní branži permanentním závodem s časem. Časová osa, kterou připravujeme s více než ročním předstihem, musí být striktně dodržena. Každá kolekce má přesně vymezený čas pro svůj vznik, výrobu i prodej a nemůže dostat žádný časový bonus k dobru, protože další kolekce už je na cestě. Z toho vyplývá, že pouze ten, kdo si z času udělá svého spojence, může být v módním světě dlouhodobě úspěšný. Já se o to už 25 let úspěšně snažím. Při zhotovení obleku dodržujeme tradiční výrobní postup s významným podílem ruční práce, kdy po přípravě střihové dokumentace následuje víc než 140 výrobních fází a celá doba šití trvá přibližně 30 hodin. Když pak dojde na módní přehlídku, nervozita kulminuje; k představení nové kolekce a víc než půl roku naší práce máme pouhých 20 minut. Vše naostro a bez možnosti opravy.


Lenka Bechyňová, manažerka

Bechynova

Postupem času jsem se naučila, že správné věci přicházejí ve správný čas, jen je potřeba být trpělivý a vytrvalý. Beru věci klidněji a nemám potřebu toho stihnout tolik. Přesto si volný čas musím plánovat programově, protože kdybych čekala, až mi nějaký zbude, nenašla bych si ho nikdy. Mám totiž pocit, že v práci bych mohla být od rána do večera. Ale když nejsem, pak přestávám počítat minuty. Třeba u dobrého jídla a vína, někdy u pěkného filmu, v divadle nebo na koncertě. Skvělým relaxem je pro mě bazén, sauna, masáž a samozřejmě rodina, dobrá společnost i přátelé. Velkou část dne mi vyplňují řídící práce, ale nejvíc mě stejně těší základ našeho řemesla – čas strávený se zákazníkem nad hodinkami. Baví mě, když mohu o hodinkách mluvit, doporučovat je a pomoci vybrat ty nejvhodnější. Já jsem svoje první dostala od táty a dodnes je mám schované. Aktuálně střídám 11 modelů hodinek různých značek, které si vybírám podle příležitosti. Jedny pro sportovní aktivity, další do zátěžových podmínek, jiné se hodí ke kostýmu nebo i jako šperk pro večerní společenské události. Ale pak si vezmu hodinky jen tak, protože na ně mám náladu. Čas si člověk prostě musí užít.


Roman Paulus, šéfkuchař

paulus

Čas je důležitým faktorem v každé kuchyni. Jídlo totiž nepočká! Respektive každý host má určité očekávání o době přípravy jídla. Takže jak dlouho se vaří michelinské menu? Jedna věc je příprava, druhá servis. Příprava mnohdy trvá až neskutečně dlouho, protože některé pokrmy nemarinujete jen několik dnů, ale i týdnů, nebo dokonce měsíců. Samotné podávání menu pak závisí hlavně na tom, kolik času chtějí hosté dobrému jídlu věnovat. Servis o šesti, sedmi chodech trvá zpravidla 3 až 3,5 hodiny. Před nějakou dobou jsem pochopil, že i já si musím na jídlo najít čas, protože jinak tělo moc dobře nefunguje. Je to samozřejmě komplikované, protože hlavně v době obědů, kdy bychom měli jako kuchaři jíst, vaříme nejvíce. I volný čas je u mě spojen s jídlem: ideálně strávený čas je výlet s rodinou na nějakém gastrovýletu. Ochutnat zajímavý produkt, najít hezké ubytování, přírodu a ideálně i restauraci. To je pro mě krásný víkend.


 

Čtěte také