Chřipková sezona je tady. Tisíce lidí kolem vás chrchlají, pokašlávají a posmrkávají.

Pokud jste ještě v pořádku, představuje pro vás každý takový jedinec nebezpečí, a čím je blíž, tím hůř. Nejblíž jsou logicky vaši kolegové v práci. Nakažení mohou chřipku rozšířit mezi ostatní až na několik metrů kašláním, kýcháním nebo i pouhým mluvením. Chřipku můžete chytit, i když se dotknete předmětu, na kterém je virus, jejž si poté při obědě přenesete do úst nebo nosu.

Je pravděpodobné, že vedle infekčního kolegy právě sedíte a určitě se každý den dotýkáte desítek kontaminovaných ploch. Ale dobrá zpráva je, že jsou kroky, kterými v práci zvýšíte šance, jak chřipce uniknout. Zde je 10 z nich:

1. Čistěte povrchy, kterých se všichni dotýkáte

Viry na klikách nebo splachovadlech se mohou rychle šířit, a to zejména na veřejných místech, jako jsou úřady a školy. „Na tak frekventovaných místech pomůže jen čištění povrchů dezinfekčními ubrousky. Ve firmách, které to dělají, pociťují výrazný rozdíl,“ říká doktorka Kelly Arehart, která vede projekt Zdravé pracoviště ve společnosti Kimberly-Clark Professional. Nedávná studie podle ní dokázala, že dodržování programu „umýt, otřít, dezinfikovat“ na pracovišti snižuje pravděpodobnost nákazy chřipkou o 80 procent.

2. Myjte si často ruce

Zejména před jídlem, po použití toalety a po příchodu z venku, říká Arehart. Používejte mýdlo a teplou vodou alespoň 20 sekund. „Je také důležité, abyste si osušili ruce čistým novým ručníkem. Když není k dispozici voda, použijte dezinfekční gel na ruce.“

3. Nechte se očkovat

Každoroční vakcína proti sezonní chřipce je nejlepší způsob, jak snížit riziko, že chřipkou onemocníte a budete ji šířit mezi ostatní.

4. Nečekejte, až kolegové onemocní, připravte se na to

„Většina zdravých dospělých může infikovat ostatní jeden den předtím, než se u nich začnou projevovat symptomy, a 5—7 dnů poté, co onemocní sami,“ říká Bill Moffitt, výkonný ředitel Nanosphere, společnosti, která vyvíjí nástroje pro co nejrychlejší analýzy testů na chřipku. „To znamená, že ostatní můžete nakazit ještě předtím, než zjistíte, že jste sám nemocný.“ Zvykněte si mýt ruce, čištit pracovní plochy a používat dezinfekci rukou po celý rok.

5. Nešiřte „choroboplodné zárodky“

Zakryjte si nos a ústa kapesníkem, když kýcháte. A pak ho hlavně vyhoďte, říká Arehart. „Snažte se používat antivirové kapesníky, protože některé chřipkové viry mohou žít až 24 hodin na běžných materiálech.“ Další způsob, jak zabránit šíření virů, je kašlat nebo kýchat do lokte, říká. „Jedním kýchnutím můžete rozprášit do vzduchu až 3000 infekčních kapiček letících rychlostí až 160 km za hodinu. Pokud nemáte po ruce kapesník, použijte vnitřní část rukávu v lokti.”

6. Umyjte si šálek teplou vodou se saponátem

„Pokud jsou lidé kolem vás stále nemocní, potom jsou hrnky, ze kterých všichni v kanceláři pijete, tím nejrychlejším způsobem, jak viry a bakterie dostat do svého těla,“ říká Arehart. „Letmé opláchnutí nestačí, takže je myjte opravdu dobře.“

7. Vyhněte se kuchyňce v kanceláři

Většina lidí si neuvědomuje, že kancelářské kuchyně jsou často živnou půdou pro chřipku, říká Moffitt. „Snažte se co nejvíc vyvarovat sdílenému nádobí, utěrkám, ubrouskům. Během chřipkové sezony je nejlepší nahradit je věcmi na jedno použití. Pokud nejsou k dispozici, všechno si důkladně před použitím umyjte.“

8. Nepodávejte lidem ruce

Omezte potřásání rukou s lidmi, říká Arehart. „Jen málo lidí vám bude mít za zlé, pokud jim s humorem vysvětlíte, že raději budete jednat preventivně než později litovat.“ V období chřipek omezte také neformální rozhovory se spolupracovníky, říká Moffitt. „A když kolega vykazuje známky chřipky, zdvořile ho požádejte, aby šel domů. Pokud to není možné, držte si od něj odstup. Lidé s chřipkou ji mohou šířit až do vzdálenosti šesti metrů.“

9. Žijte zdravě

„V zimních měsících si dopřejte dostatek spánku,“ říká Peter Handal, výkonný ředitel firmy Dale Carnegie Training. „Být dobře odpočatý je skvělá obrana proti onemocnění.“ Jezte zdravou, vyváženou stravu, hodně pijte a pravidelně cvičte.

10. Nechoďte do práce, když je vám zle

Jestli se cítíte špatně, zůstaňte doma minimálně 24 hodin, alespoň do té doby než vám klesne teplota. „Většina lidí podceňuje nemoci. Nepřemýšlejí nad tím, že nakazí ostatní, a jdou do práce,“ říká Moffitt. Samozřejmě tam nakazí další kolegy a chřipka se šíří dál.

Navíc nejde jen o šíření nemoci, řada lidí pracuje manuálně a při nemoci se nesoustředí a nepracuje na plný výkon. „S chřipkou jste mnohem náchylnější dělat chyby,“ říká Arehart. Zaměstnanci si téměř vždycky myslí, že jejich práce a povinnosti jsou tak důležité, že nemohou zůstat doma a léčit se. Ale přitom tomu tak skoro nikdy není. V nejhorším případě stačí, když sestavíte seznam nejdůležitějších úkolů, pošlete je ráno kolegům a večer zkontrolujte, co udělali. Mezitím ale odpočívejte a lečte se. A nemyslete na práci.