Aktuální vydání magazínu Forbes

Chuť Irska. 5 jedinečných whisky pro stylový Den sv. Patrika

Pošli to dál

Pokud chcete Den svatého Patrika oslavit vynikající whisky, mohlo by vám přijít vhod nechat si poradit od Seana Muldoona, spoluzakladatele nejlepšího baru na světě minulého roku Dead Rabbit v New Yorku. Rodák z Belfastu vybral několik různorodých irských whisky pro začátečníky a pokročilé.

Vybíráme ty nejzajímavější z nich, které rozhodně nejsou určeny jen pro 17. března, tedy irský svátek Den svatého Patrika, který získává na oblibě i v Česku.

Čtěte také: Whisky, ženšen a mateřídouška. Jak chutná máslový ležák z Harryho Pottera

Connemara (cca 700 Kč, 22letá cca 4000 Kč)

01

„Connemara je mezi irskými whisky jedinečná tím, že je dvakrát destilovaná a podobně jako skotská vypálená z ‚rašelinného‘ sladu . Je to styl, který v Irsku zmizel s koncem 19. století.

Je pojmenovaná po regionu Connemara v hrabství Galway na západě Irska. Rašelina využívaná ve výrobním procesu whisky pocházela původně z Irska, dnes se už dováží ze Skotska. Je to hedvábně jemná whisky s medovým nádechem a s tóny sladu, jablka a citrusu.“

Midleton Very Rare (cca 4300 Kč)

02

„Midleton Very Rare je destilována v irském hrabství Cork a patří k tamním prémiovým whisky. Není ale dáno, kdy přesně je dozrálá. Sladmistr každý rok vybírá jen z pár dubových sudů po bourbonech v rozmezí věku 12 až 21 let. Od svého vzniku v roce 1984 se tato whisky těší pozitivním recenzím a často získává ocenění.“

Bushmills 16y (cca 1200 Kč)

03

„Tato sladová whisky dozrává ve třech typech dubových sudů: po bourbonech, po portském víně a po destilátu Oloroso sherry. Bushmills prvních 15 let odděleně dozrává v sudech po bourbonech a sherry, poté se spojí a poslední rok dozrává v sudech po portském. To jí dodá červenou barvu a příchuť letního ovoce s náznakem vánočních vůní.“

Green Spot (cca 1100 Kč)

04

„Green Spot byla poprvé vypálena na začátku 18. století obchodníkem s vínem z Dublinu pod firmou Mitchel & Son. Nechal si ji ale vypálit u destilérky z Jameson Bow Street a prodával ji pod svou značkou, což dřív byla běžná praxe. Dříve whisky Green Spot běžně dozrávala přes deset let, od 70. let minulého století, kdy výroba přešla do Middleton Distillery, dozrává v průměru sedm až devět let. Je to výborná pot still whisky pro ty, kteří začínají – velmi jemná s náznaky zelených jablek a hrušek.“

Powers John’s Lane Release (cca 1300 Kč)

05

„Jde o těžkou, bohatou a poctivou pot still whisky, která je míchaná z 12- až 14letých whisky dozrávajících zejména v bourbonových sudech, zbytek pak v sudech po Oloroso sherry. Má 46 % a je pojmenovaná po dublinské ulici, kde původně sídlila destilérka John Power & Son. Je skvělým příkladem toho, jak chutnaly whisky z Dublinu před stovkami let.“

* ceny jsou přibližné a uvedeny za 0,7l lahev

Čtěte také