Aktuální vydání magazínu Forbes

nwsltr1702sajt
princezna

Dorty od punkerky s 24karátovým zlatem, které vám budou chutnat

Pošli to dál

Tahle zakázka ji překvapila. „Upečte nám dort, který nikdo nepřehlédne,“ vyslechla si jednou. Vietnamská rodina si objednala na svatbu Velký sál pražského Žofína a chtěla, aby i ten poslední host v rohu tenhle skvost viděl. Proto Stanislava Mutlová vytvořila dort o devíti patrech se základnou v průměru půl metru.

To ale nebylo vše, protože tenhle dort pro nevěstu měl být zčásti pokrytý 24karátovým zlatem, aby ladil k neorenesančním prostorům budovy. Taky jste nevěděli, že se zlato dá jíst? Ani Mutlová to nevěděla. Vlastně toho na začátku o pečení věděla velmi málo, ale když odešla na mateřskou, stalo se pečení její vášní a nakonec i byznysem.

1

Stanislava Mutlová zdobí na Žofíně devítipatrový dort (výška: 130 cm, cena: 45 tisíc Kč). 

Dřív byla zvyklá pracovat od rána do večera a ve svém volném čase vařila tak maximálně pro radost svým známým. Pak ale otěhotněla, opustila místo marketingové manažerky a ocitla se doma. A protože nechtěla svůj volný čas trávit nicneděláním na gauči, začala péct. Nejdřív jen tak pro radost, ale po čtyřech letech radosti už ji dorty i živí. Napsala knihu Sladké bary a touží po cukrárně ve stylu filmu Karlík a továrna na čokoládu.

„V roce 2012, kdy jsem začínala, u nás ještě nebyli skoro žádní food blogeři. Musela jsem se všechny techniky pečení a zdobení učit sama na zahraničních webech, ale díky tomu jsem se rychle posouvala dál,“ říká cukrářka, která ještě v červnu seděla na manažerské pozici u mobilního operátora. Asi po půl roce se vrátila z mateřské zpět do předchozího zaměstnání, ale na dorty nezapomněla. Pekla dál a teď si její sladkosti objednávají velké firmy, designéři i úspěšní sportovci.

Čtěte také: Hudební příběh plný cukru aneb Jak hornistka upekla celou filharmonii

Jedním z těch největších zážitků v její cukrářské kariéře byla zakázka pro gólmana Petra Čecha. „Věděla jsem, že kromě fotbalu hraje taky golf a na bicí. Chtěla jsem vytvořit takový dort, kde by se promítly všechny jeho zájmy,“ říká bývalá marketingová manažerka, jíž teď s pečením pomáhá i manžel Karel. „Ten si prošel videa, kde Petr Čech hraje na bicí, a poslal mi obrázek, s jakými paličkami konkrétně. Já bych si toho ani nevšimla, pro mě jsou všechny stejné,“ usměje se při vzpomínce na svoji největší zakázku.

111

Svatební polonahý dort

Stanislava Mutlová dala svému koníčku úplně vše. Roky fungovala tak, že přišla unavená z práce domů za dcerkou a manželem a místo toho, aby si odpočinula, vzala zástěru a začala zkoušet nové recepty. „Cukrařina je pro mě odpočinkem. V práci jsem spoustu věcí řešila hlavou, ale u pečení relaxuju. Můžu si dát skleničku vína a u toho si zkoušet nové techniky,“ vypráví cukrářka, která byla už odmala tvůrčí. Rodiče z ní ale chtěli ekonomku nebo manažerku, a proto šly koníčky stranou.

Ke svému koníčku se opět vrátila s narozením dcerky a začala tvořit cupcaky, dorty, lízátka, sušenky, makronky, tartaletky nebo dorty, které dodává na svatby, narozeninové oslavy a firemní večírky pod názvem PunkRockCakes. Mutlová byla totiž v dospívání velká punkerka, jezdila na motorce a poslouchala divokou hudbu.

Miki-1rok_045

Narozeninová oslava

I když přešla v dospělosti k hobby o dost sladšímu, název si zachovala. Baví ji totiž dělat věci jinak, po svém a taky tak trochu punkově. Nemá ráda přesné zadání ve stylu „upeč mi krtkův dort nebo Křemílka s Vochomůrkou“.

„Nejlepší je abstraktní zadání, třeba ledové království, které si můžu vytvořit podle svého,“ líčí cukrářka, která pro klienta zmrazila na jednu velkou akci celý sweet bar. Upekla mrazivé mrkvové cupcaky s krémovým sýrem a sněhovou vločkou nebo ledová lízátka z cukru a kukuřičného sirupu. „Inspirovala jsem se ledovými rampouchy, které děti rády na tajňačku olizují. Myslím, že ani má dcerka nebude jiná,“ dodá.

dort2

Sweet bar à la Karlík a továrna na čokoládu

A takhle to má cukrářka, jíž neřeknou jinak než Stáňa, se vším. Třeba s makronkovou věží ve stylu slavné pařížské cukrárny Ladurée, stylovými cupcaky s miniaturou kabelky inspirovanou seriálem Sex ve městě a Carrie Bradshaw nebo dortem podle filmu Karlík a továrna na čokoládu se zelenými, fialovými, červenými a bílými odstíny. Ostatně příběh s Johnnym Deppem v hlavní roli ji inspiroval k vytvoření vlastní cukrárny, kterou plánuje v budoucnu.

Naposledy vydala knihu „Sladké bary – 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete“, i když asi to poslední, co vás při prolistování kuchařky napadne, je to, že jsou jednoduché. Některé cupcaky zdobí třeba romantická brož z bílé čokolády nebo barevné perly, pozlacené meruňky z marcipánu nebo růžové čokoládové květy.

123

Sweet bar na svatbě designérky Lucie Koldové

„Nejvíc se kniha prodávala v prvních třech měsících, pak zájem trochu upadl. Přiznávám, že jsem to marketingově moc nevychytala. V době největší poptávky po knize a kurzech jsem se stáhla, potřebovala jsem si po tom roce tvrdé práce zkrátka odpočinout,“ vzpomíná na dobu před dvěma lety.

Největší příjmy, alespoň teď přes léto, má ze svateb. Účtuje si 150–250 korun za porci, to znamená, že jeden třípatrový „naháč“ (naked cake) vyjde zhruba na deset tisíc korun. Pokud je potažený fondánem, tak jeho cena stoupne o tři tisíce. Průměrná svatba vyjde na 20–30 tisíc, přičemž během léta stihne alespoň tři týdně.

12

Květinový dort pro známou parfumerii.

Přes letní sezonu pracuje téměř nonstop a kvůli velkému počtu zájemců musela přesunout část výroby do cukrárny Mučenka. „Já si pak dodělávám náplně a věnuji se designu. Ten objem je navíc tak veliký, že by nebylo možné se se všemi klienty sejít a dělat speciální ochutnávky, proto jsem částečně přesunula výrobu tam,“ říká Mutlová, která pracuje i 20 hodin denně a vůbec nejtěžší jsou víkendy.

A když peče, tak jedině z poctivých surovin. Nepoužívá žádné náhražky a ztužovadla jako některé cukrárny. „Vždy se pozastavím nad tím, když za mnou nějaká nevěsta přijde a řekne, že je jí jedno, jak ten dort bude chutnat, že důležité je, aby dobře vypadal,“ myslí si Stanislava Motlová. „To je přece hrozné, dort by měl i chutnat.“ Ty její totiž splňují obojí.

Foto: Nakladatelství Smart Press a David Turecký, Dblog.cz, Daniel Hauser a Baru La Photo

Náměty na další zajímavé příběhy posílejte na tipynaclanky@forbes.cz

Čtěte také