„Chcete ročně ušetřit aspoň 22 tisíc korun? Tady je návod: neplýtvejte jídlem,“ radí ostatním Adam Podhola, profesionální záchranář jídla, jenž si dal za cíl naučit ostatní přemýšlet o tom, jaké jídlo nakupují, kde ho skladují, a v neposlední řadě aby přestali chodit nakupovat hladoví. To proto, že pak často nakoupí zbytečně hodně věcí, které nakonec skončí v koši.

Připomíná vám to vaši domácnost? Pak si poslechněte další podcast ze série Forbes 30 pod 30, ve kterých vám postupně představujeme úspěšné lidi z letošního, už čtvrtého ročníku našeho výběru. Ten dnešní je o třicetiletém záchranáři jídla, který před čtyřmi lety založil stejnojmennou iniciativu poté, co zhlédl film Valentina Thurna Z popelnice do lednice.

Příběh o plýtvání potravinami ho oslovil natolik, že do něj zapojil i své přátelé, a společně uspořádali první happening na Václavském náměstí, kde pohostili tisíc lidí obědem ze surovin, které by jinak byly znehodnoceny.

Od té doby zorganizoval několik gastronomických akcí, na kterých se vařilo z  „neestetické“ zeleniny, která by jinak skončila na kompostu nebo zaoraná v poli. V minulém roce se mu navíc podařilo dostat tuto zeleninu a ovoce do supermarketů Penny, na Rohlík.cz nebo do luxusních restaurací skupiny Zátiší.

Když zrovna nepaběrkuje, tak se věnuje další bohulibé činnosti, a to vládní kampani proti rasismu a nenávisti HateFree Culture, ve které působí jako koordinátor.

Další ze série podcastů o mladých a úspěšných z výběru 30 pod 30 si poslechněte zde.