Umění nejlepších kuchařů si nemusíte dopřávat jen ve vybraných restauracích. Chcete-li zažít jedinečný (a doslova neopakovatelný) večer s výborným jídlem, nemusíte ani jezdit do zahraničí. Nový koncept luxusních večeří, při kterých dopředu nevíte, kde se konají, jaký bude program ani co se bude podávat, přivezli do Česka Ivona a Tino Hrnčiarovi, kteří nabízejí netradiční večeře Forbidden Taste. 


Ten večer se konala tzv. Pop Food Art. Dopoledne mi přišla SMS s informací, kam a kdy mám přijít a že na oblečení nezáleží. Věděla jsem navíc už jen to, že se o večeři postará šéfkuchař a majitel SaSaZu Shahaf Shabtay.

Podle instrukcí jsem nakonec spolu s dalšími desítkami lidí dorazila do nedostavěné budovy ArtGen v pražských Holešovicích, kde nám první chod podával sám Shabtay. V devátém patře nad holešovickou tržnicí jsme si pak mohli všichni užít jeho skvělé jídlo s výhledem na město, živou hudbou a uměleckými představeními.

Pop-Up

„Nechceme z toho snobárnu,“ říká o konceptu Forbidden Taste Ivona Hrnčiarová. „Skupina hostů by vždy měla být barvitá a lidé, kteří si mohou koupit všechno, nechtějí trávit čas čekáním na registrace,“ vysvětluje, co má na mysli. Zájemce o večeři se totiž musí na stránce Forbidden Taste předem registrovat – v praxi to znamená, že v přesně daný čas je třeba se co nejrychleji přihlásit. „Obvykle je akce obsazená do hodiny a půl od zveřejnění, registrací máme kolem tisíce,“ doplňuje Tino. Samozřejmě můžete získáním vstupu zaúkolovat svou asistentku, byla by ale škoda připravit se o tu nejistotu, jestli na vás zbyde místo. I tenhle adrenalin totiž k Forbidden Taste patří.

Pop-Up

Pokud se úspěšně zaregistrujete, tak počítejte s tím, že večer, který vás čeká, bude plný překvapení. Možná že budete jíst z papírového nádobí, že se budete o jídlo dělit s ostatními nebo že vám třeba nesedne hudba. Forbidden Taste je zkrátka i o riskování.

Forbidden Taste

Koncept Forbidden Taste se přitom neustále vyvíjí. Ve světě existují podobné projekty, Ivona a Tino ale prý ještě nepotkali nikoho, kdo by to dělal jako oni. „Obvykle víte, co bude za jídlo nebo kde se akce koná. My vám neřekneme ani jedno z toho,“ popisuje Ivona. Zatímco akce typu Pop Food Art je pro větší počet lidí (v ArtGenu nás bylo 80), klasický Forbidden Taste je pro méně než polovinu, mívá klidnější doprovodný program a menu postavené právě tak, jako bývá přímo v restauracích.

Forbidden Taste

Od září Ivona s Tinem nabízejí i soukromé akce (od romantické večeře po firemní večírek) a nově se chystají proniknout i do dalších českých měst a na Slovensko. „Uvažujeme o vstupu investora, abychom mohli růst,“ říká o dalších plánech Tino. Poptávka po netradičních zážitcích je totiž větší, než čekali. „Neděláme to proto, abychom si třeba zkoušeli, zda má smysl otevřít vlastní podnik. Chceme jen vytvářet gastronomické zážitky.“