Aktuální vydání magazínu Forbes

jajsembest_sajt
kuchyn

Jak vypadá kuchyň budoucnosti? Drony roznášejí jídlo a stůl radí s recepty

Pošli to dál

Kuchyně se ve velkém měnily naposledy ve čtyřicátých letech s příchodem lednice, takže je pomalu čas, aby přišla evoluce. A novoty mají přijít v následující dekádě. Ceny jídla se zvyšují, voda a energie budou vzácnější a internet věcí se rozmáhá. To vše povede k dalším změnám v kuchyňském designu.

Nábytkářský gigant Ikea s tím počítá a na nic nečeká, informuje web Co.Exist. Na prototypu kuchyně pro rok 2025 pracoval s designérskou firmou Ideo a se studenty designu z Lundské univerzity a z Eindhovenské technické univerzity.

„Tenhle projekt nám dal příležitost prozkoumat možnosti okolo jídla,“ říká šéf oddělení designu Ikea Marcus Engman. „Na jídle je toho mnohem víc než jen samotné jídlo a za 10 let bude úplně jiná doba. Jak se to podepíše na tom, jak vypadají naše kuchyně, a na lidech, kteří je navrhují? A jak budeme moct žít udržitelně?“

Studenti designu strávili měsíce výzkumem toho, jaké mají lidé očekávání od vaření a stolování a jak se svět jídla může v příštím desetiletí proměnit. Poté, co studenti přišli s 20 verzemi budoucích kuchyní — od těch komunitních pro celé sousedství až po interaktivní čepici šéfkuchaře, která učí děti vařit pomocí videoher – pracuje Ideo na prototypu.

Přehledný sklad

jidlo
Kvůli náporu na zemědělství a stále rostoucí populaci se může cena jídla v příštím desetiletí vyšplhat o 40 procent. Právě to spolu s rostoucím povědomím o nedostatku vody vedlo designéry k tomu, aby se zaměřili na jednoduchý způsob, jak zamezit plýtvání jídlem: Když vidíte na jídlo, které jste si přinesli z obchodu, spíš ho využijete.

Police jsou natolik mělké, že máte větší přehled, na nic nezapomenete, tudíž jídlo neplesniví a neskončí v koši. Místo odkládání jídla do lednice ho vložíte do čistého úložného boxu na chladicím regálu.

Takový systém nezabírá tolik místa jako klasický způsob skladování, což znamená, že doma budete moct mít méně jídla. Díky dronům ale budou donášky jídla velice snadné.

Chytřejší recyklace

recyklace

Pod dřezem se všechen organický odpad z odtoku smíchá, voda z něj se vytlačí, a vy tak budete mít malé chomáčky nepáchnoucího kompostu, a ne smrdutý koš s kompostem. Odpadní vodu můžete znovu použít na zalévání rostlin.

Recyklační systém má senzory, které umějí rozlišit materiályě a následně je připravit k recyklaci. Také zaznamenává, jak nehospodární jste byli.

Umyvadlo, které šetří vodu

umyvadlo

Sucha budou v mnoha částech světa čím dál častější a umyvadlo je navržené tak, aby vás nutilo vodu používat opětovně. Po otočení doleva poteče voda dost čistá na to, aby se s ní daly zalévat květiny, a po otočení doprava zase čeká vodu tradiční osud odpadní vody.

Chytrý stůl

stul

Přestože je stůl na udržitelnost zaměřený méně viditelně než zbytek výbavy, také pomáhá snižovat plýtvání jídlem – když na něj položíte několik náhodných ingrediencí, okamžitě je rozezná a navrhne recept, na který je můžete použít.

Kamera nad stolem vás sleduje, zatímco vaříte, a navrhuje vám rady a tipy, které vám promítá. Stůl má navíc taky funkci desky na krájení (a promítá vám čáry, abyste řezali rovně) a také indukčního sporáku. Kuchyň se snaží o několik věcí: jednak probudit v lidech kreativitu při vaření, přimět je ke společnému stolování a vnímání jídla jako společenské události.

„Zásadní věc, které jsme chtěli konceptem Kuchyň 2025 dosáhnout, je navržení věcí tak, aby si lidé osvojili každodenní zvyky vedoucí k udržitelnosti, u kterých nebudou mít pocit, že musejí dělat něco navíc,“ říká Juho Parviainen, vedoucí oddělení designu v londýnské pobočky Ideo.

Čtěte také