Aktuální vydání magazínu Forbes

Jamieho hospody bez peněz. Rozpad kuchařského impéria pokračuje

Pošli to dál

Kulinářský byznys oblíbeného britského kuchaře dostal další ránu. Tentokrát v Austrálii, kde Jamie Oliver přišel kvůli dluhům o všech šest tamních podniků značky Jamie’s Italian.

Čtěte také: Fenomén Jamie Oliver: Z kuchaře aktivistou

Jedna restaurace skončila nadobro, zbývajících pět přešlo pod tzv. dobrovolnou správu, což je jeden z australských právních nástrojů na řešení problémů insolventních podniků. V dohodě uzavřené na poslední chvíli se je pak rozhodla koupit místní restaurační skupina Hallmark. Jamie Oliver nebude mít v nově vytvořené franšíze žádný podíl.

Interiér jedné z restaurací Jamie’s Italian.

Kolik peněz australské provozy dluží, není jasné, z úředních dokumentů ale vyplývá, že Oliver o žádosti o dobrovolnou správu uvažoval už od minulého měsíce. Na pokraji krachu přitom byla australská větev Jamie’s Italian už před dvěma lety, tehdy se ale kuchaři s imagí věčně mladého rošťáka ještě podařilo všechno zachránit. Letos se však jeho impérium dostalo pod tlak ze všech stran a zprávy o zavírání restaurací přišly zatím každý měsíc.

V březnu například zanikla poslední restaurace brandu Union Jacks, který začínal s nabídkou chlebových placek a skončil jako pizzerie. Oliverův byznys to sice bolelo, ale ne tak jako trable jeho hlavního trumfu, což je právě značka Jamie’s Italian. Ta v lednu 2017 přišla o šest a o rok později o dalších 12 restaurací doma v Británii. Nyní jich na ostrovech zůstává v provozu 25 a zhruba ten samý počet i ve světě.

Řetězec, který první pobočku otevřel v roce 2008 v Oxfordu, má aktuálně dluhy ve výši 71,5 milionu liber – přes 30 milionů za přečerpané účty a další půjčky, více než 40 milionů dluží dodavatelům a věřitelům a svým zaměstnancům ještě další 2 miliony. Vedení společnosti sice upozorňuje, že takřka 50 milionů z dlužných je pokryto jinými prostředky z bank a z ostatních Oliverových společností, ani tak to ale není dobré.

Loni Jamie’s Italian vykázala ztrátu před zdaněním 9,9 milionu liber, rok předtím byla ještě v zisku. Zevnitř firmy proto začínají pomalu zaznívat hlasy, že se vedení společnosti nechalo ukolébat svým předešlým úspěchem, ztratilo kontakt s realitou a přestalo si dávat pozor na konkurenci. Řetězec tvrdí, že za problémy mohou proměny trhu vyvolané brexitem.

Mezinárodní podnikání v gastronomii je oříšek, který se podařilo rozlousknout jen hrstce top restauratérů. V USA se spálilo české Ambiente, které v roce 2015 po několikaletém snažení zavřelo newyorskou restauraci Hospoda. „Sami máme zkušenost s provozováním restaurace na jiném kontinentě a víme, že když tam nemůžeme být fyzicky přítomní, jen těžko dokážeme zaměstnancům dostatečně předat naši představu o fungování podniku,“ říká výkonný šéf Ambiente Miroslav Bouchal.

Svůj byznys musel tvrdě restrukturalizovat i britský chef Gordon Ramsay, který v letech 2015 až 2017 zaznamenal milionové ztráty. Navíc se musel popasovat s rodinnou roztržkou s tchánem Chrisem Hutchensonem, který v té době restaurační skupině obchodně šéfoval (aktuálně Hutchensonovi hrozí vězení za pokus o hacknutí počítačových systémů firmy).

Přirozené charisma Jamieho Olivera okouzlilo milovníky dobrého jídla po celém světě a jeho jméno se objevilo na všem možném od příborů přes kuchařky a restaurace po zahradní lehátka. I proto se dvaačtyřicetiletému kuchaři s pěti potomky podařilo od roku 2014, podle jeho vlastních slov, „prošustrovat“  (doslova fuck-up) 90 milionů liber ze svého jmění. Jeho výše se dnes odhaduje zhruba na 240 milionů.

Čtěte také