Aktuální vydání magazínu Forbes

jajsembest_sajt
čoko

S čokoládou budete chytřejší i zdravější. Pravda, nebo mýtus?

Pošli to dál

Máte rádi čokoládu? Pak vás jistě potěší jakákoli studie, která potvrzuje, jak blahodárné účinky na nás tahle surovina má… Je příjemné slyšet, že konzumací čokolády nehřešíme, ale naopak posilujeme své zdraví či intelekt, ale upřímně, opravdu tomu věříte?

Web britského Guardianu nedávno zveřejnil seznam několika kontroverzních studií a poznatků, které o čokoládě existují, a které všechny její milovníky dozajista potěšily, podle serveru většinou ale jen proto, že si je neprostudovali pořádně… Na co bychom si tedy v souvislosti s čokoládou a skvěle znějícími zprávami o její prospěšnosti měli dát pozor?

S čokoládou budete chytřejší…

Přesně tohle vyplývá po prvním přečtení z nedávno zveřejněných výsledků americké studie provedené na vzorku jednoho tisíce respondentů. Pravidelné pojídání hnědé pochoutky má zlepšovat mimo jiné naše kognitivní funkce, jako jsou paměť, koncentrace nebo rychlost myšlení.

Konkrétně se tato studie, která začala už v 70. letech, zabývala tím, jaký je vztah mezi naším krevním tlakem a mozkovou aktivitou. O skoro 40 let později vědce napadlo, zahnout do dalšího kola výzkumu i otázky na to, čím se lidé, kteří se studie účastní, živí. A vyšlo jim, že lidé, kteří vykázali lepší kognitivní funkce, jedli čokoládu alespoň jednou týdně.

Čte se to dobře, že? Guardian ale upozorňuje na to, že když se do studie zahloubáte pozorněji, zjistíte, že její závěry jsou poněkud vágní a nelze s jistotou říct, jestli čokoláda na vyšší intelekt nějaký vliv má, nebo jestli ji chytří lidé prostě jen mají (také) rádi, cituje Guardian dokonce jednoho z autorů výzkumu.

Čtěte také: Prosím, ano, v pořádku. Jestli se chcete naučit znakový jazyk, sáhněte po čokoládě

…a hubenější

Další příklad, který web uvádí, je zhruba rok stará informace, která tvrdila, že lidé, kteří drželi nízkosachardovou dietu, hubli o 10 procent rychleji, pokud konzumovali každý den tabulku čokolády. Dobrá ukázka toho, že k médiím musíte přistupovat kriticky, píše k tomu Guardian.

Proč? Za výzkumem totiž stál mimo jiných i novinář John Bohannon, což samo o sobě není příliš vědecké, který se svým týmem sledoval tolik faktorů že všem, jak Bohannom později přiznal, bylo jasné, že nějaký pozitivní efekt se – díky šťastné náhodě – tak jako tak objeví. A měli pravdu, lidé, kteří měli ve svém hubnoucím režimu i čokoládu hubli rychleji, než ti, co ji tam neměli. Co skutečně ale mělo na redukci jejich váhy zásadní vliv, se říct nedá…

Ochrání vás před infarktem a mrtvicí

Na tohle téma existuje opravdu velké množství, když se zamyslíte, určitě i vám dojde, že jste tohle tvrzení už párkrát slyšeli. O co se ale opírá?

Podle Guardianu byla jednou z nejslibnějších studií na toto téma ta, kterou v roce 2012 provedli ve Švédsku na vzorku skoro 40 000 mužů. Vyšlo z ní, že výskyt mrtvice u mužů ve středním a vyšším věku byl o 17 procent nižší, když jedli větší množství čokolády.

Jenže, jsou tyhle výsledky skutečně statisticky průkazné a je skutečně velká konzumace čokolády, která v mnoha úpravách obsahuje také značné množství cukrů a tuků to pravé, co bychom měli doporučovat, ptají se britští novináři.

Čtěte také: Čokoláda, v jakémkoli tvaru chcete. To je sladký byznys Jindřicha Fikara

Budete výkonnější

A v neposlední řadě je také potřeba dávat si pozor, kdo se populárních studií účastní. Tady jako příklad poslouží studie University of California, z níž vyšlo, že konzumace čokolády nás vybudí k lepším fyzickým výkonům. Studie se podrobněji věnuje jedné ze složek hořké čokolády, kterou je epikatechin neboli vitamin P. Ten zlepšoval výkonnost myší, když běhaly na páse. Odborníci se domnívají, že tento významný antioxidant má stejný účinek i na lidi.

Ano, myši jsou pravidelnou součástí například procesu testování nových léků, zcela automaticky říct, že to, co zabírá na ně, zabere i u lidí, ale nelze, varuje Guardian. A i kdyby to šlo, je třeba prý dodat, že množství epikatechinu, které bychom potřebovali, se rovná asi půlce čtverečku čokolády – a hlavně – té hořké, přidávání mléka totiž tuhle složku kakaa ničí.

Čímž se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, co byste si měli o čokoládě pamatovat, pokud budete v její blahodárné účinky věřit, tak jezte jen tu kvalitní a co nejvíce procentní, jakékoliv jiné varianty v sobě obsahují spoustu přidaných cukrů a tuků a ty spolehlivě všechny případné benefity pravé čokolády zabíjí. A až se vám do rukou dostane další zpráva o tom, jak je čokoláda dobrá, zkuste si také dohledat, z čeho přesně vychází.

 

Čtěte také