Aktuální vydání magazínu Forbes

revolucie_sajt
dortletka_cover

K úspěchu jí pomohl zapomenutý rodinný recept, který už znají i na Hradě

Pošli to dál

Otočit krátce před padesátkou směr své kariéry o 180 stupňů chce přinejmenším pevné nervy. Zvlášť, když nový podnik rozjíždíte s dluhy a bez zkušeností. Místo nich vytáhla Jaroslava Michalcová jiný trumf – rodinný recept na dortík, který při své poslední návštěvě Prahy ochutnala i bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová.

Kávový zákusek, o němž je řeč, se nazývá dortletka a jeho recept pravnučka vídeňského cukráře a pekárníka drží v tajnosti. Právě na jeho objevu totiž postavila před třemi lety myšlenku otevřít v Roudnici nad Labem vlastní cukrárnu. Podnik – příznačně nazvaný Dortletka – má dnes měsíční obrat půl milionu korun, přičemž celý sortiment tu zvládnou vyrobit pouze tři cukrářky.

Jaroslava Michalcova_intro

Jaroslava Michalcová a její dortíky.

Paradoxem je, že majitelka receptury s ochrannou známkou začala svou cukrářskou kariéru v době, kdy nastoupila na místo kurátorky v galerii. Tehdy pekla dorty ve volném čase na zakázku pro známé. Změnit kariéru ji přiměl až náhodný objev zapomenutého receptu, který jí babička napsala na kousek papírového pytlíku. Paní Michalcová si doplnila vzdělání v gastronomii a rozjela byznys, který je rodinným řemeslem už od dob Rakouska-Uherska – pradědeček Josef Vopálenský si ve Vídni otevřel cukrárnu a pekárnu, která měla pokračování i v Čechách. Než rodinnou tradici utnuli komunisté.

Vrátit se k ní přitom nebylo jednoduché. „Kdo neumí pracovat dvacet hodin denně, nemůže takovouhle práci zvládnout. Je to dřina, a když odpadnu po pečení, tak si večer ještě dodělávám papírování,“ říká majitelka Dortletky. První rok tak pracovala zadarmo, přičemž spoustu zákusků, které se neprodaly, musela vyhodit. Teprve druhý rok se podnikatelce podařilo něco vydělat.

„V současné době naopak nestíháme vyrábět. Největší poptávka je samozřejmě po dortletce, která získala titul regionální potravina a certifikát Produkt regionu České Středohoří. Ocenění Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje, kraje Přemysla Oráče, si zase získal náš dezert Říp,“ chlubí se cukrářka, která uvažuje nad otevřením pobočky v okolí. Zájem o své zákusky totiž zaznamenala i na Hradě, kde je servírovala jedna cateringová firma.

DSC_1904_intro

Bez pomoci rodiny by to přitom cukrářka dle vlastních slov daleko nedotáhla. V začátcích si musela půjčit dost peněz, které dodnes splácí – naštěstí ale jen v rámci rodiny. A byla to právě její dcera, která paní Michalcovou vloni přihlásila do soutěže pro drobné podnikatele Rozjezdy roku. Výsledek? Speciální Cena týmu a odměna sto tisíc korun, které hned investovala do nové cukrárny.

„Někdy zažívám chvíle, kdy jsem opravdu vyčerpaná, ale pak přijde zčista jasna nějaký nový impulz, kdy si řeknu – nesmím to vzdát! Jako třeba nedávno, kdy se v mojí cukrárně objevila babička s vnoučkem, kteří za dortletkou přijeli až z Ústí nad Labem, aby mi poděkovali za to, že jsem,“ dodává čerstvá kandidátka soutěže Vodafone Firma roku a Česká spořitelna Živnostník roku 2015.

Autorka: Dominika Bártová

Čtěte také