Aktuální vydání magazínu Forbes

Káva se čepuje, pivo degustuje na prkně a ráno nebolí. 5 tekutých hitů sezony

Pošli to dál

Horké dny volají po ledové kávě a oroseném půllitru s pořádnou pěnou. Ovšem barmani i baristé jsou ještě vynalézavější, než jste si mysleli! Cold brew (ledová filtrovaná káva) teď teče z pivního kohoutku, v malých pivovarech vaří craftové pivo a koktejly se symbolickým množstvím alkoholu vám zajistí dlouhou zábavu a bezbolestné ráno.

14 hodin, led a pípa

Nový kávový hit cold brew se připravuje vyluhováním mleté kávy ve studené vodě. Po 14 až 16 hodinách stačí přefiltrovat a naservírovat s pár kostkami ledu. Dlouhé louhování snižuje hořkost a navíc zintenzivňuje specifickou chuť výběrové kávy. Tip: Doma si vystačíte s french pressem.

A zmíněná točená káva? Draft coffee nebo také nitro coffee servírované za pomoci dusíku z pípy boduje díky krémové pěně a lavinovému efektu, díky čemuž připomíná pivo Guiness.

Jako první u nás začali kávu točit Colt Brew z Prahy, u kterých si můžete koupit také unikátní český ledový filtr v plechovce. „Čepujeme i nitro cold brew, nemáme ovšem kavárnu. Letos budeme nitro nabízet například na Apetit Pikniku v Praze a v Brně, na Prague Ice Cream Festivalu nebo třeba na The Most Show. Občas je naše točená káva k dispozici na čepu v klánovickém Ateliéru The Nest, ale je to nárazová a sezonní záležitost,“ říká Jakub Johanides z Colt Brew. V nejbližších dnech si kávovou pěnu slíznete i v Beer Geek Baru.

Léto si vychutnáte i s dalšími kávovými specialitami: affogatem (espressem se smetanovou zmrzlinou), cold brew s cascarou a pomerančem, s cold dripem (káva překapávaná ledovou vodou), espressem nebo třeba cappuccinem na ledu.

Na pivním prkně

Tradice malých řemeslných pivovarů, které vaří bez filtrace a pasterizace, začala ve Spojených státech. Craftové pivo se rychle stalo kultovní záležitostí a dnes už ho vaří i Češi. Na stránkách Czech Craft Beer si můžete najít svůj oblíbený minipivovar, ve větších městech zase nejbližší pivní bar, kde zažijete Tasting trays neboli degustaci craftových vzorků na speciálním prkénku.

India Pale Ale IPA, American Pale Ale, Stout, Porter – kvašené kousky z tradičních surovin s netradiční chutí – dnes nabízejí i michelinské restaurace. Jeden z prvních českých craftbeerových pivovarů Matuška dodává do La Degustation Bohême Bourgeoise, v Esce zase zchladí Kolčavka.

Ledový svařák

Z domácích limonád se letos stávají míchané experimenty, které ladí se sezonou i surovinami na jídelním lístku. Kavárny ovládla cascara, nápoj ze slupek kávových třešní, a fermentované limonády.

Popularita kvašeného osvěžení z tibi krystalů a kombuchy (čajový nápoj fermentovaný kombuchovou kulturou) se šíří (g)astronomickou rychlostí, stejně jako nealko párování. Field, La Degustation nebo berlínská restaurace Horváth dokazují, že stejnou pozornost jako přívlastkové víno si zaslouží i hrušková soda s paprikovou redukcí a mátou nebo sirup ze svízele se zeleninovou šťávou a vinným octem z Chardonnay. Nebo otestujete spíš granátové jablko s citronovým tymiánem, případně je libo červenou řepu s anýzem a libečkem?

Střízlivá střední cesta

Dinah Sanders je ve své knize pojmenovala „shim drinks“. Jde o koktejly s nízkým obsahem alkoholu (mezi 7 a 15 %). „Shim“ je kousek dřeva, který pomáhá vyrovnat nohy stolu, a přesně to je úkolem těchto drinků. Jako aperitiv naladit na začínající večer a udržovat hladinu dobré nálady až do pozdních hodin – s přáteli, zato bez těžké hlavy a kocoviny. Hned si vybavíte Aperol Spritz? Nabízí se i nespočet mixů s vermutem, portským, proseccem, amarettem a dalšími sladkými likéry.

Shim drinks si budete fotit, o shim drinks budete druhý den vyprávět a v paměti vám zůstanou rozhodně déle než v krvi. Ať už to bude The Back Pear Shim z lotyšského likéru Black Balsam, nebo nápoj z čerstvého hruškového, citronového džusu a demerary (sirupu z třtinového cukru), či Almond Mocha připravený z kávového likéru Kahlúa, mandlového másla a mandlového mléka, raw čokolády a sirupu z palmového cukru nebo třeba Bee’s Knees z beefeateru, citronové šťávy, manukového medu a pylového sirupu.

Ať to má šťávu!

Ovocné i zeleninové smoothies si v poslední době hrají s obilovinami, řasami, superpotravinami a kořením. A trendem se stává i nová podoba smoothies: i přes náročnou technologii investují některé restaurace do cold pressed juices, které jsou díky přípravě za nízké teploty nabité živinami a vitaminy. Šťávy z ovoce nebo ze zeleniny, jako je fenykl, kapusta, dýně, okurka a špenát, bývají ovšem drahé nejen pro hosta, ale i pro podnik, a navíc se musejí vypít přísně čerstvé.

Původní článek byl publikován na Jídlo a radost, blogu, který vzniká v Ambiente.


 

Čtěte také