Aktuální vydání magazínu Forbes

Květinářství online. Mladý pár farmářů dělá revoluci v prodeji květin

Pošli to dál

Když kousek za Ruzyní odbočíte směrem na Nové Strašecí, za pár minut se ocitnete na úzké okresce, kterou z obou stran lemují pole a louky.

A právě tam, skoro uprostřed ničeho, se kolem statku rozpíná květinová farma LoukyKvět, kterou před čtyřmi lety založil mladý pár z Prahy, čtyřiadvacetiletá Karolína Benešová a o rok starší František Hába.

Čtěte také: Dva Vikingové, kteří chtějí dobýt Prahu islandským kváskovým chlebem

Pěstovat řezané květiny. Riskantní byznys, řeknete si. Musíte čelit počasí, chorobám a také řezané květiny nejdou dlouho uchovat… Ano, jenže odvaha, dřina, ale hlavně optimismus a nadšení se dvojici začínají vyplácet.

Od loňského roku prodávají vázané kytice přes Rohlik.cz, nabízejí online prodej a rozvoz květin a také květinové předplatné a svatební samosběr. Skoro by se dalo říct, že nestíhají naplnit poptávku.

Že Češi květiny milují, potvrzují i čísla. Obchod s nimi u nás totiž doslova kvete, jenže zejména s těmi zahraničními. Loni se k nám jen z Holandska dovezly květiny za 2,5 miliardy korun. Květin vypěstovaných u nás je ale stále málo.

Jedním z hlavních kritérií při koupi je pro zákazníka cena, ne původ a způsob pěstování. Kytky pěstované bez chemie sice stojí o trochu víc (cena kytice od LoukyKvětu začíná na 450 korunách), ve váze ale vydrží až třikrát déle než ty z dovozu či velkých skleníků.

Nejenže se LoukyKvět vrací zpět k české tradici, kdy za první republiky bylo Česko květinářskou velmocí, a záměrně pěstuje květiny, které na farmách kvetly před válkou. Také 99 procent prodeje funguje přes webové stránky, a učí tak zákazníky nakupovat květiny online.

Přitom celá takhle malá květinová revoluce začala poměrně nenápadně. „Moje máma organizuje farmářské trhy v Říčanech u Prahy a moc si tam přála květinový trh. Tak jsem si řekla, proč ne. Představovala jsem si, že to bude úplně v klidu. Pronajmu si nějaké pole, smíchám semena květin, co se mi líbí, jen tak je tam kolem sebe rozhodím a pak je posekám kosou. Promyšlený plán,“ směje se nyní Karolína Benešová, která usrkává kávu z malovaného hrníčku na dřevěné lavičce pod velkým ořechem mezi pečlivě zorganizovanými poli s pivoňkami, pryskyřičníky a islandskými máky.

Když pár na hypotéku koupil statek kousek od Prahy v Mšeckých Žehrovicích, začali oba tušit, že už to není jen tak a musí si sestavit byznysplán.

S ním nejvíc pomohl právě František, původní profesí ajťák. I když postupně práci v korporátu vyměnil za okopávání záhonů a řízení traktoru, jeho programátorské schopnosti se hodily i na farmě.

„Celá farma jede přes počítač. Chladicí boxy i výtopný systém ve fóliovnících jsou naprogramovány na přesnou teplotu, online jede i objednávkový systém, tedy prodej květin,“ popisuje mladá zahradnice a floristka.

Dobrý a efektivní systém se musel nastavit i v manuální práci na farmě. „Hodně toho, co víme, je okoukané z YouTube, Instagramu a taky jsme toho hodně načetli,“ vzpomíná na začátky Karolína Benešová, která nakonec absolvovala i kurz floristiky. „Na začátku musíte počítat s tím, že se vám ze 100 záhonů neurodí nic, a když budete mít na konci rozkvetlé tři, budete mít obrovskou radost.“

Postupně si také oťukali zájem zákazníků. Například zjistili, že oranžovou barvu kupuje málokdo. Na trhu naopak letí pudrové odstíny a pastelové barvy, nejvíc se prodávají tulipány a jiřiny. „To je ale hodně ovlivněné svatbami,“ dodává mladá floristka, která momentálně zvládá společně s pomocníky odbavit i 10 svateb za víkend.

I tak je prakticky všechno, co kolem vidíte, na hypotéku nebo na leasing. „Vlastně všechny peníze, které vyděláme, investujeme zpátky do farmy,“ povídá Karolína. „Loni, tedy náš první oficiální rok jako s. r. o., jsme byli na 2,5 milionu obratu, letos čekáme, že se obrat zdvojnásobí.“

Čísla, tabulky a plány pár rozhodně neponechává náhodě. „Máme vypočítáno, kolik můžeme z půdy maximálně vytěžit. V tuto chvíli má náš byznys strop 10 milionů a rozšíření zatím neplánujeme.“

Zdaleka nejoblíbenější jiřina sezóny — Café au Lait.

A post shared by Loukykvět (@loukykvet) on

A na závěr pár tipů, jak zastřihávat květiny do vázy, aby déle kvetly.

„Nestačí jen květinu utrhnout a dát ji do vody. Každý druh má svá pravidla. Pokud chcete, aby vám ve váze alespoň chvíli vydržel luční mák, namočte zhruba tři centimetry stonku do vařící vody, u islandského máku pak stonek lehce opalte plamenem. Šeřík a obecně všechny dřevnaté stonky zase roztlučte kladívkem na tenké vlásky, tím se zvětší plocha, kterou může nasát vodu. Tulipánům do vázy přihoďte kostku ledu,“ dodává na závěr Karolína.


 

Čtěte také