Aktuální vydání magazínu Forbes

Miliardářský průvodce michelinskými hvězdami v Česku. Kam a s kým?

Pošli to dál

Nový průvodce Michelin po nejlepších podnicích Evropy je venku. Kdo mezi ně podle inspektorů patří v Česku?

Protože jsme Forbes, má tenhle přehled malý twist. Dozvíte se nejen to, co v nej podnicích čekat, ale i koho ze světových miliardářů případně vzít s sebou.

Michelin

Nejprestižnější ocenění kvality v gastronomii se udává počtem hvězdiček, v Česku mají všechny oceněné podniky po jedné. Praha je letos bohužel o jednu hvězdu chudší, přišla o ni restaurace Alcron hotelu Radisson Blu vedená Romanem Paulusem. Můžete si vybrat ze dvou podniků. 

La Degustation Bohême Bourgeoise

Od roku 2006 je tenhle podnik v rohu Haštalského náměstí místem, kde se známé české recepty inspirované kuchařkou Marie B. Svobodové z 19. století objevují v neobvyklém, moderním provedení. Hvězdu tým pod vedením Oldy Sahajdáka a Tomáše Broscheho obhájil už šestkrát.

Koho sem vzít, pokud vás čeká miliardářská návštěva? Musí být trochu dobrodruh a těšit se na chutě, které zbytku světa tolik neříkají, třeba špek, zelí, kozí kefír nebo mák. Náš tajný tip je Richard Branson.

Field

Restaurace na pražském Josefově se v hledáčku komisařů objevila nebývale rychle, hvězdičku získala poprvé po pouhém roce po otevření v březnu 2016. Podnik přiznává inspiraci skandinávským stylem a vůbec umí leccos okoukat – suroviny a provedení jsou ovšem Made in Česko. Vyniká i interiérem, strop od výtvarníka Jakuba Matušky alias Maskera se neustále mění a okenní výklenky zdobí zemědělské nářadí (protože Field – pole).

Komu by se to mohlo líbit? Se zemitým charakterem šéfkuchaře Radka Kašpárka by si rozuměl někdo podobně nekompromisní. Třeba investor Steve Ballmer, tvář Nike Phil Night nebo spolumajitel RedBullu Dietrich Mateschitz.  

Bib Gourmand

Tuto známku udělují autoři průvodce podnikům, kde dostanete skvělou kvalitu za dobré peníze (navíc jsou často uvolněnější a zábavnější než finediningové špičky). Mezi oceněnými je jeden nováček, o tento symbol naopak přišly podniky SaSaZu a Aureole.

Bistrot 104

Nováček mezi oceněnými podniky se donedávna pyšnil vynalézavou kuchyní se severskou inspirací za skvělou cenu. Cit pro detail, párování s domácími fermentovanými limonádami i originální dřevěný interiér přitáhl na Vinohrady spousta zvědavců. Ocenění Bib je po roce na scéně velký úspěch, malý háček ale tkví v tom, že na podzim celý původní tým podnik opustil – ani michelinští inspektoři neví vše, zdá se.

Kdo ze světových miliardářů ví, kde je sever? Rozhodně nejbohatší muž Švédska, majitel značky H&M Stefan Persson.

Eska

Sedíte tu židlích značka „znáte ze základky“, od stropu visí smrkové větve nebo obří kašírované mrkve, jíte tu brambory v popelu a nikomu to nepřijde divné. Eska je miláčkem těch, pro které se sobotní snídaně rovná minimálně třem fotkám na Instagramu. Strategická poloha v Karlíně navíc přitahuje mix startupistů z celé čtvrti.

Tipujeme, že by se to tu zamlouvalo Evanu Spiegelovi a Bobbymu Murphymu, zakladatelům Snapchatu a jedněm z nejmladších miliardářů na letošním listu.

Maso a Kobliha a Sansho

Řeznická hospoda Paula Daye rozvíjí to nejlepší z britské tradice (neošklíbejte se, skotská vejce jsou skvělá!) a z českého masa. Ke všemu se hodí pivo od Adama Matušky, na římse sedí vycpaný zajíc, pult s čerstvými koblihami s vanilkovým krémem voní. Vládne tu pohoda, ale z nějakého důvodu si to tu oblíbili bankéři, investoři a auditoři.

Na vlast by se tu hezky vzpomínalo britskému finančníkovi Jamesi Ratcliffeovi nebo vynálezci Jamesi Dysonovi. Hned naproti Koblize má Day ještě podnik Sansho, rovněž oceněný Bib Gourmandem, kde podává svou verzi asijské fusion.

Na Kopci

Do nenápadného podniku v rezidenční čtvrti nedaleko Dívčích hradů se jezdí za odměnu na tatarák a za rodinnou atmosférou. Vždyť všechny stěny zdobí fotky majitelů Jana Turka a Tita Eliáše, od dětství až po současnost. Tohle místo se hodí taky pro nějaký klan – mezi miliardáři třeba Waltonovým, Marsovým nebo Oetkerovým, ti by tu měli hezkou rodinnou oslavu.

Divinis

Jediná restaurace nejznámějšího českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha oceněná michelinskými inspektory se inspiruje italskou kuchyní. Romantický, elegantní a poměrně konzervativní podnik se nejvíc hodí na večerní rande ve dvou. Který miliardářský power couple by sem mohl zajít na rizoto a chobotnici? Gatesovi.


A pokud vám to nestačilo, Michelin nabízí ještě dalších 25 míst po Praze, kde dostanete kvalitní jídlo. Patří mezi ně třeba italské Aromi, tradiční Café Savoy nebo japonský podnik Yamato.

Čtěte také