Aktuální vydání magazínu Forbes

nwsltr1702sajt
Gothenburg2

Skandinávie není jen chlad a tma. Stává se metropolí světové gastronomie

Pošli to dál

Tohle je nová destinace, kam se jezdí za jídlem. Vedle Kodaně přibývají další místa, kde se na severu Evropy vaří skvělá kuchyně. Ze švédských měst můžete zkusit třeba Göteborg.

Sice nemá ve světě takový zvuk a věhlas jako Paříž nebo Řím, dokonce ani jako jeho čerstvě trendy soused Kodaň. Přesto má tohle město kulinářskou scénu, která výrazně přesahuje nevelkou rozlohu města.

Toto švédské „město číslo dvě“ žije z plodů svého moře. Taky je to město, kde si můžu vybírat z michelinských restaurací, aniž bych musela přijít ve večerní róbě. Jídlo je tu tak úžasně novoseverské, ale bez vší té sebestřednosti a otravných rezervací, které znám z jiných slavných severských restaurací, jako jsou Noma nebo Fäviken.

Göteborg je prostě celkově okouzlující se svými historickými čtvrtěmi, designovými domácími potřebami, námořnickou módou a stylovými kavárnami i nevšedními hotely – jako dekadentně fialová Dorsia, kde za doprovodu big bandu krouží personál s motýlky v krásných šatech. Nebo jako nový Hotel Pigalle, kde recepce slouží také jako bar, s úžasnou atmosférou staré knihovny. Navíc je město bránou k pitoreskním pobřežním městečkům, kam Švédové tak rádi jezdí na prázdniny, ať už za plachtěním nebo za ochutnávkou mořských plodů.

Pokud byste vyrazili přímo do Göteborg, tak tady je pár tipů na jedinečné jídlo:

 

Gabriel

„V každém kostele musí být anděl,“ říká Johan Malm z druhé generace majitelů této pohodové restaurace, která okupuje balkon na rybím trhu už od roku 1984. Malm také vyhrál (zřejmě prestižní) mistrovství světa v otvírání ústřic v irském Galway a celkově je vidět, že to s plody ledového Severního moře umí. Řadu položek z menu vám naservírují syrovou, zejména jedlé korýše, kterými je západní Švédsko proslavené. Zbytek je jednoduše ale skvěle připravený, jako například lahodná čerstvá treska na páře s krevetami, řepou a bramborami, která byla v době mé návštěvy součástí Menu dne.


Koka

Místní šéfkuchař a majitel Björn Persson letos zkraje roku zavřel svoji michelinskou restauraci Kock & Vin. Později ji otevřel znovu, ale ve více neformálním stylu, pod názvem Koka. Prostor se proměnil – přehledná místnost teď oplývá mnoha detaily v japonském duchu (chlazené kameny, na které se servíruje máslo, šedé talíře na stolech ze světlého dřeva). Perssonův kuchařský styl ale zůstává příjemným ztělesněním západošvédské gastronomie. Mým favoritem z pěti chodů na degustačním menu byla uzená makrela s libečkem, okurkou a mraženými kuličkami mléka ochuceného makrelou. Kuchaři – včetně Perssona, který navíc během mé návštěvy přijímal objednávky – řadu pokrmů servírují sami a všechno je tak lokální, jak jen je to možné. Zmíněné kameny nasbíral Perssonův syn a makrely nachytal šéfkuchař sám.


Bhoga

Bhoga byla otevřena teprve před dvěma lety a už stihla získat michelinskou hvězdu. Má krásný interiér, lavičky doplňují fialové polštáře a zdi zdobí umělecká tapeta – zároveň je ale místem, kde hosté hledají pečlivě připravené pokrmy. A to z dobrého důvodu: tamní mladí kuchaři mají zkušenosti z Ameriky, Austrálie, Singapuru nebo Hongkongu a někteří sami dříve získali slavné hvězdičky. Z degustačního menu mě nejvíce dostal bezmasý chod – směs smažených lišek, hrášku, černého rybízu, vaječného žloutku a sýra. Řada ze zde nabízených vín jsou vína biodynamická.


Basque

Je to nejlepší tapas (nebo spíše pintxos) bar, který jsem kdy tak daleko na severu viděla. Basque přesvědčivě vytváří atmosféru neformálních míst, ve kterých se lidé tak radí setkávají v severním Španělsku. I když Švédové večeří o mnoho dříve než Španělé, stále je to příjemné místo, kde začít večer se sklenkou a lehkým jídlem – pintxos jsou rozložené na baru a vy si můžete naložit na talíř, kolik chcete, a podle toho také pak zaplatíte. A každý vinný bar, kde je jako hlavní bílé víno svěží Txakoli, si mě okamžitě získá.


Norda Bar & Grill

Než se stal kulinářskou superhvězdou Harlemu, pracoval slavný kuchař Samuelsson v Göteborgu. V pobočce ve svém rodném městě, přímo v hotelu Clarion vedle centrálního vlakového nádraží, tak míchá americké a švédské vlivy, s jídly, jako jsou burgery nebo těstoviny se sýrem a čerstvými plody moře.

 

Čtěte také