Až se vám příště v restauraci při pohledu na částky v jídelním lístku protočí panenky, vzpomeňte si, že může být i hůř – alespoň, co se výše utracených peněz týče. Ale pozor, zatímco některé podniky vymýšlí prazvláštní drahé pokrmy, aby na sebe upoutaly pozornost, jiné restaurace nabízejí menu, která jsou chutná, jako by byla z jiného světa, a za která rádi zaplatíte i  desetitisícový účet. Máme pro vás několik tipů, kde to můžete vyzkoušet.

Sublimotion, Ibiza, Španělsko (cca 45 tisíc korun za osobu)

sublimotion

V roce 2014 otevřel michelinskými hvězdami ověnčený šéfkuchař Paco Roncero v Hard Rock Hotel na Ibize restauraci Sublimotion. Najíte se tu za cca 1700 eur (asi 45 tisíc) a 15 až 20 chodovou večeři si opravdu užijete – je to totiž plnokrevná show, která zahrnuje jídlo, umění a technologie, a trvá asi tři hodiny. Astronomická cena stranou – recenzenti Sublimotion chválí.

Masa, New York City (cca 15 tisíc korun za osobu)

masa

Ještě před pěti lety, když v Masa servírovali menu za 450 dolarů (asi 11 250 korun), se reportér New York Times ptal: „Stojí to za to?“ A došel k tomu, že ani ne. Dnes už sushi menu šéfkuchaře Masa Takayama vyjde na 595 dolarů (asi 14 875) – bez daní a pití a podle všeho už za to stojí. Jistou výhodou vysoké ceny je, že od března v Masa nemusíte platit spropitné.

Guy Savoy Monnaie de Paris (cca 13 tisíc korun za osobu)

guy savoy

Když se šéfkuchař Guy Savoy, nositel tří michelinských hvězd, rozhodl pojmenovat svoji restauraci Monnaie de Paris, bylo jasné, že to tu bude stát majlant. Loni svou restauraci přestěhoval do budovy z osmnáctého století s výhledem na Louvre a Pont Neuf. Její nabídka je bohatá a můžete tu za večeři nechat třeba „jen“ 250 dolarů. Kvůli tomu se ale do michelinské restaurace nechodí. Specialitou Guy Savoye je menu „Innovations and Inspirations“ o 18 chodech, jenž zahrnuje opečeného humra, artičokovou polévku a černé lanýže. A cena? 490 eur (asi 13 125 korun). Jestli byste ale raději přeci jen utratili o něco méně, Guy Savoy nabízí Innovation-Inspiration menu v luxusním hotelu Caeser Palace v Las Vegas – a to za 375 dolarů (asi 9 375 korun).

Kitcho, Kjóto, Japonsko (cca 12 tisíc korun za osobu)

kitcho

Šéfkuchař Kunio Tokuoka má na vedení restaurace Kitcho (také známe jako Arashiyama) skoro až dědičné právo — šéfkuchaře tu před ním dělali jak jeho otec, tak dědeček. V Kitcho si můžete vybrat z několika předem sestavených menu, přitom nejdražší stojí 54 tisíc jenů (asi 11 875 korun). Je to pokrm o desíti chodech, včetně dvou sashimi sekcí a grilovaných a dušených jídel.

Ultraviolet, Šanghaj (cca 11 tisíc korun za osobu)

ultraviolet

Dohady o tom, jestli bylo dřív vejce, nebo slepice, by byly na dlouho, jedno je ale jasné:  ještě před Sublimotion na Ibize tu byl Ultraviolet v Šanghaji. V roce 2012 jej otevřel francouzský šéfkuchař Paul Pairet (na konceptu pracoval prý už od roku 1996). Ultraviolet nabízí show pro vaše smysly: skládá se ze světelné performance, hudebního doprovodu, který je tematicky sestavený pro jednotlivé chody a promítání jmen večeřících na stůl. Vše z toho najdete i v Sublimotion. Hlavní rozdíl mezi oběma restauracemi, které nabízejí 20chodové menu, je v ceně: v Ultraviolet za menu zaplatíte podstatně méně: 3000 RMB (asi 11 250 korun).

Joël Robuchon, Las Vegas (cca 11 tisíc korun za osobu)

robuchon

Las Vegas se velkých částek nebojí: takže 425 dolarů (asi 10 625 korun) za degustační menu v restauraci Joël Robuchon v hotelu MGM Grand není nijak šokujících. Za tu cenu si můžete vybrat z mnoha degustačních porcí – například karamelizovanou křepelku, zprudka opečené kachní foie gras nebo brzlík. A při troše štěstí vám tu na večeři může vydělat šťastná ruka v kasinu.

Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paříž (cca 11 tisíc korun za osobu)

ducasse

Alain Ducasse se v únoru dočkal vytoužených tří michelinských hvězd pro svoji pařížskou restauraci v hotelu Plaza Athénée. Ale za dobré jídlo se platí. Místní „Jardin-Marin“ menu se třemi chody, sýrem a dezertem, ale zato bez pití, vyjde na 390 eur (asi 10 625 korun). Menu za stejnou cenu najdete i v další  Ducassově pařížské restauraci v hotelu Le Meurice. A pro ty, kterým se taková částka nevejde do rozpočtu, obě restaurace nabízejí i obědová menu za 225 dolarů (asi 5 625 korun).

L’Arpège, Paříž (cca 10 tisíc za osobu)

arpege

Degustační menu šéfkuchaře Alaina Passarda – které obsahuje i legendární „horko-studená vejce“— stojí  370 eur (asi 10 tisíc korun). Vegetariánské menu, jímž je restaurace také proslulá, pak vyjde asi na 7 875 korun.

Urasawa, Beverly Hills, Kalifornie (cca 10 tisíc korun za osobu)

urasawa

Vzhledem k tomu, že se šéfkuchař Hiro Urasawa učil u Masa Takayama, není divu, že jeho podnik lidé považují za východní verzi newyorského Masa. Zatímco ale Masa účtuje za své okázalé omakase 595 dolarů (asi 14 875 korun), v Urasawě stojí menu o 30ti chodech 395 dolarů (asi 9 875 korun), bez pití. Získat tu rezervaci ale může být háček — restaurace na třídě Rodeo Drive má jen 10 míst.

Maison Pic, Valence, Francie (cca 9000 korun)

maison pic

V roce 2007 se Anne-Sophie Pic stala teprve čtvrtou ženou, která získala tři michelinské hvězdy. Pic sice nemá v oboru žádné formální vzdělání, zato pochází z rodiny legendárních šéfkuchařů: i její otec Jacques a dědeček André pro Maison Pic získali tři hvězdy. A za takový slavný kulinářský rodokmen se platí: nabízené menu v Maison Pic stojí 320 eur (asi 8 750 korun)— ale zas tu můžete gurmánský zážitek spojit s příjemným víkendem: restaurace je součástí Relais & Chateau hotelu.

Chef’s Table at Brooklyn Fare, New York City (cca 8 tisíc korun za osobu)

Brooklyn-Fare

Dostat rezervaci v této 18místné restauraci je extrémně těžké. Proč? Pro začátek je to jediná třímichelinská restaurace v Brooklynu. Hlavním důvodem je ale menu o 15 chodech šéfkuchaře Césara Ramireze, které se denně mění a které bylo inspirováno japonskou a francouzskou kuchyní. Navíc tu mají působivý sklep se třemi tisíci láhvemi vína. Večeře tu vyjde na 306 dolarů (asi 7650 korun).

Autorka: Karla Alindahao