Aktuální vydání magazínu Forbes

Nejen šneci a čočka. Kde mají ta nejlepší vánoční a silvestrovská menu

Pošli to dál

Zůstáváte na Vánoce či Silvestra v Praze a chcete si někam zajít na dobré jídlo? Dali jsme pro vás dohromady ta nejlepší vánoční a silvestrovská menu.

Čtěte také: Jídlo do koše nepatří. Jak se na křivých banánech dají vydělat miliony

V těchto dnech doporučujeme na všech zmíněných místech rezervaci a samosebou i včasný příchod. Ať se rozhodnete strávit Vánoce či Silvestra v kterékoliv z těchto zmíněných restaurací nebo i doma, přejeme vám do nového roku vše dobré. Ještě si doslova vychutnejte letošek, jak jen to jde, a vzhůru do 2018!

Levitate, Štěpánská 14, Praha 1

  • silvestrovské menu 5000 Kč

Chcete zažít opravdu unikátní Silvestr s kuchyní, která boří vše zažité, a přitom dovoluje neotřelý gastronomický zážitek? To jste tu správně.

Tato luxusní asijsko-nordická restaurace se postará, abyste na poslední večer roku nezapomněli. Amuse bouche – tuňák + wakame + avokádo, poté křepelčí vejce s hoisin omáčkou a pažitkou a nesmí chybět ani kimchi se sezamem a mikrobylinkami.

Dále v bodech: sashimi z humra, yuzu, granita; kachna, okurka, foie gras; avokádo, sezonní houby, wasabi; kreveta, cibule, kaviár.

První čtyři chody jsou za vámi, dejte si pauzu se snacky ve formě saké kombu se sezonními houbami a chobotnicí a wagyu tartare s černým česnekem, nori a ibiškem.

Ve druhé polovině večera vás čeká opět v bodech wagyu steak, jazyk a sezonní houby; řepa, kokosová espuma a lesní ovoce; foie gras, belgická bílá čokoláda a tofu chips; pak i ostružinový sorbet, med a mango chips. Po večeři dostanete i dárek – mochi, exotické ovoce a islandskou ledovcovou vodu s 24karátovým zlatem. Aby ten příští rok byl plný zlata!


Per Te, Korunní 23, Praha 2

  • vánoční menu 690 Kč, silvestrovské menu 1350 Kč

Vánoční, ale i silvestrovské menu v srdci Královských Vinohrad v útulné italské restauraci je skvělou volbou pro všechny, kteří se v těchto dnech chtějí vyhnout centru a jedničce.

Na Štědrý den vás čeká jednoduché mořské menu sestávající z carpaccia z chobotnice, rybí polévky a grilované pražmy královské.

Poslední prosincový den si po uvítacím proseccu dáte uzeného lososa s avokádem, pancettou a sázeným vejcem, poté ravioly s mořským vlkem, dále pak výběr mezi telecí kotletou a filetem z kambaly a samosebou ten nejlepší dezert: čokoládové suflé s vanilkovým krémem a lesním ovocem.

Už se vám sbíhají sliny?


Kalina cuisine & vins, Dlouhá 12, Praha 1

  • šneci v listovém těstě na Štědrý den 390 Kč, silvestrovské menu 3900 Kč

U Mirka Kaliny nešlápnete vedle na Vánoce ani na Silvestra.

V poledne na Štědrý den určitě přijďte na vánoční šneky. Obzvlášť doporučujeme ty v listovém těstě s béarnskou omáčkou, ke kávě si pak nezapomeňte dát i domácí vanilkové rohlíčky.

31. prosince odstartujete večer ústřicemi David Hervé fine a Bloody Mary, po nich vás čeká koktejl z kamčatského kraba a Tzar caviar, poté klasické francouzské Tournedos Rossini z daňka a omáčka Périgord, na závěr i jemné sýry Brillat-Savarin a Soumatrain s černým lanýžem.

Čokoládové kouli plněné nugátovým krémem také jistě neodoláte, to nám věřte. Uvidíme se tu i s vámi?


Paloma Průhonice, Květnové náměstí 53, Průhonice

  • silvestrovské menu 7400 Kč

Průhonice sice nejsou úplně Praha, ale nachází se v těsném sousedství. Speciální desetichodové silvestrovské gurmetské menu tu pro restauraci Paloma připravil dvouhvězdičkový michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi a můžeme vás ujistit, že poslední den v roce takto oslavíte opravdu náležitě.

Ochutnáte parmici nachovou s bazalkou a piquillo papričkou, doprovázenou citrusovým aioli, dále carpaccio z langustýn a ústřic Gillardeau s kaviárem Sologne, mangem a limetkou, pečené hřebenatky s lanýžem a artyčokovým mousseline, překryté pěnou ze šampaňského, slavnostní granité ze šampaňského, liči a jahodové zavařeniny, medailonky z ráčků pečené s kokosem, celerový mousseline s bazalkou a krevetami s citrusovou omáčkou, na závěr i sýr Fourme d’Ambert s ořechy a domácím chlebem, podávaný s carpacciem z kompotovaných hrušek.

Předpokládáme, že na dezert se těšíte nejvíce – konfitované mandarinky s kaštanovou emulzí a křupavé mille feuille s krémovou čokoládou Nyangbo. Tak ať je ten nový ještě lepší než letošní!


Argument, Bubenečská 19, Praha 6

  • 225 Kč za půl tuctu šneků, silvestrovské menu 1290 Kč

Letos zde probíhají již devátým rokem „Šnečí hody“, a to po celý prosinec s velkým vrcholem na Štědrý den. Je z toho již tradice, kdy se mnoho hostů zná a panuje tam uvolněná atmosféra.

Už teď si tu tedy můžete pochutnat na šnecích ve čtyřech úpravách, z nichž dvě se nemění – klasičtí šneci po burgundsku v ulitách s bylinkovým máslem a šneci na bílém víně se šalotkou, máslem, česnekem a pažitkou, a dvě jsou každý rok nové – letos to jsou šneci v jablečné tempuře se slaninovou majonézou a šneci se žampiony a celerem pečeným v chlebu.

Silvestra tu řádně oslavíte nejprve sklenicí šampaňského, po které přijde mořský vlk v limetě s okurkou a zázvorem, carpaccio z jelení svíčkové s květákovým pyré, lanýži a marinovanými liškami, pak velouté z jeruzalémských artyčoků s grilovanými kalamáry, kaviárem, estragonovým krémem a sušeným žloutkem.

Jako hlavní chod si v Argumentu připravili grilovanou telecí roštěnou s restovaným telecím brzlíkem, zauzenou pohankou s pečenou barevnou mrkví v seně a omáčkou glace s telecím morkem.

A dezert? Smažená domácí zmrzlina z červeného pomeranče a zázvoru. Chybět nesmí pochopitelně ani půlnoční čočka s uzeným, aby po celý příští rok byly příjemné finance.


Polpo Bar & Restaurant by Kogo, Vladislavova 21, Praha 1

  • vánoční menu I. 560 Kč, vánoční menu II. 460 Kč, silvestrovské menu a la carte

Od 22. do 24. prosince si v restauraci Polpo nachystali dvě tradiční česká vánoční menu, která osloví i cizince. Budete mít před Vánocemi v Praze zahraniční klienty či partnery? Vezměte je sem na večeři, ať ochutnají tu pravou českou rybí polévku, smaženého kapra s bramborovým salátem a na závěr jablečný štrúdl se smetanovou zmrzlinou.

Nejste fanoušky ryb? Nevadí, můžete si dát i hovězí vývar s játrovými noky, poté staročeského houbového kubu s kyselou okurkou a chybět nesmí ani vánoční hruška na červeném víně s vanilkovou zmrzlinou. P. S. Na Silvestra tu bude živá hudba!


Field, U Milosrdných 12, Praha 1

  • silvestrovské menu 7500 Kč

Šestichodová večeře ve Fieldu je přesně to, co potřebujete před odpočítáváním vteřin do roku 2018.

Restaurace otevírá v 19:30 a večeře se podává v osm. Své silvestrovské menu tato michelinská restaurace prezentuje v ingrediencích, ale ty mluví za vše. Sklenka Bollinger Champagne; amuse bouche: brambora, podmáslí, šťovík; střenky, sója, shiso; kachna, višeň, hořčice.

První chod: parmice, ústřice, topinambur, rebarbora; druhý chod: tuřín, tvaroh, lůj, kořeněné máslo; třetí chod: kambala, mušle, kedlubna, celer; čtvrtý chod: sele, řepa, kozí kefír, moruše; pátý chod: sob, houby, taro, žloutek; šestý chod: hruška, jogurt, černý ořech, sezam.

Dáváme jedničku s hvězdičkou.


Grand Cru, Lodecká 4, Praha 1

  • silvestrovské menu 3900 Kč

Silvestrovské menu v Grand Cru, které vzniklo pod rukama Jana Punčocháře a jeho týmu, bude vskutku grandiózní a my už se nemůžeme dočkat.

Bramborové trubičky s černými lanýži a máslem, polévka z mušlí sv. Jakuba s pečeným česnekem, slaný jablkový závin s kachními játry a uzenou kachnou, marinované krevety v zeleném čaji s citrusy, raviolky plněné olivovým olejem s kalamáry, polévka z černé kapusty s křepelkou, candát na kmínovém másle s omáčkou z raků a kandovaným pomerančem, telecí svíčková v růžovém pepři s hříbkovou omáčkou a žemlovou nádivkou a karamelové vejce?

To je sen, přátelé. Vše doplněné o krásná vína vybraná sommeliéry tak, aby s jídlem skvěle ladila. Potkáme se tu?

Čtěte také