Kam jet za vínem, když nekoukáte na peníze, jsme vám na tomto místě už radili. Jaké víno ale pít, když na peníze koukáte? Opět vám poradí znalec vín, Francouz Jean-Michel Deluc.

Někdejší hlavní sommeliér hotelu Ritz v Paříži a bývalý šéf francouzské asociace sommelierů zasedá jako porotce ve vinařských soutěžích po celém světě a ročně ochutná víc než deset tisíc vín. Na to, jak poznat dobré víno, má jednoduchou poučku: „Víno vám buď chutná, nebo ne. Není třeba dělat z toho vědu,“ říká.

Tady jsou ta, která považuje v různých cenových hladinách za nejlepší. Zkuste je ochutnat a uvidíte, třeba si je oblíbíte i vy.

Do 10€

  • Domaine des Huards, Cour Cheverny 2008, Francie (220 Kč)

Keře vzácné odrůdy Romorantin patří k nejstarší vinné révě na světě, některé byly vysázeny v půlce 19. století. Víno je poddajné a medové a má svěží a minerální strukturu. Hodí se ke korýšům a chřestu, měkkým sýrům, bílému masu a také k pikantní asijské kuchyni, třeba ke krevetám na zázvoru.

víno obr2

  • Marianne Wine Estate, Natana 2013, Jihoafrická republika/Stellenbosh Simmonsberg (270 Kč)

Statek Marianne Wine Estate vlastní Christian Dauriac, majitel dalších dvou vinařství ve Francii. V nejlepší vinařské oblasti Jihoafrické republiky vypěstoval skutečný klenot: jeho jemné červené cuvée je směs odrůd Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinotage a má plnou chuť s tóny černého ovoce.


 10 až 20€

  • AOC Baux de Provence, Château Estoublon 2008, Francie (560 Kč)

Červené víno z jihu Francie tvoří směs odrůd Grenache, Syrah, Mourvèdre a Cabernet Sauvignon. Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sbírány ručně, vinařství nepoužívá umělé kvasinky ani vína nesíří. Před nalahvováním zrálo 18 měsíců v dřevěných sudech. Hodí se ke křepelce na víně, hovězímu steaku i telecí kotletě.

  • Bodega Burdigala, Campo Alegre 2011, Španělsko/Do Toro (590 Kč)

Michel Rolland a François Lurton jsou enologové světového formátu, kteří společně pěstují víno na španělských vinicích v oblasti Do Toro. Jejich sametové Campo Alegre, jedno z nejlepších španělských vín, má v sobě špetku mentolové svěžesti a hodí se k červenému grilovanému masu, pečenému jehněčímu hřbetu nebo zvěřině.


 20 až 50€

  • Domaine Paul Prieur AOC Sancerre 2012 „Les Mont Damnés“ & Fils, Francie (620 Kč)

Patří bezesporu mezi nejlepší vína z oblasti Sancerre a klidně by mohlo nést označení Grand Cru. Jemný a elegantní Sauvignon skvěle doprovodí pokrmy jako mořského vlka v solné krustě, ragú z mořské ďasa nebo mušle sv. Jakuba s omáčkou béarnaise.

Wine

  • AOC Champagne Blanc de Blanc Grand Cru Mesnil sur Oger 2004 Maison Pierre Moncuit, Francie (900 Kč)

Miláček mého sklepa. Toto šampaňské je úžasně zralé, což dokazuje, že strávilo nějaký čas na kalech před uvedením na trh. Lehké, čisté, suché – ideální pro aperitiv nebo ještě lépe, pro všechny příležitosti.


 nad 50€

  • AOC Corton Grand Cru 2010 Maison Bouchard Père & Fils, Francie (2500 Kč)

Jedna z nejstarších vinařských usedlostí v Burgundsku udržuje tradici už bezmála tři sta let. V deset metrů hlubokých sklepeních se tady archivují vína v absolutním klidu. Také toto elegantní Corton Grand Cru se velmi dobře hodí k archivaci.

  • AOC Pessac-Léognan red 2009 Château les Carmes Haut Brion, Francie (2000 Kč)

Toto cuvée je směsí odrůd Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon a má modré až fialové odstíny. Chutná po červeném a černém lesním ovoci a vše podtrhují tóny dubu a koření.