Aktuální vydání magazínu Forbes

Osm zdravých tipů, jak přežít pracovní den a co během toho jíst

Pošli to dál

Pokud chcete ve zdraví přežít do konce pracovní doby, nacpěte šuplík svého stolu zdravým mlsáním.

Do práce jste ponoření celé dopoledne a sotva si uděláte čas na oběd. Nyní jsou tři hodiny odpoledne a vám pomalu, ale jistě docházejí síly. Vaše pozornost je rozptýlená a najednou se vám chce spát, automat na sladkosti vás volá jménem a vy si zahráváte s myšlenkou, že se nakopnete nějakou tou sladkostí.

Další možností je, radí server Vogue, že sáhnete do šuplíku nebo do své kabelky a spravíte se některou z chytrých svačinek, které jste si přesně pro tyto případy připravili.

Ořechy
Australská výživová specialistka a osobní trenérka Ellie Lemons říká, že mix oříšků, který vám ve stole vydrží delší čas, je to pravé, co mít po ruce. „Oříšky si můžete namíchat podle vlastní chuti, přidat třeba brusinky, hořkou čokoládu a nějaká semínka. V krabičce vydrží klidně i týden, než je bude potřeba vyměnit.“ A dodává, že například samotné mandle nebo kešu udělají stejně dobrou službu. A kvalitní tmavá čokoláda? Ta je vždy dobrý nápad.

Čas na čaj
Lemons doporučuje, abyste si šuplík zásobili také bylinkovým čajem v sáčcích. Ten vás spolehlivě odvede od mlsání v těch chvílích, kdy ani nemáte hlad, ale pouze se nudíte a nevíte co by. Navíc vám ve stole vydrží věky.

Ovoce
Můžete se inspirovat třeba módní ikonou Instagramu Evou Chen, která si každé ráno do kabelky přihodí jablko. „Navíc je teď sezona mandarinek, takže si dejte jednu každý den, k tomu banán a bílý jogurt (pokud máte v práci lednici),“ radí Lemons.

Vyhněte se cukru
I když vám cukr spolehlivě dodá rychlou energii, ta vám nevydrží příliš dlouho, takže se raději velkým obloukem vyhněte lízátkům, dortům a čokoládovým tyčinkám. „Sledujte, jak se cítíte zhruba hodinu po každém svém jídle; všimněte si poklesů energie a příště pro vás bude snazší lákavým cukrátkům říci ne.“

Oběd pro šampiony
Když si dáte pořádný oběd, který bude obsahovat kvalitní protein a tuk (olivový olej, kokosový olej, avokádo, ořechy), budete se cítit zasycení po delší dobu a kromě toho si taky užijete vyrovnanou hladinu cukru v krvi. „Dejte si maso nebo nějakou jeho alternativu (fazole/čočka), především pokud si dáváte pouze salát nebo polévku. Hlad si na vás pak nepřijde,“ radí Lemons.

Oběd v krabičce
Udělat si do krabičky salát vám ráno nezabere moc času. Zkuste rajčata, avokádo, okurku a špenát, navrch hoďte dvě vajíčka natvrdo, trochu citronu, sůl, pepř a kapku olivového oleje. Nebo si večer předem uvařte trochu nějakého proteinu a ten ráno přihoďte ke svému salátu. Na odpoledne ještě můžete přibalit nakrájenou zeleninu. Skvělou volbou je také polévka, je uvařená raz dva a vydrží vám na několik dnů.

Nejezte hnusy
Nejlepší je připravovat své jídlo z čerstvých surovin. Lemons říká, že potraviny, které se skládají z více jak čtyř ingrediencí nebo mají ve složení věci, kterým nerozumíte, či cokoliv umělého, by vás měly odradit. Pozor si dávejte především na alternativy cukru (jako třeba agáve). Prodejci by vás totiž rádi přesvědčili, že náhražky cukru jsou lepší než klasický cukr. Není to pravda. Stále se jedná o stejné chemikálie, jen v jiných kombinacích a porcích.

Na 100 gramů jídla opravdu nepotřebujete víc než 5 gramů cukru. Držte se proto ovoce, zeleniny a ořechů. „Čemu nerozumíte, tomu se vyhýbejte. Pokud kupujete mléčné výrobky, v žádném případě nekupujte nízkotučné – většina z nich je totiž plná náhradních sladidel,“ radí Lemons.

Čtěte také