Chladné večery a rána, padající kaštany a ořechy, vůně spadaného listí a krajina zahalená do palety barev od zelené přes červenou a žlutou až po hnědou. To vše nám jasně říká jen jednu věc – podzim je tu v plné síle. Teploty sice v tomto týdnu přinesou kýžené babí léto, i tak je ale jasné, že budeme čím dál častěji vyhledávat spíše teplo kamen, krbů a centrálních topení.

Čtěte také: Vesmírná loď uprostřed Beskyd. Jak vznikl unikátní hotel plný umění

Proto jsme pro vás připravili mix indoor i outdoor tipů na zajímavá místa, akce a podniky z celé České republiky. To abyste měli při prodlužujících se podzimních večerech co nejmenší důvod se nudit.


Do mechu a kapradí

Utečte do lesa. Najdete tam božský klid, vyplavíte adrenalin a odpočinete si od lidí. Doporučujeme třeba Beskydy. Zelený mech pod nohama a jehličím provoněný vzduch vám udělají dobře. Vyhněte se turistickým dálnicím na Radhošť nebo Lysou horu a zkuste třeba trasu z Gruně u slovenských hranic přes Travný a nádherné údolí Krásné až k Satinským vodopádům.

Kromě původních luk a salaší tam najdete i stopy po partyzánech a spoustu malebných míst k tichému rozjímání. Tuhle trasu doporučujeme na horské kolo nebo jako trailový výběh, tak si Beskydy užijete naplno. Ale pokud vyjdete ráno, zvládnete ji i jako celodenní výlet pohodlným turistickým tempem. Nakonec dojděte až do Lubna (u Frýdlantu nad Ostravicí) a odměňte se pár hodinami v nejhezčí místní sauně Tutto Lubno. Ozkoušeno!


Svátek pochoutek na Valašsku

A jestli se už budete pohybovat v okolí našich východních hranic, pak si nenechte ujít kulinářskou show s názvem Karlovský gastrofestival, který se koná o víkend 7.–8. října ve Velkých Karlovicích.

Nebojte, nebude to jen o frgálech. Víkendový festival zasazený do beskydských kopců nabídne kromě tradičních valašských specialit třeba i dvě michelinská menu za přítomnosti letošní hlavní hvězdy festivalu, rakouského šéfkuchaře Toniho Mörwalda.

V údolí Léskové ve Velkých Karlovicích vznikne zhruba 3,5 kilometru dlouhá trasa lemovaná restauracemi, hospodami i mobilními food stánky. U nich za místní měnu „gastroš“ (= 20 Kč) můžete degustovat tradiční lokální pochutiny nebo se třeba naučit, jak se dělají samotné frgály či klobásy.

Kulinářská akce je ověnčená bohatým doprovodným programem, je zdarma a loni se na ní dle pořadatelů otočilo přes 40 tisíc lidí.


Hipsteři z konce světa

Už jste někdy byli v Šumperku? Z toho zapadlého městečka skoro na konci světa (O.K., tak jen tři hodiny od Prahy) je to kousek do Jeseníků, můžete odsud vyrazit do termálních lázní nebo ruční papírny ve Velkých Losinách, anebo prozkoumat historii Habermannova mlýna. Ale hlavně tu mají neuvěřitelnou kavárnu Pikola.

Tenhle svatostánek skvělé kávy s báječnými snídaněmi a vlastním brewbarem v centru Šumperka vybudovali manželé Gieslovi a zajet se na něj podívat se vám vyplatí, i kdybyste jeli až z Aše. A když už tam budete, omrkněte i druhý projekt rodiny Gieslů, kavárnu Fjord. Ať máte sbírku místních sudetských kávových zjevení kompletní.


Veganské neřesti v Brně

Představte si nedělní oběd u veganské babičky: přesně takhle se najíte v brněnské Die Küche. V týdenním menu najdete českou klasiku jako „svíčkovou“, „výpečky“ se zelím nebo „guláš“ s domácím knedlíkem, vše samozřejmě bez jediného kousku masa nebo kapky mléka. Biblí, kterou se řídí zdejší kuchyně, je kuchařka, která se jmenuje Veganské neřesti. To mluví za vše. Nejde o to, najíst se tu zdravě a dietně, ale vydatně a pořádně.

Jakmile skončí doba obědová, podávají se dobroty k pivu: langoše, vegeburgery, cibulové kroužky a místo nakládaného hermelínu si můžete pochutnat na nakládaném tofu, jak jinak.

Jídlo se servíruje až do brzkého večera, kdy se z podniku stává alternativní klub Kabinet múz.

A na zákusek pak můžete zajít do:

Vegan sweet bar

Jestli přemýšlíte o sladké tečce nebo odměně na konci dne, zavítejte do výhradně veganské cukrárny Vegan sweet bar, která otevřela s velkou pompou koncem srpna v brněnské ulici Orlí.

U šálku výběrové kávy si můžete pochutnat na některém z mnoha druhů donutů nebo dezertů a dortíků. Mají také skvělou zmrzlinu, jejich arašídová vám vyrazí dech. A čepují tam Colt brew.


Na Šumavu za pivem

Je to celkem klasika, stejně jako jet na Modravu, ale jestli jste ještě nezkusili tamní pivovar Lyer a máte podzimní procházky venku rádi, tak cestu na jihozápad Čech přece jen zvažte.

K pivovaru na konci obce u cesty, která vede na oblíbená turistická místa, jako je Tříjezerní slať nebo hraniční rozhledna Poledník (která dříve chránila náš stát proti imperialismu), patří i restaurace a malý penzion.

Místní pivo sbírá jedno ocenění za druhým a stojí za to, stejně jako místní česká kuchyně. Interiér podniku i pokojů je hodně fortelný a v začínajícím sychravém podzimu vám v něm bude teplo.


Kam s dětmi…

… do Pekla…

Pokud máte malé děti (cca od roku do šesti let) a chcete jim dopřát víkend (týden by už možná byl nad vaše síly), který si maximálně užijí, zkuste Hotel Peklo v Josefově Dole kousek od Liberce a Jablonce nad Nisou.

Až sem vyrazíte, tak myslete na jednu věc – tenhle hotel je pro děti, vy jim jen děláte doprovod. Pokoje jsou relativně skromné, ale zato na chodbách je hraček, až vám z toho bude přecházet zrak. Je jich i plná jídelna a obří herna. Pak tu jsou ještě dvě menší, z nichž jedna je plná kuliček.

Když chytnete pěkné počasí, je kolem hotelu několik hřišť a trampolín, na kraji lesa je natažená lanová dráha a nechybí ani stan plný odrážedel, koloběžek a šlapacích motokárek. A k dispozici je i vnitřní bazén.

Jestli vás to trochu děsí, tak věřte, že děti si to opravdu užijí. Bar má otevřeno každý den do 22 hodin a ráno u snídaně vás bude čekat výborné domácí pečivo.

… nebo na Farmu

Jestli jste z Prahy a okolí, máte chuť vyrazit na odpoledne ven za zvířaty a přeplněnou pražskou zoo jste už párkrát prošli, tak vyražte směr Soběhrdy u Benešova.

Najdete tu areál, který si říká Farmapark a zejména děti láká na to, že se tu volně procházejí lamy, koně, velbloudi, pštrosi, buvoli, klokani a další zhruba dvě stovky zvířat, která je možné hladit a v určenou dobu i nakrmit.

Nechybí ani hřiště a trampolíny, a to i v indoor variantě, která se teď na podzim bude obzvlášť hodit.

Na článku spolupracovali: Kristýna Tmejová, Jan Strouhal, Lucie Černohlávková a Kateřina Freslová