Váháte, podle čeho vybrat tu správnou lahev na večer?

Máme pro vás deset tipů od Jancis Robinson, držitelky Řádu britského impéria a titulu Master of Wine. Ta mimo jiné přispívá do Financial Times články o vinařské tematice a v Čechách jí vyšla kniha „Znalcem vína za 24 hodin“. Pojďte se přiučit!

Původ lahvování

Vyhledávejte zejména ta vína, která byla lahvována co nejblíže místu původu hroznů. Údaje na všech etiketách musí obsahovat adresu nebo alespoň poštovní kód podniku, který vína lahvoval, pokud to nebyl sám výrobce konkrétního vína. „Mějte se na pozoru, pokud na etiketě uvidíte, že například víno označené jako novozélandské bylo lahvováno ve Velké Británii nebo víno původem z Argentiny bylo naopak lahvováno například v Bordeaux nebo Hamburku. Seriózní vinaři si budou vína lahvovat sami v místě jejich vzniku,“ říká Robinson.

Pozor na světlo

Vyvarujte se lahví, které stály na světle nebo byly umístěny v blízkosti radiátorů či jiného zdroje topení. „Například nežádejte víno z výkladní skříně, takové bude postrádat svěžest a ztrácet svůj ovocitý a květnatý charakter,“ vysvětluje Robinson.

Čtěte také: Rudá planeta. Čína se obrací na vesmír s cílem vypěstovat perfektní víno

I korek je důležitý

Pokud je víno opatřeno uzávěrem z přírodního korku, vyberte si lahev, která byla skladována v horizontální poloze. Ta udrží korek vlhký a zabrání přístupu vzduchu do lahve.

Hladina vína v lahvi

„Prostor mezi uzávěrem a hladinou by neměl být větší než dva, maximálně tři centimetry, když stojí lahev ve vertikální poloze. Pokud je tento vakuový prostor větší, je to varovný signál, že do kontaktu s vínem mohlo přijít více škodlivého kyslíku,“ varuje Robinson.

Pravidlo pětek

U výběrových vín bývá zpravidla velmi těžké zapamatovat si přesně, který ročník byl v dané vinařské oblasti příznivý. „Mou užitečnou pomůckou je pravidlo pětek. Všechny ročníky od roku 1985, které jsou dělitelné pěti, a končí tedy na 5 nebo 0, jsou všeobecně velmi dobré.“

Zadní etikety

Pokud zadní etikety přehánějí v popisu čichových a chuťových deskriptorů nebo v doporučených kombinacích s pokrmy, měli byste se podle Jancis Robinson držet na pozoru. „Může to naznačovat přemíru marketingového lesku. Já mám raději informace o tom, jak bylo víno vytvořeno,“ říká.

Čtěte také: Staňte se expertem na víno. Nejlepší český sommelier radí, jak na to

Názory ostatních

Před nákupem si zkontrolujte hodnocení a názory kritiků a jiných milovníků vína.

Zeptejte se na radu

„Zamiřte k nezávislým obchodníkům s víny a požádejte je o radu. Pokud dostanete špatné doporučení, zkuste jiného a dalšího až do té doby, než budete spokojeni.“

Čím mladší, tím lepší

Pokud hledáte bílé nebo růžové víno v nízkých cenových relacích, vybírejte ta nejmladší, která jsou z posledních ročníků dostupná.

Pozor na slevu

„Když je nějaké víno ve výrazné slevě, zeptejte se proč. Někdy to bývá proto, že je víno ve špatné kondici nebo je za zenitem,“ radí Jancis Robinson.