Aktuální vydání magazínu Forbes

Příchuť kouře. George Clooney a manžel Cindy Crawford nově sázejí na mezcal

Pošli to dál

Když jednou prodáte svou firmu za miliardu dolarů, může se vám snadno zajíst chuť po dalším byznysu. Americký herec a dnes také úspěšný podnikatel George Clooney a jeho parťák Rande Gerber ale – zdá se – trpí neutuchající žízní.

Čtěte také: Jak George Clooney začal náhodou destilovat příliš úspěšnou tequilu

Dlouholetí přátelé, kteří po pěti letech prodali společně vybudovaného výrobce tequily Casamigos skupině Diaego za 700 milionů dolarů (a dalších 300 milionů jim může na účty dorazit v následující dekádě v závislosti na finančních výkonech destilérky), teď rozšiřují portfolio a vrhli se na výrobu alkoholického nápoje mezcal.

Voilà! Casamigos Mezcal

Do prodeje by měl přijít už 1. dubna, a to ve Spojených státech, Austrálii, Velké Británii a v Kanadě. Za lahev o objemu 750 mililitrů milovníci alkoholu z agáve zaplatí 60 dolarů (v přepočtu zhruba 1200 korun).

„Před pár lety jsme si zkusili několik mezcalů a objevili jsme jeden, který jsme si hned zamilovali,“ říká parťák Clooneyho Gerber, který je mimochodem i manželem slavné topmodelky Cindy Crawford.

„Tehdy jsme ale veškerou pozornost soustředili na rozšiřování tequily Casamigos po světě. I tak jsme ale zůstali ve spojení s rodinou, která tento mezcal vyrábí, a věděli jsme, že se jednou stane součástí Casamigos rodiny.“

George Clooney (vpravo) a Rande Gerber na jedné z mnohých návštěv Mexika při degustování tequily Casamigos.

A co to mezcal je?

Mezcal je další z originálních mexických pálenek, vzhledem k celosvětové oblíbenosti zejména tequily ale zůstal trochu ve stínu její slávy.

Jde o alkoholický nápoj, který se vyrábí až z 30 druhů zelené agáve. Rostlina dospívá až devět let a poté ji dle tradice nejstarší člen rodiny pokácí. K výrobě mezcalu se používá srdce rostliny (tzv. piňa), které může vážit až 100 kilogramů. To se následně udí a tím nápoj získává svou charakteristickou kouřovost.

Poté se srdce drtí, vylisovaná šťáva fermentuje a následně dvakrát destiluje. Ve výsledku dostanete trochu bylinnou, trochu ovocnou chuť alkoholu se zhruba 55procentní „voltáží“, která dozrává v dubových sudech.

Mezcal od palírny Casamigos bude stejně jako tequila vyráběn z mexické agáve. Z druhu Espadin, který roste v tamní oblasti Oaxaca. „Když jsme začali testovat různé tequily a mezcaly, měli jsme hodně vzorků. A když jsme si našli ten svůj, intenzivně jsme spolupracovali s rodinou, aby vše bylo perfektní,“dodává Gerber.

A stejně jako tomu je u tequily, i u mezcalu Clooney s Gerberem poctivě ochutnávají každou várku. „Naše zapojení do celé věci zůstává stejné,“ uvádí Gerber k prodeji firmy skupině Diaego. „Nic se nezměnilo. Milujeme to, co děláme, a to je také to, co pijeme. Je to obvyklý byznys.“

Clooney a Gerber se svou tequilou Casamigos.

Casamigos odhalila všechny detaily nového alkoholického nápoje ve svém portfoliu, včetně designu lahve, na který dohlížel sám Gerber. Jejich výroba probíhá po vzoru staré školy – každá lahev je nejdříve tvarována ručně, až poté jde do pece rozpálené na 190 stupňů. Takže žádná z lahví není identická.

A podle tvrzení samotné destilérky se dočkáme i více druhů mezcalu od její značky.“S tímto prvním začínáme. Ale pracuje se na dalších, které však nepůjdou do prodeje dříve, než budou absolutně perfektní,“ uzavřel Gerber.

Foto: Casamigos

Čtěte také