Aktuální vydání magazínu Forbes

Proč se úspěšní Češi vracejí zpátky domů? Protože #LepšíČesko…

Pošli to dál

Bára je kuchařka, Lucie designérka, Pavel návrhář, Ondřej IT specialista a Jindřich byznys stratég. Pracovali v New Yorku, Dublinu, San Francisku nebo v Paříži a vrátili se domů. Přečtěte si, co je lákalo zpět.

Čtěte také: Ze SpaceX do Brna. Český veterán Silicon Valley posiluje vedení Kiwi.com

Jindřich Benko

business strategist

… začínal v českém týmu Googlu v Irsku, kde měl na starosti české inzerenty. Když ho po dvou letech oslovil Dropbox, jestli by neměl zájem v Dublinu rozjet Emerging Markets (střední a východní Evropu, Blízký východ a Afriku), neváhal. Po pěti letech si ale řekl dost.

„Měl jsem nápad na vlastní byznys a zároveň jsem už chtěl pryč z Irska, trošku si odpočinout a cestovat,“ vzpomíná.

Jeho projekt nakonec neklapl, i tak už ale rok pracuje v Praze se startupy, kterým pomáhá s byznys strategiemi, obchodem a marketingem. Mezi nimi je například jako jediný český zástupce Avocode, kterému pomáhá nastartovat obchod pro korporátní zákazníky.

„Měl jsem strach, že tady nebude nic, v čem bych se mohl opravdu pracovně vyžít. Proto jsem začal s vlastním startupem a mýlil jsem se. Teď jsem pracovně spokojený, ale nevylučuju, že ještě někdy někam nevyjedu,“ říká.

Čtěte také: Prošli si startupovým drillem v USA, teď „zabíjejí Photoshop“ z pražské náplavky

Bára Šimůnková
kuchařka

… do zahraničí odjela „sahat na hvězdy“ a chtěla to dotáhnout do tříhvězdičkové michelinské restaurace. „Jako každý, kdo to myslí s vařením vážně, mám své bohy z kuchařských knížek a seriálů a hrozně jsem se chtěla jednou sama stát takovým bohem někoho jiného. Takže jsem odjela a vařila.“

Strávila rok v Londýně v italsko-francouzském konceptu Rivea Alaina Ducassa a pak dva intenzivní roky v New Yorku ve vysněných michelinských restauracích Le Bernardin, Jungsik a Per se. V té poslední zůstala nejdéle a říká, že by tam i možná stále byla, kdyby byl život ideální.

Ale protože není, před osmi měsíci se do Česka vrátila.

„Bylo to kvůli zdraví. Začalo to zubem a pokračovalo dalšími zdravotními problémy. Málokdo si uvědomuje, že je u nás zdravotní péče skoro zadarmo a každá návštěva u lékaře vám udělá v Americe díru do kapsy, ze které se špatně otřepáváte.“

Teď je čtyřiadvacetiletá Bára na kuchařské dovolené, říká, že jde tam, kam ji limity pustí, a aktuálně pracuje v pekárně Praktika u Tomáše Soláka, kde se učí péct chleba, inspirovat se a bilancuje, jestli je její návrat definitivní.

„Jít za hranice možností není z dlouhodobého měřítka udržitelné a dříve nebo později na to dojedete. Teď jsem vděčná, že můžu růst i tady u nás a učit se každý den nové věci.“

Lucie Koldová

designérka

… přední česká designérka se po absolvování vysoké školy v Praze odstěhovala do Paříže a původně půlroční stáž se změnila na téměř čtyřletý pobyt, během kterého si začala budovat mezinárodní klientelu a začala pracovat sama na sebe.

Budování kariéry podle ní vždy bolí, ale v zemi sýrů a vína měla dobře našlápnuto a začala pracovat například pro pařížskou designérskou společnost La Chance nebo Haymann edition. A i když ji cizí vlivy inspirovaly a život ve Francii se jí líbil, chtěla po čase zpátky domů. „Rozhodla jsem se, že je mé místo momentálně v Česku, kde chci rozvíjet a podporovat český design,“ říká k tomu jednoduše.

Teď už je Lucie Koldová v Česku pět let a působí jako art directorka ve společnosti Brokis, má své vlastní studio a s manželem vychovává syna Sebastiana. Mimo to má za sebou ocenění Edida, cenu Czech Grand Design a jako první Češka byla tento rok vybrána, aby na veletrhu v Kolíně nad Rýnem vytvořila svůj ideální dům – Das Haus.

Ondřej Machek

IT specialista

Tým brněnského startupu Smartlook a Ondřej Machek vzadu uprostřed

… kromě toho, že s českým týmem vyvíjí od roku 2014 sociální síť a aplikaci Kewe pro britského zpěváka Taia Cruize, pracoval sedmadvacetiletý Ondřej přes rok v San Francisku a přerušovaně pár měsíců v Číně.

A právě před nabídkou jet do Číny a na full time dal přednost Česku, respektive brněnskému startupu Smartlook,

„V Číně mě čekala relativně klidná pozice, zato v Česku extrémně rizikový startup. Ale byla to výzva a taky možnost vybudovat produkt, který byl pro mě více technicky zajímavý a mohl jsem mít na něj zásadní vliv,“ říká Ondřej.

Místo práce pro čínského giganta se třemi stovkami zaměstnanců dokonce vzal milion korun z vlastního a do Smartlooku vstoupil i majetkově. „Chtěl jsem jednoduše podporovat český projekt, lokální startupovou scénu, a ne se zašívat v Číně.“

Pavel Brejcha

módní návrhář

… chyběla mu rodina a přátelé a chtěl taky tím, co se v cizině naučil, rozhýbat stojaté vody českého oděvnictví.

Před 10 lety studoval postgraduál v Paříži, absolvoval stáže u Maison Giller Rosier, JCDC, pracoval jako designér pro Balenciagu nebo navrhoval boty pro Zaru. I tak po třech letech z města světel odjel.

„Uvědomil jsem si, že chci své zkušenosti zúročit doma. A i když v zahraničí nasbíráte mnoho zážitků, není tam jednoduché najít dlouhodobou práci a vybudovat vlastní studio je velmi nákladné.“

A vedle toho, že chtěl být součástí, jak říká, obrody textilního průmyslu u nás, tam hráli velkou roli blízcí.

„Rodinu a přátelé vám prostě nikdo nenahradí,“ vzpomíná designér, který v současné době učí na zlínské univerzitě a buduje značku pod svým jménem, která příznačně říká: „Create a space to protect the soul.“

Čtěte také