Aktuální vydání magazínu Forbes

revolucie_sajt
reklamace

Reklamace vítány. Jak být akurátní a proč špatné jídlo neplatíte

Pošli to dál

Stížnost není nic příjemného, ale pokud máte restauraci rádi a chcete v ní být spokojení, je to nejlepší způsob, jak se rychle dočkat nápravy.

Tady je návod, jak nepovedené jídlo reklamovat.

Jednejte okamžitě

Jakmile se vám něco nezdá, hned se ozvěte. Když na chybu upozorníte hned, váš zážitek se dá zachránit. Vrátíte-li špatné jídlo, šéfkuchař vám bude vděčný, a navíc se díky vám další „jídlo s chybou“ nedostane k ostatním hostům.

Všechno má řešení

Pokuste se udržet emoce na uzdě. Oslovte číšníka a vysvětlete mu problém. Je ideální, když sami víte, jak byste reklamaci chtěli vyřešit. Máte-li málo propečený steak, záleží na vás, zda jej chcete nechat dopéct, nebo si počkáte na nový. Obsluha by se vás měla zeptat, jestli máte čas, aby vám v kuchyni připravili nové jídlo, nebo zda si přejete místo jídla třeba dezert. Reklamované jídlo by se nikdy nemělo objevit na vašem účtu.

Bylo vám špatně? Informujte restauraci

Pokud vám po jídle z restaurace bylo nevolno, ihned podnik kontaktujte. Je to velmi závažná zpráva, kterou se restaurace vždy zabývá a prošetří ji dle HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů).

Špatný výběr povolen

Pokud si nejste jisti tím, co si objednáváte, ptejte se. Číšník nebo servírka by vám měli podrobně vysvětlit, co pokrm obsahuje. V případě, že některou z ingrediencí nechcete, obsluhu upozorněte. V některých restauracích můžete jídlo vrátit, i když nemá žádnou viditelnou chybu. Může se stát, že si prostě jen špatně vyberete. I v takovém případě dostanete nové jídlo zdarma.

Hodnocení na webu

Neodhodlali jste se ke stížnosti hned v restauraci? Využijte internetu. Hlavním pravidlem je nepřehánět – když dáte samé špatné známky, většina lidí vaší recenzi neuvěří. Buďte spravedliví a „akurátní“, vaše hodnocení tak pomůže novým zákazníkům i restauraci.

Ilustrace Michal Bačák

Původní článek byl publikován na Jídlo a radost, blogu, který vzniká v Ambiente.

Čtěte také