Aktuální vydání magazínu Forbes

nwsltr1702sajt
title-10-1

Restaurace roku si úspěch užije jen pár týdnů. Proč pražský Čestr brzy zavře?

Pošli to dál

Je to dokonalý paradox. Představte si, že vás vaši hosté ocení jako nejlepší restauraci v Česku, vy si převezmete ocenění, vychutnáte si úspěch – a za pár týdnů populární podnik zavřete.

Že vám to nedává smysl? Tak přesně v takové situaci, byť nedobrovolně, se ocitla restaurace Čestr, která patří do sítě Ambiente Tomáše Karpíška. Restaurace roku podle hodnocení uživatelů gastronomické aplikace Restu, ve které nehlasuje porota, ale přímo 95 tisíc lidí, kteří aplikaci používají, se totiž na konci roku zavře.

„Zavírat Čestr zní zvláštně, bude mi chybět, protože to bylo moje dítě, ale pořád věřím, že ho zase otevřeme,“ přiznává s hořkým úsměvem výkonný šéf Ambiente Miroslav Bouchal.

facebook-10

Důvodem, proč jeden z klíčových podniků Karpíškova impéria končí, je rekonstrukce Státní opery na pražských Vinohradech, jejíž součástí byl Čestr od roku 2011. Kompletní oprava budovy, která patří státu, měla začít už v létě, ale nakonec se o několik měsíců odložila.

„Doufáme, že Čestr zůstane otevřený co nejdéle, přesný termín, kdy budeme muset skončit, ještě neznáme, ale derniéru včas oznámíme,“ přiznává Bouchal. Čestr je zaměřený na české hovězí maso, konkrétně na vyzrálé maso z českého strakatého skotu, které se mu podařilo vrátit na výsluní, a i proto v anketě Restu skončil v předchozích dvou ročnících vždy na druhém místě.

Potíž je, že pokud se rekonstrukce Státní opery rozjede podle plánu, zůstane zavřený možná až několik let.

„Měli jsme dvě varianty. Nejdřív jsme skoro rok hledali pro Čestr nové místo, protože jsme si říkali, že by byl nesmysl ho zavřít. Jenže jsme žádné vhodné nenašli. Tak jsme si řekli, že počkáme, až rekonstrukce skončí, a mezitím vytvoříme někde jinde úplně nový koncept,“ říká Bouchal.

foto-339

Nová restaurace, kterou připravuje tým z Čestru, se jmenuje Kantýna, otevřít by se měla na přelomu února a března v ulici Politických vězňů kousek od Václavského náměstí, jídlo tam zřejmě bude dostupnější než v Čestru, oproti němu si tam i víc užijete vepřové, ale pořád půjde hlavně o maso.

„Zavření Čestru pro nás bude zásah, ale máme 21 podniků, takže to zvládneme. A Kantýna bude skvělá. Italská kuchyně je už v Praze dost rozšířená, ale v masu se můžeme posouvat pořád dál,“ dodává Bouchal.

Pokud chcete vyzkoušet, co to znamená v praxi v Čestru, musíte pohnout. Za měsíc už totiž může být pozdě.

TOP 10 RESTAURACE PODLE UŽIVATELŮ RESTU

  1. Čestr, Praha
  2. Meat & Greet burgerhouse, Praha
  3. Bílý Mlýn, Liberec
  4. Babiččina zahrada, Průhonice
  5. U Starýho Billa, Brno
  6. Etnosvět, Praha
  7. Středověká krčma Dětenice, Dětenice
  8. Restaurant PAVILLON, Brno
  9. Brasileiro – Slovanský dům, Praha
  10. Dish – fine burger bistro, Praha
Čtěte také