Aktuální vydání magazínu Forbes

nwsltr1702sajt
vino

Rudá planeta. Čína se obrací na vesmír s cílem vypěstovat perfektní víno

Pošli to dál

Tuny paliva v nádržích, drahé přístroje v kabině, vycvičení astronauti. A taky stromky vinné révy. Nejde to moc dohromady, že? Nejde, pokud se nenacházíte v Číně a nechcete vyšlechtit to nejlepší víno světa. Nebo aspoň to nejodolnější. Protože přesně takový cíl si na východě dali a do vesmíru na palubě rakety Tchien-kung 2 vyslali odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir.

Ve snaze vyprodukovat víno světové kvality čínští vinaři využívají bujnou půdu tibetské plošiny, sluncem spálenou poušť Gobi i kamenité svahy provincie Ning-sia. Ale teď mají novou a malinko netradiční destinaci – vesmír. Právě po orbitě teď kolují rostliny, aby si vytvořily odolnost na drsné klima modré planety.

Čtěte také: Matematika, prvouka… víno. Italské prvňáky čeká nový předmět

Čínští vědci doufají, že pěstování vinné révy ve vesmíru spustí její mutování, které ji může zocelit pro drsné podmínky v některých z rozvíjejících se vinných regionů země. Keříky pocházejí ze školky poblíž hory Che-lan-šan, z regionu, kterému místní přezdívají čínské Bordeaux. Po návratu na Zemi projdou rostliny testy a srovnáváním s těmi pozemskými, aby se zjistilo, jestli tudy povede cesta ke kvalitě.

Mrazivé teploty a nepříliš úrodná půda jsou největší překážky, na něž narážejí čínští vinaři. Proto teď vědci doufají, že když rostliny vystaví vesmírnému záření, můžou se spustit genetické změny, které by přispěly k rozvoji odolnosti na chlad, sucho nebo i nemoci.

Raketový vzestup čínského hospodářství přeměnil zemi na světovou ekonomickou dvojku, ale i na jednoho z předních pěstitelů vína. Asijský obr dnes konzumuje víc červeného vína než jakákoliv jiná země a dokonce obhospodařuje víc vinic než celá Francie. Nová vinařství vyrůstají po celé zemi od zmrzlé severovýchodní provincie Liao-ning po pouštní Sin-ťiang.

Čtěte také: Praha pije víno aneb Jaké jsou nejnovější vinné trendy

„Nejlepší čínské víno, jaké jsem kdy ochutnal, se vyrábí hned za hranicemi Pekingu,“ tvrdí pro deník Guardian Fongyee Walker, vinařaský specialista sídlící v Číně. „Překrásné víno. Kdybyste ho ochutnávali poslepu, nikdy byste neřekli, že pochází z Číny.“

Walker, ředitel pekingské společnosti Dragon Phoenix Wine Consulting, si myslí, že aby pití vína v Číně nabralo na obrátkách, musí se nejdříve zbavit aury pompéznosti. „Kolem vína tady koluje tolik mýtů,“ podivuje se muž, který se nedávno stal prvním Master of Wine v Číně. „Lidé si myslí, že při pití musíte být slušně oblečení, musíte umět používat vývrtku a musíte toto a tamto. A já jim vysvětluju, že klidně můžou víno pít z pivní skleničky a můžete je pít k nudlím na rohu ulice. Je to přece nápoj.“

Pozorování vlivu vesmíru na rostliny vinné révy je samozřejmě jen vedlejším produktem cesty vesmírné laboratoře Tchien-kung. Většina úkolů je čistě věděcká a zahrnuje experimenty spojené s technickými opravami na oběžné dráze, s vesmírnou medicínou, fyzikou i biologií.

Čtěte také