Aktuální vydání magazínu Forbes

revolucie_sajt
tea

Šálek za čtvrt milionu. Tento čaj je dražší než zlato

Pošli to dál

V té čínské legendě se vypráví toto: Matka vládce dynastie Ming jednou vážně onemocněla a žádný z ranhojičů už si nevěděl rady. Uzdravil ji nakonec až šálek čaj a vládce pak coby poděkování poslal šarlatová roucha, aby do nich stromy, ze kterých léčivé lístky pocházely, oblékli. Ty stromy přežily 1500 let a dodnes se těší mimořádné úctě. A na aukcích cena Krále čajů – Ta Chung Pchao zase dosahuje závratných výšek.

Jeden gram se dnes prodává za 1400 dolarů neboli 10 tisíc dolarů, skoro čtvrt milionu korun, za dávku do jedné čajové konvičky. V roce 2002 dokonce jeden bohatý kupec vydražil pouhých 20 gramů za 670 tisíc korun. To je třicetkrát víc, než by zaplatil za zlato stejné hmotnosti, píše BBC.

Čajovník přezdívaný také Velké šarlatové roucho roste přes tisíc let na tom stejném místě, na skále hory Wu-i v krasové oblasti Wu-i-šan na jihovýchodě Číny. „Originální královské stromy jsou na světě pouze tři, proto jsou tak vzácné a tak drahé,“ vysvětluje místní čajový mistr Siang-ning Wu. Ročně se tady čaje sklidí pouze několik stovek gramů.

Čtěte také: Majitel čajového impéria Oxalis: 5 kroků, jak jsem vydělal první milion

Hodnotu původních stromů si uvědomovali už Britové v 19. století. V roce 1849 přijel do Wu-i-šanu na tajnou misi britský botanik Robert Fortune, aby semínka vzácného čajovníku získal. Chtěl je začít pěstovat v Indii, aby Británie byla na Číně méně závislá. Jeho plán však nakonec nevyšel, protože čaje vypěstované v Indii chutnaly jinak. I z tohoto důvodu se Čína rozhodla svůj poklad víc střežit a od roku 1920 se k nim už žádný turista nedostane. Stromy totiž hlídá ozbrojená stráž.

Wuyishan

Čaj Ta Chung Pchao pochází z čínské krasové oblasti Wu-i-šan na jihovýchodě země.

V této vyhlášené čínské oblasti nakoupíte za přijatelnou cenu lístky potomků původních rostlin historického čajovníku. Jejich cena se pohybuje kolem 2400 korun za kilo a jsou také označovány jako pravé Ta Chung Pchao.

Existuje jen pár vyvolených, kteří tento tekutý poklad kdy ochutnali. Mezi nimi například i bývalý prezident USA Richard Nixon, který vzácný čaj dostal na začátku sedmdesátých let v době studené války od nejvyšší čínského státníka Maa. Nixon byl však dárkem poměrně zmatený, neznal totiž souvislosti a tak ho bral spíše jako provokaci. Přitom tento pytlíček s čajem měl ve skutečnosti hodnotu hezkého rodinného domu.

Čtěte také: Ze dne na den převrátil život vzhůru nohama. A vydělává na čaji s kuličkami

Vzhled žebráka, cena císaře a srdce Buddhy. Tak čajový poklad popisuje Siao Chuej, která chodí každý rok na jaře do hor sbírat listy vzácného čajovníku. Její rodina pěstuje čaj ve Wu-i-šanu už po generace. A není jediná. Tato oblast je totiž vyhlášeným místem pro sklizeň už po staletí, protože čaje odsud mají výjimečnou chuť. Tu dodává rostlinám déšť obohacený minerály, který stéká po vápencových skalách v regionu.

Neobvyklé přírodní podmínky společně s řemeslným zpracováním propůjčují čajovým lístkům sytě hnědou barvu a jemně nasládlou chuť. Ta Chung Pchao je ideální čaj k uctění vzácného hosta za chladného večera. Pokud ho nebudete chtít popíjet samotný, doporučuje se zkusit ho s lehkým sladkým pečivem nebo s méně kořeněným bílým masem.

Čtěte také