Aktuální vydání magazínu Forbes

Šumivá vína nejsou jen šampaňské. 5 tipů od nejlepšího českého sommeliera

Pošli to dál

Nedostižným králem šumivých vín jsou ta z francouzské Champagne. Na světové vinařské mapě ale najdeme i spoustu jiných zajímavých oblastí, které stojí za povšimnutí. Drtivá většina z nich je v Evropě – ta totiž poskytuje výrobcům šumivých vín příznivější chladnější podmínky.

První šumivé víno údajně vynalezl benediktinský mnich Dom Pierre Pérignon (ano, prestižní šampaňské značky Moët & Chandon se jmenuje po něm), který žil na přelomu 17. a 18. století. Druhotné kvašení v lahvi ale začali jako první používat Angličané. Nyní se šumivá vína vyrábějí několika metodami, které udávají výsledný charakter vína.

Společně s několikanásobným držitelem titulu sommelier roku Jakubem Přibylem jsme dali dohromady pět tipů na šumivá vína, mezi kterými najdete kromě proslulého šampaňského další zajímavé kousky.

Vigneto Giardino Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive di Colbertaldo – 623 Kč

Vinařství Adami, Itálie, region Benátsko, oblast Prosecco

Slavná severoitalská oblast, která poslední dobou zaplavuje obchody po celém světě průměrnými víny, má i své zajímavé výrobce. Ti ovšem mnohdy zůstávají skryti nebo stojí bokem kvůli vyšším cenám svých vín. Jedním z nich může být i menší vinařství Adami, jehož vína je možné sehnat i v Česku.

Vybrané prosecco je vlajkovou lodí vinařství a v porovnání s ostatními zaujme svým intenzivním perlením s jemnými malými bublinkami. Aroma je typicky ovocné. Jeho struktura a plnost zaujmou i zatvrzelé milovníky Champagne a umožní vínu vyniknout i s chuťově intenzivnějšími jídly, jako je třeba smažený měkkoschránkový krab.IMG_7087

Nejlepší český sommelier Jakub Přibyl působí v pražském restaurantu Grand Cru a jako head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits.

Anna de Codorníu, Cava Blanc de blancs – 399 Kč

Vinařství Codorníu, Španělsko, Katalánsko

Cava vyniká tím, že se její pěstování nesoustředí do jediného celistvého vinařského regionu. Jde o oblast roztříštěnou mezi různé části Španělska. Její prapůvodní a zároveň nejslavnější oblast zůstává ale ta katalánská – vinařská oblast Penedés. Zakladatelem výroby šumivých vín ve Španělsku byla firma Codorníu, která si své tradice a zkušenosti udržela do současnosti. I přes velkou produkci patří k těm nejlepším.

Anna de Codorníu vzniká ze tří odrůd vinné révy – patří mezi ně květinově aromatická Parellada, ovocně jemná Monastell a Trepat, která cavě dodává sílu a strukturu. Jde o moderní, svěží šumivé víno, které díky svému jižnímu původu vyniká ovocností a plností. Vše krásně doplňuje elegantní perlení. Víno rozhodně zaboduje jako aperitiv či welcome drink v letním horku.

Champagne Deutz, rosé Brut – cca 1300 Kč

Vinařství Deutz, Francie, Champagne

Champagne je královnou šumivých vín nabízející mnoho rozdílných stylů. V produkci oblasti převažují bílá vína, ale najdeme i pár zajímavých zástupců růžových vín. Pro jejich výrobu se převážně používá odrůda Pinot Noir. Vinařství Deutz, založené roku 1838, se řadí k nejtradičnějším značkám a zároveň patří do prestižního klubu Grandes Marques de Champagne.

Deutz řadíme mezi středně velké producenty oblasti. Svou kvalitou míří na nejvyšší příčky už svými základními víny. Růžové šampaňské patří svým charakterem mezi ta lehčí a elegantnější. V aroma i chuti pak převládají tóny zralých malin či třešní.

pinot

Růžové Champagne vinařství Deutz je vyrobeno výhradně z odrůdy Pinot Noir.

Lambrusco Otello oro – 259 Kč

Vinařství Ceci, Itálie, region Emilia Romana

Vinařská oblast pro výrobu Lambrusca produkuje zřejmě nejkontroverznější víno světa. U nás je Lambrusco známé jako levné perlivé víno nízké kvality s vyšším obsahem cukru, což značně poškozuje jméno tohoto jinak velmi zajímavého vína. Jednodušší postup výroby u Lambrusca umožňuje nižší ceny u špičkových producentů i s velmi dobrou kvalitou.

Vinařství Ceci patří k lídrům oblasti, co se týče objemu i kvality. Jejich novátorský přístup jim umožňuje vyrábět hutná a plná, suchá červená šumivá vína, která se perfektně hodí k jednoduché italské kuchyni, jako je třeba rizoto s červeným vínem.

Čtěte také: Kam jet za vínem, když nekoukáte na peníze 

Pierre Peters, Les Chetillons, Blanc de Blancs, 2007 – 2059 Kč

Mikrovinařství Pierre Peters, Francie, Champagne

Blanc de Blancs je pro české konzumenty formulka znamenající vysokou kvalitu. Nenechte se však zmást, jedná se pouze o informaci, že se víno, pokud pochází z oblasti Champagne, vyrábí z odrůdy Chardonnay. Jedná se tedy o lehkou anomálii – tradiční šampaňská totiž bývají směsi tří odrůd. Další nezvyklostí je jeho ročníkový původ. Ročníková šampaňská totiž vznikají jen v dobrých letech, v rukou proto můžete mít hodně exkluzivní produkt.

Tohle víno je zkrátka vždy velmi zajímavé ochutnat. Malý producent Pierre Peters tímto vínem pravidelně dobývá nejvyšší příčky všech hodnocení. Jeho výrazná mineralita a svěží kyselina se perfektně doplňují se středně plným tělem a v dlouhé dochuti můžeme najít tóny bílých broskví nebo pomerančové kůry. Víno je skvělé již nyní, ale svého vrcholu dosáhne tak za dalších 15 let. Můžete ho tedy zvážit i jako investici.

champagne

Mírné léto, častý déšť po celý rok a mix pevninského a oceánského podnebí – tahle perfektní klimatická kombinace oblasti Champagne umožňuje produkovat ta nejlepší šumivá vína na světě.

Čtěte také