Aktuální vydání magazínu Forbes

Kam na burgera? 5+1 tipů na vyhlášené podniky v Česku

Pošli to dál

Květen konečně začíná být tím pravým květnem, a Češi si tak mohou začít užívat slunečných teplých dnů, které nikoho nenechají jen tak sedět doma. A když už o víkendu vyrazíte na výlet mimo metropoli a vyhládne vám, co si takhle zase jednou zahřešit a dát si pořádný burger?

Čtěte také: Máte rádi hip hop a burgery? Foodtruck vás zve na „kvalitní prasečinky“

S burgrárnami se v Česku v posledních letech roztrhl pytel, my jsme ale vybrali hlavně ty mimopražské, abyste svou porci mletého hovězího dostali opravdu kdekoliv. A ideálně ji spláchli dobrým zlatavým mokem.

Němý Medvěd, Mělník

medved

Foto: Pavel Wellner

Pokud už do středočeského města zavítáte na některou z mnoha vinařských akcí, kterým vévodí zářijové vinobraní, nebo se prostě budete jen chtít rozhlédnout po kraji z vyhlídky nad soutokem Labe a Vltavy, navštivte lokál U Němého Medvěda. Ten má brloh přímo v centru města na náměstí Míru a tenhle beerpub si užije jak milovník mletého hovězího s křupavou bulkou, tak i pivní labužník.

U Němého Medvěda najdete přesně tohle: domácí burgery s hranolky a k tomu hned osm piv na čepu. Takže žádný „gambáč“ nebo „staráč“, tahle medvědí partička pro vás vybírá piva z lokálních menších pivovarů, sama pak loni začala vařit vlastní moky. Dáte se desítku Vopičáka nebo „paradoxně“ silnější Lolitu ve dvanáctistupňovém provedení? Nebo raději domácí cider? Pak si ale raději rezervujte místa, obzvláště ve večerních hodinách si jen tak nesednete.

BlackDog, Beroun

blackdog

Vyhlášená berounská burgrárna vznikla před sedmi lety jako malý fastfood, který se kromě burgerů zaměřoval i na mexické pokrmy jako burritos, quesadillas nebo nachos, což mu zůstalo dodnes. V menu sestaveném newyorským šéfkuchařem Scottem Van Wagenen ale naleznete i poctivé hovězí steaky nebo uzené speciality ve stylu texaského BBQ.

Vše můžete spláchnout hanušovickou Holbou nebo rotujícími speciály z malých pivovarů. Důraz je ale kladen i na kvalitní nabídku vín, kávy nebo čaje. BlackDog najdete jen kousek od berounského Husova náměstí a kromě moderního interiéru nabídne i posezení na terase, kde se přes sezonu pravidelně griluje. A kdybyste nechtěli do Berouna, BlackDog už najdete i v Praze.

Burgr’s Club, Lednice

IMG_3244

Výborné burgery, za kterými se vyplatí zajet. Tak zní jeden z příspěvků spokojeného zákazníka a pod to se můžeme podepsat. Kromě zámku prostě další důvod, proč si zajet do Lednice. V čerstvě rebrandovaném Burgr’s Clubu (dříve Burger Club) najdete domácí burgery, které po mnoho let procházely zatěžkávacími testy v podobě zahradních parties.

Čtěte také: Jak v gastropoušti uprostřed D1 vyrostla oáza pro foodies

Na menu objevíte sedm originálních burgerů a každý měsíc se můžete těšit na burger měsíce. Co třeba Lichtenstein burger s meruňkovou hořčicí? Prostě americká gastronomie mísící se s tím nejlepším z jižní Moravy. A navíc v novém hávu na zcela nové adrese přímo u lednického náměstí.

Original Baseball Restaurant – Arrows, Ostrava

rtgefdsa

Ať už jste v Ostravě pracovně či rekreačně a dostanete chuť na pořádného burgera, vaše kroky by měly zamířit k tamnímu baseballovému a softbalovému stadionu. Hned u něj totiž stojí restaurace Arrows, kde to na vás dýchne sportem. Kromě domácích burgerů tu najdete i luxusní medová žebírka, která spláchnete „plzničkou“ přímo z tanku.

Místo je ale i tak vhodné jak pro večeři s vašimi nejbližšími, tak třeba i pro pracovní oběd či večeři.

Delish, Plzeň

2015120719-img_7525

Do Plzně se vždy jezdilo hlavně za pivem, teď už se sem ale jezdí i za burgery. A to díky restauraci Delish, která se nachází v centru Plzně v Riegerově ulici. Kromě specialit z mletého hovězího masa tu ochutnáte i neodolatelná medová žebírka a další BBQ speciality, jež se členové týmu plzeňské burgrárny učili připravovat přímo ve Spojených státech.

Belzepub, Praha

belze

A na závěr přece jen Praha, ale trochu netradičně. Nenápadná burgrárna se nachází nedaleko VŠE v Praze v půli prudkého kopce vedoucího do Riegerových sadů. Když do ní vstoupíte, budete si připadat spíš jako v klasické pivnici, což není daleko od pravdy.  Kromě vysokoškoláků se ale v jejím doslova undergroundovém až pekelném prostředí čím dál častěji objevují i cizinci.

Aby ne, v dvoupatrovém prostoru totiž najdete chutné mleté maso zahalené do křupavé domácí housky a pořádnou porci hranolků. V současnosti je novinkou například řecký burger. Vyhlášené jsou zejména burgery ve vegetariánské či veganské verzi, které dostanou i nejednoho masožravce.

Úvodní foto: Petr Luňák


 

Čtěte také