Aktuální vydání magazínu Forbes

Ve 46 letech se naučila vyrábět zmrzlinu a okouzlila jí celé Česko

Pošli to dál

V Zaječicích u Chrudimi, u cesty, kde každý den projede několik aut, kousek od hasičárny, potravin U Jarušky a benzinky, stojí zmrzlinový stánek jako z jiného světa.

Osmačtyřicetiletá Jana Novotná si ho tady pod jménem Zmrzlina Zaječice otevřela spolu se zakázkovým cukrářstvím před dvěma roky a vůbec nečekala, jakým způsobem starý dřevěný kiosek nastartuje její podnikání.

Čtěte také: Nejlepší je, když je hnusně. Učitelka ze školky šije pro děti a našla díru na trhu

O víkendu přijíždějí na její zmrzlinu a zákusky „z okna“ stovky lidí, dostala se do Gastromapy Lukáše Hejlíka, tento rok otevřela ve vnitřních prostorách cukrářství malou kavárnu a buduje nový brand Epifany Patisserie, pod kterým by měla rozjet další pobočku v Pardubicích.

O potenciálu starého dřevěného stánku Jana ze začátku ale vůbec netušila. Chtěla si jen v Zaječicích otevřít zakázkovou cukrárnu poté, co už měla dost svých předchozích zaměstnání.

Když jí ale starosta Zaječic k prostorám bývalé hospody, ve kterých cukrářství funguje, nabídl i bývalý zmrzlinářský stánek za 50 tisíc, neváhala, zrekonstruovala ho a rozjela Zmrzlinu Zaječice.

„Řekla jsem si, že nemám co ztratit, že se naučím vyrábět zmrzlinu a že je to taky skvělý způsob, jak se lidé o mně dozvědí a zjistí, že peču,“ vzpomíná Jana Novotná.

Když pak v červenci před dvěma lety otevřela jeho okenice poprvé, tři měsíce se nevyspala. Její dorty, stejně jako zmrzlina, mizely takovým tempem, že pekla a míchala příchutě i přes noc.

Její tržby z počátečních vysněných 20 tisíc měsíčně na pokrytí režijních nákladů rostou do stovek tisíc za měsíc, a Novotná proto minulý rok na podzim otevřela i vnitřní prostory cukrárny, které upravila na malou kavárnu. Ty jsou ale otevřené jen přes zimu, jako náhrada za stánek, který se s prvními chladnými dny zavírá.

Předtím, než si ale začala Česko pomalu dobývat svými cheesecaky a zmrzlinami z přírodních surovin, vystřídala Jana Novotná zaměstnání v několika restauracích, přičemž nějakou dobu působila i jako šéfkuchařka jednoho pražského hotelu. A vedle toho, že vařila, pro každý podnik, ve kterém pracovala, začala vyrábět také dorty a zákusky.

„Nemohla jsem přenést přes srdce zmrazené dezerty nebo příšerné suroviny,“ vzpomíná činorodá podnikatelka, která už odmalička ráda pekla a nechuť ke kompromisům v restauracích byla také jedním z důvodů, proč začala přemýšlet o vlastním podnikání.

To ale odložila až na dobu, kdy její čtyři děti, o které se starala sama, vyrostou.

Zlomový moment přišel před dvěma lety, když chtěla odjet za svou dcerou na tři týdny do Ameriky a její kolegové v restauraci, v níž tehdy vařila, měli s její dovolenou problém.

„I když jsem to řekla při svém nástupu a několik měsíců dopředu, nepomohlo to. Když jsem pak odcházela z šéfovy kanceláře, do které si mě kvůli tomu zavolal, zastavila jsem se, otočila a řekla, že dávám výpověď. I když on byl skvělý, už jsem tohle neměla zapotřebí,“ vzpomíná Novotná.

Když se po třech týdnech vrátila z Ameriky, začala hledat prostory, ve kterých by mohla zkusit na vlastní pěst vyrábět vlastní dorty a zákusky. Původně chtěla do Pardubic, kde žije, odradily ji ale vysoké nájmy. Místo toho zkusila štěstí v Zaječicích.

A jak to tak vypadá, svou výrobu nakonec rozjede i v Pardubicích pod novou zastřešující značkou Epifany Patisserie. Letos v červnu by měla otevřít stejnojmennou cukrárnu v prostorách Gočárových Automatických mlýnů, kde se chystá řada zajímavých projektů, o nichž se bude vědět víc letos v létě.

Foto: Ondřej Kuchovský a Facebook Zmrzlina Zaječice

Čtěte také