V roce 2003 začal Gevorg Avetisjan ve Frýdku-Místku vyrábět medové sladkosti podle staré rodinné receptury. A jelikož se mu tehdy zrovna narodila dcera, pojmenoval je po ní – Marlenka.

Dnes je tenhle medový dort jeden z nejznámějších v Česku, za posledních 10 let ho vzniklo přes 14 milionů kusů a Avetisjan ho spolu se synem Nshanem (oba na úvodní fotografii) vyváží do celého světa včetně Číny a Afriky.

Armén, který sem v roce 1995 přišel bez znalosti češtiny, vlastní výrobní areál o rozloze 4 tisíce metrů čtverečních s nejvyšším automatizovaným skladem v republice a jeho návštěvnické centrum ročně navštíví 16 tisíc lidí. Za těžiště svého byznysu považuje výrobní technologie, do kterých k dnešnímu dni investoval více než miliardu korun a k jejichž části drží vlastní patent.

Jeho cesta ale vždy sladká nebyla. Prošel si třeba infarktem, který dostal v roce 2009 po spuštění nové výrobní linky. Ta byla špatně seřízená a čtvrt roku produkovala tuny nepovedených dortů, které se musely vyhazovat, a jeho firma se kvůli tomu dostala na pokraj krachu.

Nakonec ji zachránil geniálně jednoduchý nápad – jaký, se dočtete v aktuálním vydání tištěného Forbesu – a posledních pět let roste Marlence obrat každoročně o 20 procent.

Tady pro vás máme šest rad, jak podle Gevorga Avetisjana dělat co nejlepší byznys.

Chci koupit nový Forbes »

1. Atmosféra a vztahy se zaměstnanci musí být dobré.

Lidé, kteří pro vás pracují, se musí cítit dobře. Dejte jim najevo, že si jejich práce i jich samotných vážíte. Zařiďte dobrou náladu na pracovišti, moderní prostředí a čisté zázemí. Odměňujte je různými benefity.

2. Byznys se musí dělat srdcem.

Práce musí být poctivá, musí se vám líbit a bavit vás. Musíte ji milovat a dát celému světu vědět, jak skvělý máte produkt.

3. Nemyslete jenom na zisk.

Pracujte kvalitně a řiďte se heslem co sobě, to tobě. Nehleďte primárně na vydělávání peněz, ale na radost, kterou svým produktem lidem přinesete. Peníze potom přijdou samy.

4. Buďte v práci brzy.

Vstávejte ráno brzy a chtějte být v práci co nejdřív. Já pracuju i ve snech, ráno se kolikrát budím i zpocený. Do práce se musíte těšit a dát jí svou poslední kapku krve.

5. Nic neodkládejte.

Úkoly se musí plnit hned, nic neodkládejte a nepřesouvejte na další stránku diáře. Buďte na sebe přísní. Vymýšlejte, investujte.

6. Každý den přemýšlejte nad tím, co vymyslet nového a zajímavého nebo jak zachránit to staré.

Modernizujte a inovujte technologie. Do vývoje investujte více, než vyděláte, a nebojte se jít klidně do rizika nad rámec zisku.