Aktuální vydání magazínu Forbes

madetaci_sajt
drinky uvodni

Vylepšete si Velikonoční pondělí drinky z nejlepších pražských barů

Pošli to dál

Nemá cenu si to zastírat, Velikonoce jsou vedle křesťanských svátků také svátkem dobrého jídla a celkem nezřízeného požívání alkoholu. My vás od pití rozhodně nebudeme zrazovat, ale zkuste to letos udělat jinak – stylově. Namísto pestré palety panáků zkuste některý z drinků, které na svátky jara připravili přední čeští barmani.


Easter Flip (L’Fleur)

Jelikož Velikonoce slaví křesťané po celém světě, v novém pražském baru L’Fleur pro tuto příležitost oživili starou a lehce zapomenutou tradiční kategorii drinků – flip (v podstatě se jedná o hutné drinky se žloutkem). Tenhle velikonoční flip v sobě snoubí chutě guatemalského rumu Zacapa, který má krásné čokoládovo-kakaové tóny, francouzský pomerančový likér na bázi koňaku Grand Marnier, čokoládový likér, sherry Mozcatel s oříškovými sladkými tony, smetanu a žloutek. Celkový dojem drinku je krémový, čokoládový s nádechem ořechů a pomerančů.

le fleur

Příprava:

  • 20 ml Zacapa 23 y.o. Solera
  • 20 ml Grand Marnier 15 ml Chocolate likér 10 ml Sherry Mozcatel 20 ml Smetany
  • + žloutek

Všechny ingredience postupně nadávkujeme do shakeru a přidáme žloutek. Velmi důkladně a silně protřepe v shakeru a zcedíme přes jemné sítko na kus ledu. Na závěr zastrouhneme muškátovým oříškem k vůli aroma…

Kde můžete koktejl ochutanat: L’Fleur, V Kolkovně 920/5, 110 00 Praha 1 – Staré Město


Easter Bunny (Hemingway Bar)

Zajíček z Hemingwaye je v podstatě typ koktejlu, který se jmenuje sour. Jedna z nejoblíbenějších kategorií, kterou mají rádi v podstatě všichni. V tom hemingwayovském velikonočním najdete příjemnou a hravou kombinaci ginu, mandarinkového likéru, čerstvé šťávy z mandarinek a citronu, kapku bílé čokolády a to vše spojené bílkem, který všechno krásně spojí. A jelikož barvou jara je jednoznačně zelená, hotový koktejl je posypaný zeleným čajem matcha.

heminh´gway

Příprava:

  • 30 ml gin
  • 10 ml mandarinkový likér (Mandarin Napoleon)
  • 30 ml mandarinková šťáva
  • 20 ml citronová šťáva
  • 10 ml sirup z bílé čokolády
  • 10 ml vaječný bílek

Všechny suroviny vyšejkrujeme, servírujme na ledu a posypeme matcha cukrem.

Kde můžete koktejl ochutnat: Hemingway Bar, Karoliny Světlé 279/26, 110 00 Praha 1 – Staré Město


Bohemian Easter Sour (Bugsy’s Bar)

Velikonoční koktejl podle proslulého pražského baru Bugsy’s – tip jsme dostali od jeho majitele Václava Vojíře. V Bugsy’s vám k němu dají i toustík s domácí vajíčkovou pomazánkou, která je ochucená křenem a rozinkami naloženými v koňaku.

bugsys

Příprava:

  • 4 cl Becherovka
  • 1,5 cl Bugsy’s Falernum (Falernum je likér, který vychází z tradiční karibské, především jamajské, receptury. Do rumu se naloží mandle, zázvor, kardamon, skořice, limetová a pomerančová kůra a trochu muškátu, nechá se 24 hodin macerovat. Následně se scedí a naředí sirupem z cukrové třtiny.)
  • 1,5 cl medová voda
  • 2cl čerstvá citronová šťáva
  • 1 střik čokoládového bitters

Zdobíme kvítky prvosenky a servírujeme doprovozené kanapkami s domácí vajíčkovou pomazánkou s křenem a rozinkami naloženými v koňaku.

Kde můžete koktejl ochutnat: Bugsy’s Bar, Pařížská 10, 110 00 Praha


+ tip od Tomáše Melzera, barmana z našeho letošního výběru mladých talentů 30 pod 30, který tenhle drink vymyslel speciálně pro Forbes a můžete si ho dát nejen o Velikonocích, ale prostě kdykoli na jaře, když budete mít chuť.

Violetka

Jaro, krásný čas, kdy se všechno probouzí a to hlavně příroda kolem nás. Květiny, bylinky a veškeré rostliny kolem nás začínají kvést a zelenat se, takže inspirace byla jasná. Violetka je lehoučký a svěží koktejl, ve kterém se snažím ztělesnit vše, co k jaru patří. Je postavená na Becherovce, našem českém zlatu, která je plná chutí bylinek a koření. Ta je posílena ginem, který je také plný bylinek a perfektně se s Becherovkou spojí. A jak jméno napovídá, nesmím opomenout fialky, tady v podobě likéru, který Violetku krásně provoní a lehce osladí. Nesmí chybět čerstvé bylinky, použil jsem trošku estragonu, úžasná jarní bylinka. Trošku šťávy z citronu a cukru nám drink hezky vybalancuje. Bílek to vše propojí a Violetka je na světě… Přeju krásné jaro všem!

violetka

Příprava:

  • 20 ml Becherovka
  • 20 ml Beefeater gin
  • 10 ml fialkový likér
  • 10 ml čerstvá citronová šťáva
  • 5 ml cukrový sirup
  • 10 ml bílek
  • 10 lístků estragonu

 

Čtěte také