Aktuální vydání magazínu Forbes

Vzducholoď, street food a neobjevená zahrada. Kam vyrazit za jarem

Pošli to dál

Konečně, je tu jaro a s ním i spousta kulturních událostí. Tak neseďte doma a vyrazte do parku, do ulic, do galerie, na kus jehněčího nebo si upečte svůj vlastní chleba na Šumavě. Nebo se nechte jen unášet na vlně hezkého počasí a když ani to nevyjde, tak alespoň vzducholodí.

Vzducholoď jménem Gulliver

Pokud jste delší dobu nenavštívili pražské dolní Holešovice, může vás zde příjemně překvapit krásná dřevěná vzducholoď, která „přistála“ na střeše DOXu. Klukovský sen Leoše Války, zakladatele tohoto centra současného umění, pomohl zrealizovat architekt Martin Rajniš. Gulliver slouží od prosince k pravidelným literárním setkáním a diskuzím, je přístupný ze střechy všem návštěvníkům galerie a bavit bude nejen dospělé, ale i děti.

GulliverDOX1

První jarní Street Food Festival

Dalším počinem, který pravidelně oživuje dolní část sedmé pražské části, je Street Food Festival před klubem Cross, kde se několikrát za rok schází tisíce lidí, kteří rádi zkouší zajímavé jídlo. Od napařených čínských knedlíčků, po burgery, rolky, vegetariánské jídlo a dobré víno, na festivalu narazíte na vše. Vyplatí se přijít s prázdným žaludkem. První letošní Street Food Festival vypukne v neděli 23. dubna.

StreetFoodFestival1

Zahrada, o které mnozí neví

Malá komunitní zahrada za kostelem svatého Michala byla nedávno zrekonstruována první pražskou městskou částí a je přístupná z malé branky v Opatovické ulici. Já na ni narazil náhodou, když jsem se toulal v létě centrem. Zenové místo jen minutu od uspěchané Národní třídy je perfektní skrýší, kam si můžete zajít třeba zacvičit jógu nebo jen posedět. Stačí když s sebou vezmete deku, láhev něčeho dobrého a máte perfektní neotřelé místo na rande nebo sraz s kamarádem. Zahrada bude po pravidelné zimní pauze opět otevřena v dubnu.

Zahrada V Jirchářích, Po–So 8.00–20.00, Ne 12.00–17.00

ZahradaVJircharich1

Čestr zavřel, ale foodies truchlit nemusí

Legendární restaurace zaměřená na vyzrálé lokální maso Čestr od sítě Ambiente ke smutku mnohých fanoušků nedávno zavřela. Budova bývalého Federálního shromáždění bude totiž procházet kompletní rekonstrukcí. Čestr by se měl do budovy vrátit, ale přesné datum není zatím jasné. V mezičase ale Ambi slibuje otevřít další restauraci věnující se místnímu masu. Bude se jmenovat Kantýna, sídlit by měla v ulici Politických vězňů u Václavského náměstí a otevřít by měla v dubnu.

Cestr_Ambiente1

Rozkvetlé menu v pražských restauracích

Vajíčka, mazanec, beránek a kopřivy… Na speciální velikonoční jídla sází spousta restaurací třeba jako Mlýnec, kterou si oblíbila hlavně zahraniční klientela. Restaurace u Karlova mostu chce stejně jako minulý rok seznámit hosty s tradičními českými pokrmy v období Velikonoc, které představí v netradičním složení. Pochutnat si tu můžete na pošírovaném vejci 63°C s drůbežími játry, pěnou z uzené brambory, mladého špenátu a řeřichy potoční nebo zmrzlině z kopřivy s bramborovou nádivkou a hruškami.

Taky italská restaurace Aromi Riccarda Lucqueho oblékla jarní kabát. Po celý duben si tu budete moct dát jako předkrm carpaccio z kranase s gin – jogurtovou pěnou, nakládanými cibulkami a mučenkou. Typickou italskou kuchyni najdou hosté v ricottových gnocchi se solenou treskou Baccalá a praženými mandlemi. Jarní pokrm reprezentuje taky jehněčí hřbet s květákovým krémem, s artyčoky a omáčkou z grappy di moscato nebo svěží pečený ananas s karamelovým prachem a sorbetem ze žluté řepy.

Zmrzlina z kopřivy s bramborovou nádivkou a hruškami (restaurace Mlýnec)

Donuty jsou nové cupcaky

Trend, který k nám putoval na můj vkus až příliš dlouho, jsou malé série amerických koblih, tedy těch s dírou uprostřed, a variabilním toppingem. Ty opravdu dobré nemají s koblihou ze supermarketu moc společného. Liší se v konzistenci (jsou mnohem hutnější) i v náplni či toppingu.

První vlaštovkou se stálou prodejnou je Donuter, který najdete na Žižkově v Seifertově ulici. Za několik týdnů by k nim měl přibýt Donut Shop, který pracuje na otevření svého obchodu v Laubově ulici, u náměstí Jiřího z Poděbrad. Ano, není to zdravé, ale je to fakt dobré. A koupíte-li občas krabici dobrých donutů kamarádům nebo kolegům do práce, zaručíte si jejich nehynoucí respekt a loajalitu.

DonutShop1

Do Budějovic na umění

Českobudějovický Dům umění si v posledních letech buduje reputaci, kterou by mu mohla záviděl nejedna galerie v hlavním městě. Důkazem toho je fakt, že si do jižních Čech stále častěji dělají výlet za uměním také Pražáci. Po vynikajících výstavách Wolfganga Tillmanse nebo unikátním projektu architekta Jana Šépky Vnímání chystá Dům umění výstavu jedné z nejvýraznějších českých umělkyň Adrieny Šimotové a jejich kreseb pod názvem „A je takové ticho…(II)“. Vernisáž proběhne 23. března.

Pokud budete chtít Šimotovou stihnout, je třeba dobře plánovat, Budějovičtí mění výstavy ve svižném tempu a ty zde tak trvají obvykle jen jeden měsíc.

DumUmeniCB1

Šumavské komunitní pečení

Šumavská ves Lenora se proslavila zrekonstruovanou venkovní pecí, kterou mohou používat místní, aby si v ní upekli vlastní chleba. Podobnou pec měla kdysi na Šumavě každá větší vesnice, nyní se ovšem jedná spíše o unikát, který místní zrekonstruovali a znovu začali používat v letošním roce.

Pokud si chcete udělat výlet na Šumavu a spojit jej s pečením, vězte, že první letošní veřejné pečení se uskuteční na Svátek práce 1. května.

LenorskePeceni1


Autor textu vydává průvodce po Praze Prague Superguide


 

Čtěte také