Aktuální vydání magazínu Forbes

obalgha_sajt_2017-03
Djokovic_youtube

Zeleně a bez lepku. Tenista Djoković v Monaku otevřel vlastní podnik

Pošli to dál

Současná světová jednička, jeden z nejlepších tenisových hráčů všech dob a… restauratér. Novak Djoković se svou ženou Jelenou minulý víkend slavnostně otevřel vlastní restauraci jménem Eqvita. Podnik v Monte Carlu bude zaměřený na zdravé stravování „blízké přírodě“, jak uvádí na svých profilech na sociálních sítích. „Je to víc než restaurace, je to koncept. Příběh. Milostný příběh, abych byl přesnější. A o to osobnější, protože ho sdílím s Jelenou,“ napsal Nole, jak mu přezdívají, na twitterovém účtu bistra.

Pokud v něm bude plno jako v den premiéry, nemusí mít srbský tenista o tržby v budoucnu strach. S Djokovićem v Eqvitě ochotně pózoval Andy Murray, Viktor Troicki, Grigor Dimitrov nebo taky Tomáš Berdych s manželkou Ester. Ochutnat tu mohli palačinky, tapiokový crème brûlée nebo odlehčené lasagne. Ovšem veřejnost bude mít možnost v monackém podniku povečeřet až za několik týdnů.

When the waiter is @djokernole opening of his new restaurant @eqvita #allthebest #goodluck

Fotka zveřejněná uživatelem Tomas Berdych (@tomasberdych),

Djoković před pěti lety po intervenci srbského nutričního specialisty Igora Cetojeviće zcela změnil svůj životní styl. Ten při sledování tenistových zápasů určil za příčinu častých kolapsů Djokoviće uprostřed hry zvýšenou citlivost vůči lepku. Na jeho radu tenista z jídelníčku kromě chleba a těstovin vyřadil i mléčné výrobky a vyhýbat se začal i cukru. Základ stravování mužské tenisové jedničky tkví v zelenině, luštěninách, bílém masu, rybách a ovoci.

Novak není v restauračním byznysu úplným nováčkem. Ve své vlasti společně s rodinou vlastní řetězec kaváren Novak Café & Restaurant. Ten nabízí i – jak jinak – bezlepkové menu. Pro své restaurace před několika lety dokonce skoupil veškerou roční produkci srbského oslího sýra Pule. Půl kila téhle pochoutky dostanete za téměř tři tisíce dolarů (v přepočtu asi 72 tisíc korun). Pro srovnání – půl kila čedaru stojí 2 dolary, tedy asi 50 korun.

Čtěte také: Tygr, domácí bankomat a oslí sýr. 11 kuriozit, za které utrácejí sportovci

Mezi ostatními sportovci, kteří zkoušejí své štěstí v gastronomii, se Djoković důrazem na zdravé stravování překvapivě celkem vymyká. V Severní Americe se sportovní celebrity pouští hlavně do steakhousů nebo rychlého občerstvení. Basketbalista Michael Jordan vlastní steakové restaurace v newyorské vlakové stanici Grand Central, v Connecticutu a v Chicagu, podnik hokejisty Wayna Gretzkyho v Torontu se zase specializuje na typické americké a kanadské barové občerstvení.

Čtěte také