skip to main content
Dobrá karma

Učí restaurace nevyhazovat. Přes aplikaci nabízejí zbylé porce

3 minuty čtení

Pět a půl tisíce jídel navařených v brněnských restauracích mohlo v uplynulých měsících skončit v koši. Místo toho, aby se porce zbytečně vyhodily, však našly spokojené strávníky.

Jak je to možné? Díky projektu Nesnězeno, který rozjeli loni na přelomu listopadu a prosince dva mladí milovníci jídla z Brna – dvaadvacetiletý student Jakub Henni a osmadvacetiletá architektka Michaela Gregorová.

Restaurace jim před zavíračkou či po obědech nahlásí přebytky a slevu, s jakou jsou ochotné je prodat. Skrze facebookový profil Nesnězeno se nabídka zobrazí potenciálním zájemcům, kteří si na levnou večeři mohou zajít.

Od posledního dubna je výběr pro uživatele ještě snazší díky aplikaci Nesnězeno. „Objeví se vám nabídka podle nejbližších restaurací, přes aplikaci si vyberete a zaplatíte. Jídlo si pak v podniku jen vyzvednete,“ vysvětluje systém Henni.

Aplikace (pro Google PlayApp Store) má zvýšit uživatelský komfort a zároveň proměnit nadšenecký projekt v byznys. Z každého prodaného jídla totiž oba podnikatelé získají od restaurace provizi. „Líbí se mi, když se projekt zaplatí sám, místo abychom museli čerpat nějakou dotaci,“ říká Henni.

S Gregorovou se seznámili přes projekt Dobrokáva, který nabízel kávu výměnou za dobrý skutek. Gregorová jela loni navštívit svou sestru ve Francii, kde ji zaujal projekt Too Good To Go, jenž obdobným způsobem bojuje proti plýtvání jídlem. Restaurace jeho prostřednictvím nabízejí zbylé porce za výhodnější cenu.

Mluvila o něm s Hennim a přemítali, zda něco podobného nerozjet i v Česku. Po měsících uvažování nakonec spustili facebookovou stránku, kde si chtěli ověřit, jaký bude u nás o projekt zájem.

„Neměli jsme peníze, abychom si nechali vyvíjet nějaký web nebo aplikaci, a nechtěli jsme do toho slepě investovat,“ vysvětluje Henni, který se dříve angažoval ve startupu UlovDomov, pomáhajícím s pronájmy bytů a spolubydlením.

Začali se domlouvat s brněnskými podniky, ty poté zveřejňovaly na profilu Nesnězeno nabídku přebytků a uživatelé si je svým komentářem zarezervovali. „Nejprve jsem oslovoval podniky, které mám sám rád nebo kde pracuje někdo, koho známe,“ líčil Henni.

Autoři projektu stanovili jako minimální slevu 30 procent z původní ceny, některé podniky jsou ale ještě velkorysejší a nabízejí zbylé pokrmy až o 50 procent levněji. Pokud si někde objednáte kávu, dají vám třeba croissant zdarma či za dobrovolný příspěvek.

Líbí se mi, když se projekt zaplatí sám, místo abychom museli čerpat nějakou dotaci.

Projekt se zatím setkal s úspěchem. Za pár měsíců fungování nasbíral přes 13 tisíc fanoušků a zapojilo se 32 brněnských podniků. Další se navíc stále ozývají, a to i z Prahy, Ostravy, Olomouce… Domluvená už je třeba celorepubliková spolupráce s řetězcem Sklizeno.

Před Hennim a Gregorovou tak nyní leží další logický krok: expanze do dalších měst, nejprve tedy do Prahy, kde by Nesnězeno mělo začít fungovat zhruba do měsíce.

A dá se čekat, že zájem o Nesnězeno ještě výrazně poroste. V současnosti totiž tvoří tři čtvrtiny fanoušků na Facebooku uživatelé z Brna a růst do jiných měst slibuje další tisíce potenciálních zájemců. A další tisíce jídel, jež nepřijdou nazmar.