skip to main content

Deset zimních vinných akcí, na které byste jako správní milovníci vína měli jít

4 minuty čtení

Něco je zajít si na dobrou sklenku nebo si otevřít kvalitní lahev doma a něco úplně jiného je jít na specializovanou akci, kde často máte možnost ochutnat víno či šampaňské, které na vinném lístku jen tak nenajdete.

Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější události, na kterých byste neměli chybět, jestli chcete prohloubit svůj vztah k vínu zase o trochu víc.

Bottled Alive 2019, Tábor

Už tento víkend se pod taktovkou vinaře Honzy Čulíka, o kterém si můžete přečíst v aktuálním čísle tištěného Forbesu, uskuteční již 3. ročník festivalu živých přírodních vín. Je to v současnosti nejlepší možnost, jak si udělat obrázek o produkci prakticky všech domácích naturálních výrobců a velmi silné sestavy ze Slovenska. Dorazí ale i zajímavá jména z Rakouska či Maďarska. Součástí je též několik tematických přednášek.

Kdy: 19. ledna

Degustační večeře s vinařstvím Réva Monforte z Piemontu, Brno

Zástupce piemontského vinařství dorazí do výtečné brněnské restaurace Kohout NA VÍNĚ a představí zde, v párování s jídlem, jak jejich pohled na slavné Barolo, tak na další odrůdy Piemontu, Dolcetto a Barberu.

Třeba vás jako bonus přesvědčí udělat si výlet do jejich resortu anebo vysvětlí, odkud se vzal jejich až podezřele česky znějící název…

Kdy: 24. ledna

Galadegustace Premier Wines, Praha

Tenhle dvoudenní svátek vína v Kaiserštejnském paláci, pořádaný dovozcem Premier Wines & Spirits, bude stát za to.

První den je věnován Burgundsku a Champagni a k dispozici bude na stovku vín, od základních po ty nejprestižnější a nejvzácnější. Druhý den nabízí více než třicítku dalších vinařství z portfolia firmy s hvězdnými jmény Německa, Španělska, Itálie, ale též Francie, Rakouska a také producentů domácích.

Vše doprovodí série několika masterclass a také šampaňská večeře s domy Charles Heidsieck a Piper Heidsieck v restauraci Grand Cru.

Kdy: 29. až 30. ledna

Prague Wine Trophy 2018, Praha

Slavnostní vyhlášení výsledků loňského ročníku největší mezinárodní soutěže vín v České republice je spojené s ochutnávkou oceněných vín, a nabízí tak výbornou příležitost prochutnat si výběr ze stovek vín a porovnat své chutě s hodnocením profesionálních komisí, to vše za osobní účasti dovozců, vinařů a zástupců vinařství.

Akce je součástí Prague Wine Weeku 2019, festivalu vín, vinařství a gastronomie, do něhož se už několik let zapojuje mnoho pražských podniků.

Kdy: 30. ledna

Otevření 19. ročníku Salonu vín ČR, Valtice

Už po devatenácté se otevřou brány Salonu vín ČR, degustační přehlídky stovky nejlepších vín z Národní soutěže vín pro tento rok. Vína musí nejdříve projít nominačními soutěžemi jednotlivých podoblastí Moravy – Znojemské, Mikulovské, Velkopavlovické, Slovácké – a vinařské oblasti Čechy, aby se mohla utkat ve finále.

Salon je povedenou ukázkou vývoje hlavního proudu domácího vinařství a ochutnávka stovky oceněných vín stojí za doporučení.

Kdy: 2. února

Kurz Certifikát sommeliera, Kurdějov

Asociace Sommelierů ČR pořádá, pod lektorským vedením Ivo Dvořáka, další ze svých someliérských kurzů, akreditovaných Ministerstvem školství, tělovýchovy a mládeže ČR a po úspěšném složení zkoušky zakončených titulem Certifikovaný sommelier.

Během intenzivních šesti dní ochutnáte na dvě stovky vín z celého světa, ale také piva a destiláty a dozvíte se spoustu teorie. Ideální pro všechny z gastronomie, kteří se chtějí v rámci své profese výrazněji zaměřit na práci s vínem, ale i pro nadšené vínomilce.

Kdy: 8. až 10. února a 22. až 24. února

Ikonické Brunello di Montalcino, Praha

Brunello di Montalcino se právem řadí mezi absolutní špičku toskánských vín. Ochutnávka představí několik vinařství z regionu s víny velmi tradičního i modernější stylu a pokusí se předvést krásu oblasti v plné šíři. Vrcholem ochutnávky by mělo být kultovní Brunello od Biondi-Santi.

Kdy: 18. února

Pásmo Víno jako investice, Praha

Společnost Alifea pořádá třídílné pásmo Víno jako investice. První díl se bude věnovat přímému nákupu vín – co nakupovat, kde a jak skladovat. Součástí bude i ochutnávka vín vhodných a naopak vyloženě nevhodných pro zrání a investici.

Druhá část 12. března bude zaměřena na vinné podílové fondy, ať už ty investující do hotových vín, či přímo do nákupu a provozu vinic a vinařství. Třetí část se 16. dubna zaměří na správné portfolio, vhodný podíl různých vín a procentuální zastoupení alternativních investic.

Kdy: od 19. února

La Bouteille de Champagne, Praha

Už podruhé se v Nosticově paláci odehraje festival zaměřený na špičková rukodělná šampaňská. Do Prahy osobně dorazí 13 vinařů z různých částí Champagne, aby zde představili průřez svou tvorbou. Těšit se můžete například na Bertranda Gautherota z výjimečného vinařství Vouette et Sorbée, extrémně talentovaného mladého vinaře Adriena Dhondta, neúnavného experimentátora a hledače svérázných nových cest Marca Augustina či specialistu na podceňovanou odrůdu Meunier Christopha Mignona.

Kdy: 23. února

14. výročí Vinného Újezdu 19, Praha

Velká ochutnávka mnoha desítek vín, jež si Vinný Újezd sám dováží do ČR. Obvykle je nejsilnější v německých ryzlincích a výtečných červených z údolí Rhôny, ale se zastoupením mnoha dalších vinařských regionů.

Speciálním lákadlem je sekce VIP vín, ve které najdete vždy zhruba desítku klasických velkých vín, často v již vyzrálé podobě, především z francouzských oblastí Bordeaux a Burgundsko.

Kdy: 2. března