skip to main content

Autentický zážitek. V Praze otevřel nový bar s naturálními víny a šampaňským

3 minuty čtení

V centru Prahy na Starém Městě otevřelo své prostory nové útočiště pro milovníky špičkových vín. V historických prostorách v Řetězové ulici č. 10 zahájil provoz Autentista. S podtitulem Wine and Champagne bar výtečným způsobem rozšiřuje nabídku míst, kde lze posedět nad sklenkou či lahví z evropské vinné scény. Především z té autentické a naturální.

Za novým podnikem stojí básník a vinař Bogdan Trojak, jeden z hlavních průkopníků přírodních vín u nás. Trojak, zakladatel uskupení Autentisté, sdružujícího ekologicky hospodařící a smýšlející vinaře připravující vína nemanipulovaná zbytečnými aditivy, již provozuje oblíbený karlínský vinný bar VELTLIN. Autentistu otevřel spolu s Antonínem Suchánkem, pod značkou Champagnier dovážejícím pěstitelská šampaňská. Nový podnik je navíc vyústěním jejich mnohaleté spolupráce při organizaci každoročního festivalu Praha pije víno.

Interiér Autentisty vytvořilo architektonické studio FormaFatal, hned při příchodu pozornosti rozhodně neuniknou dva efektní lustry Meshmatic. Pozornost poutá také bar z válcovaného plechu se stylizovanou hvězdnou oblohou vytvořenou z ASCII znaků. Písmena mimo jiné odkazují k předchozímu účelu prostor, Autentista se totiž nachází na místě, kde přes 20 let fungovala literární kavárna. Především gotický sklep baru by měl sloužit nejen coby zázemí pro degustace vína, ale nadále i k autorským čtením, komorním koncertům a moderovaným debatám. Ostatně v něm již proběhl křest básnické sbírky Michala Stránského Černé víno.

Ale je to především nabídka vín, pro kterou se vyplatí do podniku vyrazit. Vybraná vína vám naservírují ve francouzském skle značky Lehmann, pokud si dopřejete některé z výtečných pěstitelských champagní, půjde dokonce o špičkové sklenky ručně foukané. Právě champagne od menších rodinných producentů je zde zastoupeno neobvykle široce, zásadní hvězdou nutnou vyzkoušet a tak trochu vlajkovou lodí podniku je kompletní sortiment vinařství Ulysse Collin, ale neméně zajímavá jsou jména jako Jérôme Prévost (La Closerie), Larmandier-Bernier, Egly-Ouriet, Tarlant, Dhondt-Grellet a další.

Ale samozřejmě nemusíte být jen o „bublinách“. Autentista nabízí též široký sortiment elitní tiché Itálie, selekce z nabídky oblíbeného dovozce Flemminga Laugesena, včetně superhvězd Frank Cornelissen, Elisabetta Foradori, Giuseppe Mascarello, Giuseppe Rinaldi či Arpepe. Milovníky Německa jistě nadchne Clemens Busch z Mosely, zastoupena je rakouská biodynamická legenda Nikolaihof a na rakousko-maďarské hranici s odrůdou Frankovka kouzlící Franz Weninger. Z Francie zde najdete kupříkladu čím dál větší prestiže nabývající Domaine Labet z Jury, červená burgundská Jean-Claude Rateau nebo vína Sébastiena Riffaulta ze Sancerre. Domácí autentickou scénu zastupuje Jaroslav Osička, Petr Kočařík, Milan Nestarec a mnohá další jména, která již můžete dobře znát z winebaru VELTLIN, specializovaného na vína „habsburské monarchie“.

Autentista se snaží spíše mít od jednotlivých vinařství reprezentativní průřez nabídkou, než aby lístek plnil stovkami různých vinařství zastoupených jedinou lahví. V současnosti dominantní Champagne, Itálii, Rakousko a Českou republiku postupně doplní výtečná vinařství ze Španělska a také Portugalska, stále je na co se těšit!

Kromě vína ovšem nezapomněli ani na kávu a také čaj, k jídlu zde nabídnou „ferment bowls“ ze zeleniny a často bezlepkových obilovin, doplněné sýry, masem či luštěninami. Ferment bowls jsou jakýmsi pokývnutím směrem k jedné z nejčastěji skloňovaných vlastností přírodních vín, jejich spontánní fermentaci bez dodaných selektovaných kvasinek. Snad kombinace skvělých vín, prostor se silným geniem loci a nadšení „vykvasí“ v další vínomilci oblíbený podnik.