skip to main content
Jak být lepší

Bambusové kelímky nekupujte. Nejsou ekologické a škodí zdraví

2 minuty čtení

Mysleli jste si, že koupí bambusového kelímku na kávu a čaj prokážete sobě i planetě službu? Nenechte se zmýlit. 

Nový test spotřebitelského časopisu Test.de ukazuje, že na první pohled ekologická alternativa k jednorázovým plastovým kelímkům má jednu zásadní nevýhodu: po několika použitích uvolňuje tělu nebezpečné látky. 

Bambusový kelímek totiž není vyrobený jen z bambusu. Aby držela drcená bambusová vlákna pohromadě a měla tvar, potřebují pojivo – u kelímků to je vlákno melaminové pryskyřice (umělá hmota skládající se z formaldehydu a melaminu). Používá se sice běžně k výrobě dětského nádobí, problém ale nastává ve chvíli, kdy je vystaveno vyšším teplotám.

Vědci zjistili, že pojivo při vystavení vyšším teplotám uvolňuje jak formaldehyd, tak melamin. Ten může způsobovat onemocnění močového měchýře a ledvin, formaldehyd zase škodí kůži, dýchacímu traktu a očím. Dalším nemilým zjištěním je fakt, že se škodliviny nevypaří úplně, ale uvolňují se dlouhodobě.

„V laboratoři byla do 12 kelímků nalita tříprocentní kyselina octová. Tekutina se po dobu dvou hodin zahřívala na 70 °C. Simulovalo se tak popíjení horkého nápoje s lehce kyselým pH – takové vlastnosti má i káva. Celý proces byl sedmkrát zopakován. Po třetím a sedmém testovacím cyklu byl měřen objem melaminu a formaldehydu v ‚kávě‘,“ píše český dTest.

Další problematickou stránkou bambusových kelímků je jejich deklarovaná ekologičnost a rozložitelnost.

Pokud by byly vyrobeny čistě jen z bambusu, byla by to pravda. Vzhledem k používání melaminových pryskyřic ale nemůže být o ekologické recyklaci či rozložitelnosti řeč, připomínají vědci. V přírodě by se nerozložily ani během několika let. Kelímky z tohoto důvodu končí ve spalovnách.

Nenechte se proto nalákat na ekologickou neškodnost výrobků a raději investujte do znovupouživatelného kelímku z plastu – v dubnu jsme je v redakci Forbesu otestovali. Nebo si dejte v klidu kávu doma ve svém oblíbeném hrníčku.

Jaký kelímek používáte vy? Dejte nám vědět na jakbytlepsi@forbes.cz nebo se o to podělte v naší facebookové skupině. Mimochodem, už odebíráte náš nedělní newsletter?