skip to main content

České nemichelinky. Hvězdu sice nemají, ale bude vám tu víc než dobře

3 minuty čtení

Michelinské hvězdy pro Česko jsou rozdané, moc vzrušení na lokální scénu ale nepřinesly.

Inspektoři průvodce Main Cities of Europe se soustřeďují pouze na Prahu, kde nechali po jedné hvězdě Fieldu a La Degustation Bohême Bourgeoise. Nálepku Bib si udržely Eska, Na Kopci, Sansho a Divinis, 25 dalších podniků získalo punc talíře, L’Assiette Michelin, který označuje „místa, kde hodnotitelé narazili na kvalitní jídlo“.

Pokud se vám nechce v následujících dnech bojovat o rezervaci v oceněných restauracích, sepsali jsme vlastní výběr podniků, které sice na radaru michelinských inspektorů nejsou, zato skvěle splní roli místa pro uvolněnou a nápaditou večeři.

Tohle jsou podniky z celého Česka, kterým záleží na lokálních surovinách, mají v čele kreativní šéfkuchaře a společně postupně dělají českou gastronomickou scénu čím dál zábavnější.

Entrée

Hvězda Přemka Forejta stoupá. Když jsme nadějného kuchaře z Moravy před třemi lety zařadili do 30 pod 30, hodně čtenářů o něm a jeho restauraci Entrée slyšelo poprvé. Díky účasti v televizní show Masterchef si teď bezprostředního šéfkuchaře oblíbila nejméně půlka Česka.

Olomoucká Entrée spojuje punkovou hravost na talíři s originálním interiérem plným přírodních prvků. Skvěle se tu najedí i vegetariáni díky menu, které nese jméno Zahrada. My doporučujeme degustační bizarre menu, kde si Forejt hraje s odkazy na českou kuchyni: takže si dáte třeba nejlepší knedle s vejcem v životě, uzenou makrelu a zakončíte to skvělým dezertem popelník, který je servírován – jak jinak než – v popelníku.

Ostravská 975/1, 779 00 Olomouc

The Eatery

Strohý industriální interiér v pražských Holešovicích nechává dost prostoru pro nápady šéfkuchaře Pavla Býčka, který michelinskou hvězdu několik let po sobě obhájil v restauraci Alcron.

V The Eatery ochutnáte jídlo z lokálních surovin, jeho přípravu můžete pozorovat z první ruky u chef’s table nebo občas nakouknout z okolních stolů do otevřené kuchyně. Vyzkoušejte třeba šneky z Brna nebo kachnu, moderní pojetí tradičních jídel vás bude bavit.

U Uranie 18, Praha 7 – Holešovice

Milada

Nenápadné „neobistro“ na pražské Letné, které si otevřeli Šárka a Oldřich Sahajdákovi. Sahajdák, který je šéfkuchařem michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, v podniku sice sám nevaří, jeho rukopis je ale v menu lehce promítnutý. Vaří se ze sezonních ingrediencí, i proto se nabídka často mění.

Vyhraďte si na návštěvu Milady celý večer a dejte si šest chodů. Žádný strach, menší porce jsou vyvážené tak, že odejdete po svých. 

Šmeralova 272/22, Praha 7 – Bubeneč

Thir

Místo, na které opakovaně jezdí foodies z celého Česka. Duší podniku je someliér Honza Čulík, jehož zájem o bio naturální vína přesáhl i do podpory lokálních pěstitelů a potravin.

A právě z takových se v Thiru sestavuje menu, které se mění zhruba jednou za měsíc a dokazuje, že i z pouze českých surovin se při troše důvtipu dá připravit výborné jídlo po celý rok. Menu je sestavené jen z několika položek, takže není složité vyzkoušet skoro všechno.

Součástí Thiru je i penzion, proto doporučujeme zůstat přes noc a k večeři si nechat napárovat vína (protože když už, tak už!).

Provaznická 152/1, Tábor

Bistrot de Papa

Tohle místo je v našem českém výběru trochu výjimka – na okraji vesnice Horní Dubenky na Vysočině najdete zrekonstruovaný statek, který je od podlahy po střechu ve francouzském stylu.

Kuchyni tu vládne Rémi Décroix, který od čtvrtka do neděle připravuje oldschoolové francouzské speciality, včetně šneků, kachny na pomerančích nebo tarte aux pommes. Stolů je v útulném bistru s výhledem na rybník jen několik, takže rezervace nutná!

Horní Dubenky 25, Horní Dubenky

Výčep

Zkušený kuchař z Nejen Bistra, dalešice na čepu, povedená rekonstrukce – to je podnik jednoduše zvaný Výčep, který se v zimě vyloupl na pražských Vinohradech. Českou klasiku tu servírují v modernější verzi a střídmějších porcích tak, abyste neměli chuť se po večeři odvalit rovnou do taxíku a nechat se odvézt domů na gauč.

Takže tu dostanete sekanou v housce, která je ale domácí, ze sádla, navíc doplněná o cibulový salát s jablkem a křenem. Paprikové lusky tu plní uzeným vepřovým kolenem a pohankou. A dukátové buchtičky tu servírují s omáčkou vylepšenou o vaječný likér. Výčep považujeme za jednu z nejpříjemnějších otvíraček posledního roku.

Korunní 1304/92, 101 00 Vinohrady

Taro

Vietnamská bistra rostou v Česku jako houby po dešti (což nás těší, protože dobré phở bo nás zachraňuje jako snídaně, oběd i večeře). Na pražském Smíchově si ale můžete vychutnat jihoasijskou kuchyni v podobě oběda à la carte nebo degustační večeře o čtyřech nebo sedmi chodech.

Taro si otevřeli mladí talentovaní bratři Giang a Khanh Taovi, kteří odkoukali design úspěšných fusion restaurací v zahraničí. Výsledkem je příjemný podnik s dominantním barem a pouhými 20 místy, který nabízí čerstvý pohled na v Česku oblíbená vietnamská jídla.

Nádražní 100, Praha 5 – Anděl

Atelier Cocktail Bar & Bistro

Tento neformální, ale ve všem dotažený brněnský podnik má jednu obrovskou výhodu. Jeho srdcem je velmi povedený bar, takže si tu kromě nekomplikovaných jídel ze sympaticky stručného lístku dáte i skvělé drinky.

Sedněte si na bar, objednejte si buchty plněné zelím a husími škvarky, dekadentní gratinovaný květák, k tomu místní odlehčenou variaci na negroni zvanou Beer for a Lady a pak už se jen dívejte kuchařům a barmanům pod ruce. Pokud nechcete drink, vězte, že vínem Atelieru je champagne. A to máme ve Forbesu rádi!

Kobližná 71/2, Brno