Možná i vzhledem k tomu, že letošní jaro nastupuje v našich končinách jen velmi pozvolna, bude lepší myslet na kraje o něco přívětivější. Kupříkladu Středomoří nabízí bezpočet krás a příležitostí k rozptýlení. Jestli ovšem existuje kombinace, kterou lze jen obtížně překonat, je to spojení dobrého jídla a krásného výhledu na mořské pobřeží. Vůně soli se ve vzduchu mísí s aromatickými bylinkami a víno chutná pod středomořským sluncem o něco svěžeji než jinde.

Tady je pět míst, kde si pochutnáte očima i jazykem a za jejichž kvalitu ručí michelinská hvězdička.

La Capinera, Taormina, Sicílie

Šéfkuchař Pietro D’Agostino je velkým průkopníkem sicilské kuchyně. Ve své restauraci na východním pobřeží ostrova jí proto dává maximum prostoru. Klíčovými slovy tu jsou čerstvost surovin, barvy a chuťové kontrasty. Konkrétně nabírají podobu šesti- a devítichodového menu, které klade důraz na ryby a zeleninu, ale neopomíná ani lokální maso. Vše se odehrává v režimu slow food. 

Le Lido, Propriano, Korsika

Nevelká budova hotelu s restaurací stojí osamoceně až na výběžku na konci pláže u městečka Propriano. Na příliš velké formality si tu nepotrpí, přestože historie tohoto místa sahá až do 30. let minulého století. Zdejší menu je sympaticky stručné a soustřeďuje se na mořské plody v soudobém zpracování, které doplňují mimo jiné lokální uzeniny a sýry. Za pozornost stojí také zdejší velmi dobře vedený vinný sklep.

360, Dubrovník, Chorvatsko

Stačilo několik málo let a z města, které na začátku 90. let těžce poškodila válka provázející rozpad Jugoslávie, se stalo ještě působivější letovisko než kdy dřív. Lví podíl na tom má půvab Starého Města, které si navíc zahrálo ve Hře o trůny. Právě na jeho hradbách se nachází moderní restaurace, kde klasické středomořské pokrmy přetvářejí do soudobých forem. Makrely, chobotnice a krevety se tu střídají s holoubaty a vepřovým.

Varoulko Seaside, Atény, Řecko

Instituce založená už na konci 80. let si nadále drží svou vysokou úroveň. Šéfkuchař Lefteris Lazarou se nechal inspirovat výrokem jednoho ze svých rodáků, že rozeberete-li Řecko na prvočinitele, zbude olivovník, vinice a rybářská loď. Právě na takové jednoduchosti staví i své menu, kde jídla málokdy tvoří více než tři čtyři hlavní složky. To vše s výhledem na marinu Mikrolimano, kde Lazarou vyrůstal.

Casa Manolo, Daimus, Španělsko

Ani Manuel Alonso není žádný začátečník. Rodinný podnik přímo u pláže otevřel hostům své dveře už v roce 1985, od té doby ale prošel řadou proměn. To odráží i současná nabídka jídel. Trojice degustačních menu se liší tím, zda se věnuje historii, a tedy už prověřeným pokrmům, neobvyklým kombinacím sezonních surovin, anebo hluboce osobnímu výběru šéfkuchaře. Všechny varianty ale kladou důraz na moderně zpracované základní složky, předkládané ve vizuálně strhující formě.