Taky máte čaj za nápoj pro babičky, do deštivých dnů nebo coby malého bratra kávy? „To vše sice může být pravda, ale čaj je mnohem všestrannější. Je to chameleon mezi nápoji,“ přirovnává Rachel Safko, spisovatelka a žena, co objevuje jeho nové tváře. Právě teď jednu celkem netradiční – čaj doporučuje k sýrům namísto obvyklejšího vína. „Musíte jednoduše zbořit předsudky,“ nabádá.

Různé odrůdy čaje mají osobité chutě a můžou se párovat s mnoha potravinami, hodit se pro různé příležitosti a být stejně sexy jako třeba víno nebo whiskey. „Některé milovníky whiskey přitahují tmavší čaje se zemitou, rašelinovou příchutí,“ tvrdí Safko. „Třeba puerh nebo uzený lapsang souchong – tradiční čínský čaj sušený v kouři páleného borového dřeva.“

Jde o to vidět čaj jako drink s osobností a chutí, cítit jeho odstíny a nenazírat na něj jako na tupý, staromódní nápoj. Ale jako u každého jiného pokrmu nebo nápoje je třeba začít s vysoce kvalitními surovinami.

Že vám tahle zvláštní kombinace pořád není po chuti? Safko ráda připomíná podobnosti, které spojují víno a čaj: na obojí působí stejné elementy, i u čaje záleží na tom, kde roste, na počasí, půdě i na následném zpracování.

Čtěte také: Šálek za čtvrt milionu. Tento čaj je dražší než zlato

„Stejně jako víno mají i čaje různé odstíny třísloviny spolu s přírodní trpkostí; jsou suché a liší se hořkostí i kyselostí. A sýr nabízí krásné vyvážení této trpkosti. Tučná a krémová chuť, kterou hledáme v sýrech, dokáže zakulatit hořké tóny čaje. Proto ostrý, citronový darjeeling, kterému se říká šampaňské mezi čaji, tak dobře funguje se sýrem brie.“

Horký čaj je další tajnou zbraní, protože teplota dostává na povrch běžně skryté chutě. „Jako když na oleji v pánvi rozvoníte bylinky nebo koření,“ srovnává Safko. „Bez toho by některé chutě zůstaly neznatelné.“

Protože na světě existují stovky čajů a stejné množství sýrů, možnosti se vám obrovsky rozšiřují, ale současně dokážou zprvu nového zájemce zavalit. Samozřejmě lze testovat všemožné variace, ale Safko nabízí jinou a přímější cestu: přemýšlet o čajích v kategoriích a na barevném spektru od světlých po tmavé. Stejně jako u vína.

„Podle této škály můžete srovnávat lehčí světlé a zelené čaje s šampaňským nebo sauvignonem,“ nabízí. „Zelené čaje obvykle dobře chutnají s čerstvým kozím nebo hodně tučným sýrem. Ostrá a jasná rostlinná chuť japonského čaje sencha zase dobře doplňuje klasický kozí sýr, který má jarní aroma a vedle čaje vynikne jeho hloubka.“

Čtěte také: Majitel čajového impéria Oxalis: 5 kroků, jak jsem vydělal první milion

Na druhé straně spektra stojí čaje puerh a černé čaje mnoha variant. „Puerh jde dobře k vyzrálým goudám,“ říká čajová experimentátorka. „Kouřový lapsang nebo sametový keemun jsou dynamitem s modrými sýry, jejich slanost a krémovitost jsou skvělou protiváhou ke sladkým a tmavším tónům čaje. Což je skvělá kombinace pro studené zimní dny.“

Ale pokud si pořád nejste jisti, tak klid, protože zkoušením různých kombinací můžete strávit celý život. Pro Safko je to proces plný dobrodružství, v němž nejvíce využívá lokální a sezonní sýry. „Čaj je i navzdory kofeinu pro většinu lidí relaxační nápoj a může být zajímavou alternativou pro večerní zklidnění, pro party i pracovní schůzky,“ myslí si autorka. „Nemusíte přece pokaždé automaticky mířit do baru.“