skip to main content
Český byznys

Chraňte potravináře, než zavřou, varuje miliardář Sehnal. Firmy jedou mimořádná opatření

4 minuty čtení

Temnější vyhlídky na příští dny a týdny očekává miliardář Pavel Sehnal, majitel skupiny SPGroup, do níž patří mimo jiné Obchodní tiskárny Kolín. Ty zabezpečují etikety zhruba pro 80 procent nápojářského byznysu v Česku a dodávají také obaly například na rýži či těstoviny.

Podle něj je pravděpodobné, že s pokračujícím rozšiřováním nákazy koronavirem mohou zavírat své provozy také potravinářské firmy a na ně navazující průmysl. Podobně jako se to už teď děje v autoprůmyslu (Škoda Auto), jen ještě s významnějšími dopady pro společnost.

„Odhaduji, že máme dny, maximálně týden, než se začne nákaza projevovat také u výrobců potravin a jejich dodavatelů. Dokážu si představit, že jakmile se ve firmě objeví pár případů nakažených, hygiena zavře celý provoz. Čekal bych proto od státu rychlou pomoc. Ať už s rouškami, nebo například s mimořádnými nákupy jídla do zásoby přes státní hmotné rezervy,“ uvedl Pavel Sehnal pro Forbes.

Sám teď ve své tiskárně nařídil každou objednávku od svých odběratelů navýšit zhruba o 20 až 30 procent pro případ, že by brzy musel přestat etikety a obaly vyrábět.

„Jsou to ale moje náklady navíc, nikdo mi to pochopitelně nezaplatí. Chci být ovšem připravený. Myslím, že by celému sektoru pomohlo, kdyby například hmotné rezervy daly záruku, že zboží navíc odeberou,“ doplňuje Sehnal, který tak kromě připravenosti zároveň lobbuje za svůj byznys.

V jiných částech SPGroup pochopitelně krvácí, například čestlický akvapark je zavřený a letňanské výstaviště také. Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr je k návrhu vystavování bianco záruk opatrný.

„Byť je mimořádná situace, musíme postupovat podle zákona. Co se týká roušek, ty si samozřejmě potravináři jako lidé v první linii zaslouží a je potíž, že nejsou,“ říká Pavel Švagr. Zároveň si nemyslí, že by teď měly hmotné rezervy ve velkém vstupovat na trh s potravinami a svými mimořádnými nákupy ho ještě rozkolísat.

„Potravinářské firmy řídí profesionálové, vědí, jak balancovat nabídku a poptávku, a mají krizové scénáře. Zavření nějakého provozu je extrémně krajní záležitost,“ dodává.

Majitelé potravinářských firem potvrzují, že jsou maximálně připraveni chránit výrobu. „To je pro nás zcela zásadní věc a ještě jsme posílili všechna jinak běžná hygienická opatření,“ uvedl v podcastu pro Forbes Martin Jahoda, šéf a majoritní vlastník Emca, které vyrábí například müsli či instantní kaše.

„Jaroměřická mlékárna zavedla, stejně jako většina potravinářských společností, celou řadu opatření vynucených pandemií, která směřují k zajištění co možná nejvyšší kontroly kvality vyráběného sortimentu,“ říká Bedřich Štecher, šéf a majitel Jaroměřické mlékárny.

„Opatření se týkají například nákupu obalového materiálu, zamezení přístupu cizích osob do areálu mlékárny, průběžné kontroly a doplňování dezinfekčních prostředků, stejně jako zvýšeného důrazu na používání ochranných pomůcek,“ dodává. Součástí bezpečnostních opatření je i trasování zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků, a to dva týdny zpětně.

Reklama
Foto Unsplash

„Teď je potřeba se hlavně uklidnit a soustředit se na výrobu. I když jsem v Madetě už 40 let a toto jsem ještě nezažil,“ říká hlavní postava největší české mlékárny Milan Teplý. Madeta ve čtvrtek začala své výrobky přidávat zdarma k nákupům, které pro seniory organizuje Nadační fond Jihočeské naděje.

Potravináři mají větší obavy z přerušení distribučního řetězce než o vlastní výrobu. „Co by lidé jedli, kdybychom zavřeli?“ ptá se Pavlína Křižanovská, obchodní manažerka a dcera zakladatele uzenářské společnosti MP Krásno Karla Pilčíka.

Více než o vlastní výrobu mají potravináři obavy z přerušení distribučního řetězce.

„Ve firmě jsou zpřísněné hygienické nároky, roušky, dezinfekce, rukavice, to už jedeme druhým týdnem. Byť některým firmám roušky chybí a je nutné to rychle řešit. Velký problém by byl, kdyby byl zastaven pohyb zboží a nebylo by z čeho vyrábět či se zavřely pulty. K tomu ale předpokládám nedojde,“ dodává.

Šéf Bohušovické mlékárny a holdingu Accom Jaroslav Krajník mladší připouští, že jasná pravidla pro situaci, kdy by se ve výrobě potravin objevila u pracovníků nákaza koronavirem, zatím nejsou.

„Předpokládám, že bychom nad konkrétními opatřeními jednali s hygienou a snažili se to vyřešit novým týmem lidí, případně přesunutím části výroby. Samozřejmě by to asi ne vždy šlo. Takže všichni děláme maximum, aby k tomu nedošlo,“ dodává.

Zároveň upozorňuje na to, že stav zaměstnanců také není nevyčerpatelný. Někteří hlídají doma děti, starší se mohou obávat chodit do práce a třeba si teď raději vezmou neschopenku.

Konkrétní zkušenosti už má Hamé, u jehož jednoho pracovníka se koronavirus potvrdil. „Znamenalo to pro nás dočasné omezení výroby, ale už zase jedeme naplno. Lidé, kteří s ním přišli do kontaktu, museli do karantény, ale nahradili jsme je dalšími zaměstnanci. Vše se operativně řeší s krajskou hygienickou stanicí a krizovým štábem,“ říká mluvčí Hamé Milan Linka.

Foto Hamé

Výroba běží také v mlékárně Brazzale Moravia (značka Gran Moravia), která je v uzavřené oblasti Litovle. „Všichni zaměstnanci a přeprava firmy jsou autorizováni ke vstupu a výstupu z uzavřené zóny, protože společnost vykonává podle vyhlášky činnost nezbytnou k obstarávání základních služeb obyvatel, zásobování a rozvážkové služby,“ uvedl pro E15 její šéf a majitel Roberto Brazzale. Naopak Pivovar Litovel na 14 dní své brány zavřel.

Podle všeho tak bude hodně záležet na konkrétních podmínkách v každé potravinářské firmě a v krajním případě také na tom, jaká je její pozice v celonárodním zásobování.

Reklama
Reklama
Reklama