Přemýšlíte, jaké dobré pití v neděli nabídnete sobě i své rodině, abyste vánoční oslavy zahájili opravdu stylově? Vaše babička možná nedá dopustit na vaječný koňak, tak jí můžete udělat radost a vyrobit ho letos trochu netradičně. Zeptali jsme se totiž pěti úspěšných českých barmanů, jaký drink by si na Štědrý den dali oni, a vaječňák mezi nimi rozhodně nechybí. A nechybí samozřejmě ani tipy na šampaňské, vína a další dobroty.
Tomáš Melzer a jeho vegetariánský vaječný likér
- český barman roku 2016, Hemingway bar a Cash Only
Vaječný likér neboli egg nog se pil už na přelomu 18. a 19. století a hodně typický je kromě našich Vánoc i pro anglosaské země, v Americe se pije už od Díkůvzdání. V originále do něj patří celé vajíčko, cukr, mléko, smetana a nějaký ten alkohol. V Anglii to je whisky, v Americe bourbon a rum.
Vzal jsem tedy tento tradiční nápoj a předělal ho do krapet lehčí podoby a také jsem použil pouze rostlinné produkty. Veganů a vegetariánů přibývá, nevím proč, ale přijde mi, že i alergie na lepek se nějak rozmáhá, takže jsem náš vánoční „vaječňák“ postavil na vegan friendly a gluten free produktech, které navíc seženete velmi snadno.
Umíchat si ho můžete podle tohoto receptu:
- 250 ml Zacapy 23Y
- 1 l mandlového mléka
- 1 l sójového mléka
- javorový sirup – dle chuti
- 1x vanilka, 3x hvězdička anýzu, 3 kousky skořice
- head bartender, L’Fleur bar
- zakladatel, (P)OUR, bývalý head bartender, Artesian
- head bartender, Atlas bar
- 700 ml Old Tom Ginu
- 150 ml Becherovky
- 300 ml cukrového sirupu
- 10 vaječných žloutků
- 2 vaječné bílky
- 300 ml smetany, v níž necháte 24 hodin naloženou skořici, muškátový oříšek a hřebíček
- majitel, Bugsy’s bar
Byť se celý můj profesní život točí kolem míchání nápojů, míchání různých druhů alkoholu během dne nedoporučuji. Mnohem lepší je se celý den věnovat výhradně vínu, resp. produktům z révy vinné.
Den bych začal šampaňským. Jednak jsou produkty z Champagne neoddiskutovatelným králem mezi víny a jednak mají výhodu, že je lze pít již od snídaně.
Protože si pravděpodobně neodpustíte vánočku, bylo by vhodné víno v kategorii demi-sec, resp. s vyšším dodaným cukrem.
Kolem poledního bych procházku městem obohatil o pár ústřic, které si zaslouží šampaňské naopak úplně suché, ideálně bez gramu cukru, či nějakého šneka a tam hodně záleží na jejich úpravě. Protože den je touto dobou téměř nejkratší v roce a rozsvícený stromek na náměstí má také své kouzlo, nebude chybou ohřát se u dobrého svařáku a již pomalu přemýšlet, co otevřeme ke smaženému kaprovi.
Pokud dáte na mě a nenecháte bublinky stranou ani tentokrát, nebojte se sáhnout po nějakém vyzrálejším Blanc de Noir, tedy šampaňském vyrobeném výhradně z modrých hroznů, ideálně v ročníkové verzi.
Po večeři, k cukroví, přijde vhod sklenka portského, a až děti usnou, asi bych oprášil lahev dobrého koňaku, na který, pravda, je dobré mít svůj klid. Někdo může namítat, že destilát je příliš, ale povšimněte si, že v případě brandy se stále jedná o totožnou výchozí surovinu.