Že červenému vínu léta sluší, asi tušíte, i když se ve víně příliš nevyznáte. Víte ale, že i staré bílé může chutnat víc než dobře? Přesně na to upozorňuje odborník na vína Matthew Kaner, se kterým mluvila americká tisková agentura Bloomberg.

„I bílá vína mohou skvěle zrát,“ říká Kaner, který provozuje jeden z vyhlášených losangelských vinných barů. „Taková vína často pocházejí z chladnějších oblastí – jako třeba z regionu kolem německé řeky Mosel, kde převládá odrůda ryzlink rýnský nebo z francouzského údolí Loiry. Vína z chladnějších oblastí nezrají tak rychle a jsou kyselejší, což v kombinaci s jistou dávkou sladkosti funguje jako konzervant,“ dodává.

Dobře zrát ale mohou i vína z jiných oblastí. V těch teplých, jako je třeba Rioja nebo jižní Porýní pomáhá tříslovinná struktura, která se podobá červenému a klasická dezertní vína z oblastí jako sauternská nebo tokajská mají vysokou koncentraci cukrů, která je předurčuje k vysoké životnosti.

I John McIlwain z manhattanského Chambers Street Wines, která sdružuje specialisty na zralá vína, je fanouškem letitého bílého. Pro Bloomberg uvedl, že původní ovocné aroma bílého vína může časem sice vyprchat, za to ale dostane novou, medovější chuť. „Víno má krásnou, jemnou strukturu a kyselina ve víně zase nabudí, bez toho aby chutnalo ostře,“ říká McIlwain.

Bílá vína jsou v průběhu zrání jemnější než červená, proto je důležité je vhodně skladovat. Starší bílé víno sice asi tolik neuhasí žízeň jako jeho mladší varianta, podle všeho to ale bohatě vynahradí širším spektrem chutí.

Pokud jsme vás navnadili a chtěli byste nějaké starší bílé vyzkoušet, tohle je pět vinařství, která se vyplatí sledovat.

López de Heredia

Tohle vinařství najdete ve zmíněné oblasti Rioja a můžete se spolehnout, že než svá bílá pustí do prodeje, nechává je dostatečně uzrát. Najdete tu jak vína z roku 2003, tak mnohem starší – z let 1987 nebo 1994. Nebo sáhněte po verzi Tondoñia Gran Reserva z roku 1981, která slibuje plné, šťavnaté tělo a bohaté, oříškové aroma.

Moët & Chandon

Bublinky vydrží – oxid uhličitý v šampaňském funguje jako konzervant. Kdykoli Moët uvede do prodeje nové ročníkové víno — což se naposledy stalo v roce 2004— na pulty zamíří také starší archivní víno: ze sklepa rovnou na pulty. Grand Vintage z roku 1992 má kulatou texturu a aroma pražených oříšků.

Raveneau

Raveneau je špičkový výrobce a jeho víno z roku 2000 Blanchots Grand Cru Chablis zase ztělesněním jemnosti. Pochází z jedné z celkem sedmi chabliských Grand Cru vinohradů – čili takových, které jsou oficiálně uznávány jako nejlepší z regionu (ty se vybírají na základě kvality půdy, podmínek pro pěstování a dlouhé tradici výroby skvělého vína).

Kalin

Kalifornská bílá většinou nejsou zamýšlená pro zrání. Severokalifornské vinařství Kalin taková vína však nejenže vyrábí, ale jejich zrání ještě urychluje. Vyzkoušet můžete třeba jejich “Cuvée L.V.” Chardonnay z roku 1995, které chce oslovit mandarinkovým a medovým aroma.

Zilliken

Mladé ryzlinky většinou nejdříve ukáží svou sladkost a až k závěru odhalí také svou kyselost. Po aspoň dekádu dlouhém zrání Saarburger Rausch Spätlese z roku 1999 kombinuje obě tyto chutě a rozhodně prý stojí za vyzkoušení.