Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.

Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept. Až do Velikonoc.

Šéfkuchař Paul Day před 10 lety v Praze založil biořeznictví The Real Meat Society, provozoval oblíbené bistro Maso a kobliha a dodnes se věnuje svému podnik Sansho. Rád se soustřeďuje na práci s omezeným množstvím surovin a z toho vychází i jeho dnešní recept: jednoduchý, ale zato nefalšovaný bacon sandwich, kterým by nepohrdl žádný skotský horník.

Bacon sandwich podle Paula Daye

  • slanina/bacon (vepřový bok na soli, neuzený, tepelně neopracovaný), koupit můžete na www.trms.cz, ale i v Marks & Spencer
  • vajičko (z venkovního chovu)
  • máslo
  • chleba 
  • hnědá omáčka / brown sauce – oblíbená anglická verze: HP Sauce (irská verze: Daddies, skotská verze: Wilkin & Sons)

Je třeba nahřát pánev – to vždy, než dáváte maso na pánev -, aby byla pěkně horká, pak na ni položte slaninu (bez oleje!) a stáhněte trošku oheň.

Slaninu otáčejte, zatěžte ji litinovým presem na slaninu (pokud máte).
Musí být křupavá, ale stále nevyschlá. Jakmile bude slanina hotová, položte ji na kuchyňský papír a ideálně nechte v mírně nahřáté troubě na pár minut, aby moc nevystydla, než uděláte vajíčko.

Vajíčko osmažte na tuku ze slaniny, musí být mírně křupavé, ale volské oko neboli sunny side up neotáčet. Osolte, mírně opepřete.

Chléb či houska by měly být čerstvé a namazané máslem při pokojové teplotě.

Jakmile je vajíčko hotové, jde do chleba či housky slanina a vajíčko. Hnědou omáčku můžete dát do sendviče nebo na talíř a sendvič do ní namáčet.