Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial nebo Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha či Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.

Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept.

V pražské Čertovce lososa neulovíte, ale lahodný recept na něj pro vás připravil Marek Raditsch, šéfkuchař tamního Kampa Restaurantu. Mistr oboru se zkušenostmi mimo jiné z New Yorku už hostil například norského krále Haralda, kapelu Rolling Stones a filmové hvězdy formátu Arnolda Schwarzeneggera, Seana Conneryho nebo Toma Cruise.

O rybách a mořských plodech také přednáší, ale nic se nebojte: Markova lososa zvládnete i vy!

Losos pečený v listovém těstě

  • 500 g filetu z lososa bez kůže
  • sůl, pepř
  • 1 pórek
  • 2 mrkve
  • 80 g másla
  • 500 g špenátu
  • ½ cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce smetany
  • 1 plát listového těsta

Mrkev a pórek nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle, dochutíme solí a pepřem. Listy špenátu orestujeme na cibulce s máslem, dochutíme a vymačkáme vodu.

Na listové těsto rozložíme špenát, na který dáme osolený filet z lososa a na vrchní stranu pak mrkev s pórkem. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem se smetanou. Zabalíme jako štrúdl a opět celé potřeme. Pečeme na 200 °C zhruba 25 až 30 minut.

Jak by vám řekl sám norský král, håper det smaker!