skip to main content

Co vařit v karanténě? Zkuste nugátové buchtičky od Kristíny Nemčkové

2 minuty čtení

Jestli jste i vy po několika týdnech v karanténě bez nápadu, co vařit dál, Forbes je v tom s vámi i pro vás. Oslovili jsme šéfkuchaře oblíbených a slavných podniků, jako je Field – michelinská restaurace Radka Kašpárka, Imperial či Next Door pod vedením Zdeňka Pohlreicha, Entrée Přemka Forejta, kreativní ředitelku restaurací Ambiente Janu Bilíkovou nebo letošní členku 30 pod 30, autorku kuchařky #Upgrade Kristínu Nemčkovou.

Ti všichni nám dali tipy na to, co si uvařit k obědu nebo k večeři. Každý den jeden recept. Až do Velikonoc.

Nugátové buchtičky se skořicovým krémem podle Kristíny Nemčkové

Náplň

  • 200 g nugátu
  • 60 g mletých lískových ořechů
  • 30 g změklého másla
  • 1 lžička skořice

V míse mixérem vyšlehám nugát s ořechy, máslem a skořicí.

Těsto

  • 50 ml vlažné vody
  • 10 g sušeného droždí
  • 250 ml teplého mléka
  • 1 velké vejce
  • 85 g změklého másla
  • 85 g cukru krystal
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky soli
  • 640 g hladké mouky
  • 120 g rozpuštěného másla

V misce rozpustím droždí s vodou a nechám pět minut stát. V míse smíchám mléko, vejce, máslo, cukr, skořici, sůl, kvásek a promíchám. Těsto hnětu buď v robotu, nebo ručně a postupně přisypávám mouku. Hnětu tak dlouho, dokud se vše nespojí a těsto nepřestane lepit. Pak ho přendám na pomoučený vál a hnětu dalších pět minut, dokud nedosáhnu hladkého těsta. To vrátím do mísy, přikryji utěrkou a nechám kynout hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Reklama

Troubu předehřeji na 180 °C. Po vykynutí těsto rozdělím na dvě části a vyválím z nich jeden centimetr silný plát. Nakrájím sedmicentimetrové čtverce a doprostřed každého z nich dám lžičku náplně. Okraje spojím a vytvořím kuličky. Stranu každé kuličky namočím do rozpuštěného másla a vyrovnávám je těsně vedle sebe do vymazaného pekáče. Buchtičky peču 20 minut a po vytažení z trouby je ještě potřu zbývajícím rozpuštěným máslem.

Omáčka

  • 200 ml mléka
  • 150 ml smetany na šlehání
  • 20 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky rumu

V malém hrnci smíchám mléko, smetanu, 10 g cukru a žloutky. Přivedu k varu a odstavím. V další míse vyšlehám žloutky se zbývajícím cukrem. Mléko dám do nerezové mísy a postavím do vodní lázně zahřáté na střední stupeň a postupně přimíchám žloutkovou směs. Vařím 10 minut za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne, a na závěr přiliji rum.

Posypka

  • 50 g lískových ořechů
  • 1 lžíce másla

V pánvi rozpustím máslo, přisypu nasekané lískové ořechy, opékám pět minut, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.

A pak? Pak už nezbývá než si pochutnat!

Co si můžete naplánovat k obědu či večeři zítra? Při nákupu nezapomeňte na majonézu, parmazán, a pokud seženet borůvky, tím lépe. To celé pod taktovkou kreativní šéfkuchařky sítě Ambiente Jany Bilíkové.

Reklama
Reklama
Reklama