„Arogantní a snobské.“ „Odpovídající cena za precizní surovinu a práci.“ „Na Londýn vlastně už normální.“

Když britská média začala hlásat, že nová kavárna v trendy nákupním areálu Coals Drop Yards servíruje šálek filtrované kávy za 15 liber (v přepočtu 450 korun), většina čtenářů minimálně povytáhla obočí.

Výběrovou kávu z Jemenu připravují v Le Café Alain Ducasse, za kterým stojí, jak napovídá už název, nejúspěšnější francouzský šéfkuchař současnosti Alain Ducasse, jehož kulinářské impérium zahrnuje celkem 21 michelinských hvězd rozesetých po podnicích na třech kontinentech.

Podnikavý Ducasse kromě restaurací expandoval i do výroby vlastní čokolády a nově i na trh s výběrovou kávou. Zmíněné Le Café blízko nádraží King’s Cross se otevřelo souběžně s první Ducassovou kavárnou v Paříži nedaleko Bastily na začátku tohoto roku. I tam za jemenskou kávu zaplatíte 15, jenže v eurech (tedy 385 korun).

Co je na Ducassově kávě tak speciálního? Jeho mediální zástupci tvrdí, že jde o „perfektní šálek kávy“. A že výjimečné produkty mají obvykle výjimečnou cenu.

Patnáct liber (tedy 1,5 libry za jeden doušek) platíte za vzácné plody kávovníku, kterých se v jemenských horách v nadmořské výšce 2300 metrů vypěstuje jen 13 kilogramů ročně. Jemen je aktuálně země zmítaná válkou a obří humanitární krizí, takže se káva dostává do světa jen skrz vybrané vojenské checkpointy. K tomu přičtěte údajně férové platy pěstitelů, kteří se o kávu starají.

Samotná kvalita kávy je podle manažera kavárny Oliviera Fellouse nedostižná. Můžete v ní zachytit chuť bergamotu, kakaových bobů a podtóny medu. Stejně tak Fellous tvrdí, že 15 liber za šálek exkluzivní kávy doprovázené čerstvě upečenou madlenkou a čtverečkem Ducassovy vlastní čokolády je adekvátní cena.

„I my tuhle kávu nakupujeme za dost peněz, marže není zas tak vysoká. Chceme prostě podporovat pěstitele, kteří dodávají tak skvělou surovinu,“ řekl reportérům listu Standard.

https://www.instagram.com/p/BuwbI2nlH4X/

Celý ceremoniál přípravy kávy zabere 10 minut, jejichž součástí je pozorování sehraného týmu baristů a čichové porovnávání čerstvě namleté jemenské kávy s etiopskými nebo panamskými zrnky.

Pokud byste si (nedejbože) chtěli do této kávy dát cukr, mají tu ten nejlepší z ostrova Réunion v Indickém oceánu. A pokud byste chtěli spáchat ještě větší hřích, k dispozici máte mléko z Normandie nebo bezlaktózovou variantu z mandlí a lískových oříšků dovezených ze Sicílie.

Ať už Ducassův podnik tvrdí cokoli, nacenění nejluxusnějšího šálku kávy vzbudilo pozdvižení mezi novináři i obyčejnými Londýňany. Dosavadní návštěvníci se v recenzích vesměs shodují, že výběrová káva z Jemenu je sice skutečně výborná, ale zda celé to divadlo kolem stojí za oněch 15 liber, je podle nich těžké rozseknout.

Dilema s nezvykle drahou kávou lze nahlédnout i z jiné strany – opravdu je důvod se tak podivovat nad cenou, když podobné cenové rozptyly mezi běžně dostupným a exkluzivním najdete i ve světě vína, sýrů nebo whisky?  Z kávy se stal každodenní luxus už dávno.

V Ducassově podniku si ostatně můžete dát i „obyčejné“ espresso, za které zaplatíte od 2,5 libry. A to je na Londýn téměř demokratická cena.