skip to main content

Dovolená s něčím navíc. Tohle jsou nejlepší italské školy vaření

3 minuty čtení

Asi nejlepší suvenýry z dovolené jsou ty, které si nemůžete přibalit do kufru – třeba jako nově nabyté schopnosti připravit si doma fenomenální italskou večeři.

Kde jinde se to naučit než přímo v Itálii?

Tady je několik kulinárních kurzů s délkou od jednoho do několika týdnů, kde vás budou učit vařit (a vychutnávat si) ti největší experti na italskou tradiční i moderní kuchyni.

Škola vaření Anny Tascy Lanzy

Anna Tasca Lanza je často označována za vůdčí osobnost sicilské kuchyně. Aby taky ne. Nejenže ostrovní recepty inovovala, ale nadšeně také uchovávala ty staré, tradiční (k tomu všemu ještě stihla být markýzou). Dnes kuchařskou školu v jejím jméně vede její dcera Fabrizia.

Délka kurzů se různí. Můžete se přihlásit jak na několikahodinovou lekci, kde si připravíte oběd, tak na pětidenní kurz s ubytováním na farmě Case Vecchie z 19. století, která leží na rodinné vinařské usedlosti Tasca d’Almerita. Pokud vás jídlo i okolní příroda uchvátí, absolvovat můžete i týdenní, nebo dokonce až desetitýdenní studijní program Cook the Farm.

Receptury, které si ve škole vyzkoušíte, se mění podle sezony a naučí vás nejen to, jak používat ingredience, ale dozvíte se i o jejich původu a historii. Většina kurzů zahrnuje kompletní přípravu čtyřchodového menu. Naučíte se připravit sicilské primi jako ravioly s ricottou a mátou nebo pastu con sarde se sardinkami, fenyklem a mandlemi. Hlavní jídla secondi zahrnují jehněčí s mátovou omáčkou, vepřovou pečeni s čerstvými bylinkami nebo telecí involtini s náplní ze šunky a sýra. Pochopitelně ovládnete i umění sicilských dezertů, včetně sladkých cannoli, crostat a tradičního dortu cassata z ricotty a kandovaného ovoce. Protože je škola obklopená vinicí a k italské kuchyni víno patří, nedivte se, když na konci dne v sobě budete mít i několik skleniček.

Víc na: The Anna Tasca Lanza Cooking School

Vaření s Giulianem Hazanem

Když Giuliano Hazan napsal svůj první bestseller, kuchařku zasvěcenou jen italským těstovinám The Classic Pasta Cookbook, New York Times ji popsaly jako nekonečný zdroj „všeho, co potřebujete vědět o pastě“. Hazan to má v krvi, vždyť je synem legendární autorky Marcelly Hazan, podle jejíchž italských kuchařek vaří minimálně půlka USA.

Chvála zahrnuje i jejího potomka – další Hazanovy kuchařky sesbíraly jednu cenu kritiků za druhou a potlesk sklidila i jeho škola vaření v regionu Veneto.

Letos na podzim zakládá druhou pobočku, konkrétně v Toskánsku. Hazan se přitom opět spojí s přední italskou vinařskou rodinou Allegrini, která po staletí pěstuje víno v oblasti Valpolicella. Obě sídla, jak benátská Villa della Torre z 16. století, tak vesnička Poggio al Tesoro v Toskánsku, nabízejí úžasnou přírodu i ubytování. Kurz trvá týden a přes den vás během pěti hodin naučí připravit několikachodovou večeři, kterou večer za odměnu můžete spokojeně sníst. Součástí kurzu jsou také výjezdy za nejlepšími pěstiteli a výrobci z regionů, abyste se dozvěděli více o původu surovin. Kurzy ve Venetu probíhají v červnu a v říjnu, toskánská škola přijme první kurzisty na konci září.

Víc na: GiulianoHazan.com

Škola vaření La Quercia

Kurz vaření a umění v jednom? Proč ne. Stavení La Quercia, ve kterém dnes škola sídlí, totiž v roce 1963 koupil slavný italský abstraktní malíř Francesco Clemente. Dnes ve vile ze 17. století zhruba 12 kilometrů od Florencie vede kurzy vaření umělcova dcera a vyučená šéfkuchařka Veronica Clemente se svojí dcerou Monicou, someliérkou.

Veronica vás naučí recepty své „nonny Olgy“, přičemž kurzy začínají buď ráno, nebo vpodvečer, podle toho, jestli chcete poobědvat, nebo povečeřet. Po vaření sezonního menu o několika chodech (naučíte se tu třeba ravioly s ricottou a šalvějovým máslem, citronem ovoněné masové kuličky nebo ovocné koláče servírované s vanilkovým krémem) je pochopitelně čas na aperitivo i procházku s výhledem na okolní pole a vinice Chianti. Pokud se do této atmosféry zamilujete, můžete zůstat i několik dní a užít si i místní bazén.

Víc na: La Quercia Estate

Kulinární výlety po Umbrii

Školy vaření nejsou ten jediný způsob, jak se dozvědět něco víc o italské kuchyni. S Jennifer McIlvaine, profesionální šéfkuchařkou s víc než dvacetiletou průpravou, se můžete vydat na jednodenní i delší kulinární výlety po Umbrii. Dozvíte se a naučíte, jak se dělá formaggi tipici umbri, křupavý chleba, nebo se podíváte, jak se s místní expertkou, nonnou Ritou, vyrábí tradiční domácí pasta.

To všechno vždy doprovázené piknikem nebo obědem na farmě. Jennifer vám ráda naplánuje výlet i přesně podle vašich zájmů a chutí. Zaměřit se můžete například na salami, sýry, lanýže nebo i místní produkci vína. A jestli jste si v okolí pronajali vilu, můžete si domluvit i soukromý kurz, abyste nepřišli už vůbec o nic.

Víc na: Life Italian Style

Soukromé procházky Římem

Spisovatelka a novinářka Katie Parla, která momentálně vydává kuchařku Food of the Italian South věnovanou receptům jižní části Itálie, ráda provází Římem a ukazuje menším skupinkám foodies, jaká místa stojí doopravdy za to.

Vybrat část města si můžete sami. Parla i zbytek jejího zkušeného týmu vás vezmou třeba do Testaccia, bývalé dělnické čtvrti pověstné skvělou a autentickou kuchyní, do Židovské čtvrti, kde se principy židovského vaření prolnuly i do římské cucina ebraica, nebo do historického centra, Prati či Esquilina.

Pokud vás římská kuchyně baví ze všeho nejvíc, Parla pro vás ráda zařídí i kurz vaření s místním šéfkuchařem v romantické římské čtvrti Trastevere. Spisovatelka organizuje i několikadenní výlety do vzdálenějších italských regionů, včetně Puglie, Basilicaty nebo Campanie, kde taky pořádá specializované pizza tours po nejvyhlášenějších pizzeriích, včetně exkurze na buvolí farmy, kde se vyrábí proslulá mozzarella.

Víc na KatieParla.com